נסיבות בהן עלולה להיווצר טראומה נפשית
המונח טראומה נפשית הפך להיות שכיח מאד בז'רגון היומיומי לצערנו. פיגועים, תאונות דרכים, חיילים ואזרחים בשטחים, כל אלו גרמו לנפגעי נפש רבים הסובלים מטראומה נפשית. אבל היום נראה כי אנו רגילים לכנות טראומה גם אירועי חיים כמו
פיטורין, גירושין, קשיים בעבודה או במשפחה. קרה לכם אירוע ואתם במשבר? ראשית הבה נסקור את האירועים המלחיצים ואת המצבים הנפשיים היכולים להופיע אחרי אירוע מלחיץ.
אילו אירועים עלולים ליצור טראומה נפשית?
למרבה הפלא קיימת רשימה מסודרת והיררכית של אירועים מלחיצים, כלומר אלו שעלולים להסתיים בהיווצרות טראומה נפשית. בין החזקים ביותר נמצאים מוות של אדם קרוב,
גירושין או פיטורין. יותר נמוך ברשימה נמצאים אירועים שאפילו אמורים להיות משמחים כמו סיום בית ספר תיכון או חתונה, כך שבאופן מעשי אירועים רבים - גם כאלה שאמורים להיות נעימים – יכולים להחוות על ידנו כאירועים מלחיצים המביאים אותנו לבקש סיוע של
פסיכולוג או
פסיכיאטר.
מהי תגובת חרדה לטראומה נפשית?
תגובת
חרדה עקב טראומה נפשית היא תגובה המעוררת אצלנו מתח. במקרים אלו המגיב עסוק במחשבות בלתי פוסקות על מה שקרה, הוא מודאג או חושש לעתיד, אינו שקט ואינו רגוע. כמו כן שכיח לראות סימנים גופניים כמו מתח בשרירים, אי נוחות בבטן ועד שלשולים ובחילות, הזעה מוגברת ואפילו רעד בידיים ותחושות זרמים בגוף.
האדם המגיב בחרדה לרוב יחוש ויראה טרוד, יהיה מוצף מחשבות וחששות. אמנם יש המגיבים בחרדה ומפנימים זאת, אך יש כאלה המבקשים לדבר על האירוע ללא הפסקה.
כך או אחרת, ההתעסקות הבלתי פוסקת במה שאירע וגרם להיווצרות טראומה נפשית - אינו מקדם את האדם, אלא למעשה, רק מחמיר את סבלו ומבלבל אותו יותר.
מהי תגובת דיכאון?
בניגוד לאדם החרד, אשר נראה חסר שקט, האדם המגיב בתגובת
דיכאון לאחר טראומה נפשית הינו שקט יתר על המידה. לעיתים הוא עצוב ומצב רוחו ירוד, אך פעמים רבות הוא פשוט מרגיש פחות הנאה. פעילויות שעשה בעבר ואשר הסבו לו הנאה הופכות להיות פעילויות חסרות טעם וצבע, אשר אינן גורמות סיפוק.
עוד יכולים להופיע: ירידה בתיאבון וחוסר חשק לאכול או עליה בתיאבון עם ירידה במשקל,
קשיי שינה, כמו קשיי הרדמות או יקיצה מוקדמת, ירידה באנרגיה ועייפות, ירידה בריכוז. התפקוד יכול גם הוא להיפגע, כלומר יש פגיעה ביכולת לתפקד בעבודה ובמשפחה.
חשוב להתאים את הטיפול לבעיה הספציפית ולמטופל הספציפי, לכן קיימת חשיבות גבוהה לאבחון טוב ולטיפול במקום בו קיימות כל האפשרויות הטיפוליות.
תגובה מעורבת
לעיתים אנשים מגיבים אל טראומה נפשית הן בסממנים דכאוניים והן בסממנים חרדתיים, או אז מדובר בתגובה מעורבת. במקרה זה בחירת ההתערבות הטיפולית חשובה וצריכה להתאים במדויק למטופל ולצרכיו.
התמודדות עם טראומה נפשית
קיימים טיפול נפשיים רבים היכולים לסייע במקרה של טראומה נפשית. בחירת הטיפול תלויה לא רק בטראומה ממנה סובל האדם אלא במידה לא מעטה באדם עצמו, כוחותיו, היסטוריית חייו וכמובן העדפתו.
חלק מהטיפולים המומלצים במקרה של טראומה הינם:
טיפול פסיכולוגי רגשי קצר או ארוך,
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול בחשיפה ממושכת PE, טיפול EMDR או טיפול תרופתי (בהתייעצות עם פסיכיאטר מומחה). טיפולים נוספים, כגון טיפול
ביופידבק או טיפול באמצעות
נוירופידבק, נשענים על הקשר בין הפעילות המוחית שלנו לבין הרגש וההתנהגות שלנו ומסייעים גם הם בהתמודדות עם טראומות. כאמור, חשוב להתאים את הטיפול לבעיה הספציפית ולמטופל הספציפי, לכן קיימת חשיבות גבוהה לאבחון טוב ולטיפול במרכז רב מקצועי המאגד תחתו אפשרויות טיפוליות רבות.