מקרי של טראומטיזציה משנית בקרב נשים הנשואות לגברים הסובלים מפוסט טראומה, אינם נדירים.
אנו יודעים היום כי שיעור גבוה מהנשים אשר נשואות לבעלים הסובלים מהפרעה פוסט טראומתית (PTSD), סובלות בעצמן מסימפטומים שונים הקשורים לבריאות הנפש כמו חרדה ואי שקט, עצבות חוסר חשק ודיכאון, עייפות, ירידה בכמות ואיכות הקשרים החברתיים שלהן, בעיות הקשורות לזיכרון וריכוז וסימנים הקשורים למתח ולחץ כדוגמת הפרעות במהלך השינה, כאבים במקומות שונים בגוף ובייחוד כאבי ראש.
אדם ורעייתו קשורים בדרכים רבות, בין השאר הם מתגוררים יחדיו, מנהלים יחדיו את משק הבית, ומהווים מקור לתמיכה אישית ורגשית זה לזה.
הם מגדלים יחדיו ילדים, דואגים יחדיו לילדים וזה לזה, והקשר כולל במקרים רבים גם ההערכה הדדית. מטבע הדברים, קשר כזה ישתנה באופן משמעותי, כאשר אחד מבני הזוג עובר שינוי משמעותי, בוודאי באם מדובר בשינוי נפשי.
האישה המקיימת קשר רגשי זוגי ואינטימי ממושך עם בעלה, אשר חווה טראומה וסובל מפוסט טראומה (PTSD), סובלת בעצמה מהטראומה ובאופן בלתי ישיר הופכת גם היא לקורבן של הטראומה.
מה שעלול לקרות הוא כי הסימנים מהם סובל הבעל, מתפשטים ובסופו של דבר עוברים לבת זוגתו.
במילים אחרות, כאשר בת הזוג מזדהה עם מצבו הנפשי של בן הזוג, שהרי לאט לאט מצבה הנפשי משתנה כך שהיא "נדבקת" בסימפטומים, ובסופו של דבר סובלת מהם בעצמה.
ברור כי גברים אשר מאובחנים כבעלי תסמונת פוסט טראומתית הם בעלי תסמינים מגוונים הגורמים להם סבל רב, לדוגמא, תחושות אשמה, חלומות חוזרים, מחשבות וזיכרונות של הטראומה וכו'.
הסימפטומים משפיעים מאוד על יחסי המשפחה הגרעינית, ניתן לכלול בהם, כעס ועוינות, עניין ומעורבות דלים, קשיים בתחום המיני. כל אלו ועוד, פוגמים בקשר האינטימי והמיני שבין הגבר לאשתו, וגורמים לתחושת דחייה ותסכול אצל נשותיהם.
גברים פוסט טראומתיים סובלים לעיתים קרובות מהתפרצויות זעם ותוקפנות, מה שמשפיע מאוד על בני משפחותיהם ונשותיהם שהופכים באופן ישיר לקורבנות של הטראומה.
הגברים הפוסט טראומתיים מתקשים לתפקד ובין היתר מתקשים למלא תפקידים של אב, בעל ולפרנס את משפחתם.
במצב הזה, האישה נדרשת לקחת על עצמה את האחריות לילדים, למשק הבית ולעיתים גם את האחריות הכלכלית.
בנוסף לכל זה, האישה תצטרך להתמודד עם השינוי האישיותי וההתנהגותי שחל בבעלה.
תסמיני הפוסט טראומה עשויים להופיע בסמיכות לאירוע הטראומתי, לעיתים הם יחלפו לאחר פרק זמן קצר, ולעיתים הם ילוו את הגבר תקופה ארוכה.
קיימים גם מצבים בהם הסימפטומים הפוסט טראומתיים יופיעו זמן רב לאחר האירוע. תסמיני הפוסט טראומה שצוינו יכולים להופיע בהרכבים שונים או כולם.
בעקבות הפגיעה הפוסט טראומתית, יחול שינוי דרסטי במערכת הזוגית ובמערך הכוחות שבין הגבר לאישה. הנשים יצטרכו להתמודד עם התפרצויות של אלימות לסוגיה (מילולית ופיזית), סימפטומים של דיכאון או חרדה ובעיקר צמצום הביטוי הרגשי והאינטימי.
הטיפול במקרים אלו משלב טיפול זוגי, טיפול פרטני, ואפילו טיפול תרופתי - תלוי ברמות הסבל, בקשר הזוגי ובנכונות של כל אחד מבני הזוג לבוא לקראת השני. חשוב לסייע לאישה למצוא את הדרך לשקם את חייה, להרגיש שקט ולהיות מסוגלת או להמשיך בקשר הזוגי עם פחות סבל או לסיים אותו במידה והיא בוחרת בכך.
תחושה שכל אחד מבני הזוג עומד בפני עצמו ונפרדות בין בני הזוג יסייעו לאישה להתמודד עם המצב החדש שנוצר. נשים שיהיו בעלי תחושה ברורה יותר של עצמאות ונפרדות, תהיינה פחות תלויות ויוכלו להתמודד עם הבעל וניהול המשפחה.