מחפשים פסיכיאטר פרטי אבל לא באמת יודעים על מה כדאי לשים דגש? מאיפה בכלל להתחיל ולמה חשוב לשים לב? ריכזנו עבורכם את כל הקריטריונים שחשוב להתייחס אליהם בבחירת פסיכיאטר פרטי. במרכז ד"ר טל צוות פסיכיאטרים רחב, אותם ניתן לפגוש באופן פרטי ודיסקרטי, העוסק בטיפול בילדים, בני נוער ומבוגרים ובעל ניסיון עשיר במגוון רחב של תחומי טיפול.
ברשת האינטרנט ובמקומות נוספים, קיימים פרסומים של פסיכיאטרים רבים המציעים ייעוצים מקצועיים וטיפולים נפשיים. בבחירת פסיכיאטר פרטי, נצפה לרמת שירות ומקצועיות גבוהה. להלן מספר קריטריונים או כללים מומלצים אשר מסייעים להעריך, לפחות באופן בסיסי, מיהו המטפל ומהן הציפיות במפגש עימו.
1.קורות החיים של המטפל: בקורות החיים קיים פירוט של תפקידיו הציבוריים, במידה וקיימים ותחומי התעסקותו באופן פרטי. כדאי לבדוק את התפקידים שהפסיכיאטר מילא בעבר וגם בהווה, ולבדוק האם זה מתאים לבעיה עימה אנחנו באים לטיפול.
לדוגמא, במקרה דחוף המצריך אשפוז, יתכן שטוב יותר יהיה להגיע לפסיכיאטר שיש ברשותו ניסיון בחדרי המיון. באם מדובר במקרים של דיכאון או חרדה, יתכן וכדאי יהיה להגיע לפסיכיאטר העובד במרפאה.
קראו עוד על: אשפוז בית
ניתן לומר באופן כללי, כי המגזר הפרטי הוא הרבה יותר תחרותי, נהוג להניח שפסיכיאטרים בעלי שם מחזיקים קליניקות פרטיות או מכונים וככל שהפסיכיאטר יותר נחשב, סביר להניח שיהיה לו תפקיד בכיר יותר באחד מהמכונים הפרטיים. מומלץ גם לשקול ולבחון את הפעילות האקדמית של הפסיכיאטר בעבר או בהווה.
2. המכון שבו הפסיכיאטר מועסק: הפעילות של הפסיכיאטר במסגרת מכון פרטי היא השיוך המרכזי של אותו פסיכיאטר. מכונים מבוססים מעסיקים מגוון גדול של מטפלים, המתמחים בסוגים שונים של בעיות נפשיות, שזה חיובי, היות וזה מגדיל את הסיכוי שיותאם לכם הטיפול הטוב ביותר אותו אתם צריכים.
כמו כן יש לבדוק כי מדובר במרכז רב מקצועי (בדרך כלל קורות החיים של המטפלים השונים מופיעים באתר האינטרנט של המרכז). לעיתים בסוף ההערכה הראשונית, עשוי להתברר כי נדרש פסיכיאטר ולא פסיכולוג, ולכן עדיף שבאותו המרכז יועסק גם פסיכולוג הזמין לפניות ואשר יוכל לעבוד עם הפסיכיאטר בשיתוף פעולה.
בדרך כלל למטפלים שונים, גם אם הם בעלי אותו שיוך מקצועי, תחום התמקצעות שונה ויכולות שונות, ובמרכז רק מקצועי המטפלים לעיתים משלימים זה את זה. בנוסף לכך גם במקרים בהם אחד המטפלים נמצא בחופשה או במקרי חירום הם יכולים למלא זה את מקומו של זה.
במקרים בהם הבעיות מורכבות יותר וקיים צורך בפסיכיאטר מבוגרים ופסיכיאטר ילדים ונוער, שהרי באם הם כבר עובדים יחדיו -זה יתרון גדול: המטפלים יכולים להתייעץ עם מטפלים אחרים לגבי שאר בני המשפחה אשר עשויים להיות מושפעים מהמצב הנפשי של המטופל עצמו.
3. מזכירות: נראה לא משמעותי, אבל זה שיקול לא פחות חשוב. ברוב שעות היום, הפסיכיאטר עסוק בפגישות ואינו זמין, ולכן כדי שיהיה מענה טלפוני זמין רוב שעות היום, צריך מזכירות (גם אם מדובר במזכירה שרושמת הודעות). כך הפסיכיאטר זמין ונגיש יותר למטופלים, המזכירה גם יכולה במידת הצורך לקרוא לפסיכיאטר לצאת מפגישה בשל מצב חירום כלשהוא. לדוגמא, אם קיימת בעיה עם מרשם, המזכירה יכולה לטפל בזה בזריזות וביעילות, ללא צורך להמתין לפסיכיאטר וזה חוסך את זמן ההמתנה לכך שהפסיכיאטר יסיים את עבודתו ויתפנה לטפל בכך.
4. איכות התכנים באתר האינטרנט יכולים להוות שיקול. במידה ויצא לכם לקרוא מאמר, והוא סיפק לכם את המידע הראשוני הדרוש לכם להחליט אם לפנות לטיפול, זה סימן ראשוני טוב, ככל הנראה המטפל חושב כמותכם.
5. פרטים טכניים חשובים: מיקום גיאוגרפי של הקליניקה ומחיר. מיקום גיאוגרפי עשוי להיות משמעותי בעיקר אם אתם נדרשים להשתמש בתחבורה ציבורית, במידה ומדובר בטיפול טוב ואתם מרוצים מהתוצאות, השיקול הגיאוגרפי הופך להיות משני. לגבי נושא מחיר, המחיר פר פגישה עשוי להיות גבוה יותר, ככל שהפסיכיאטר מבוקש יותר.
חשוב גם לשאול על אמצעי התשלום האפשריים, והאם ניתן לחלק לתשלומים ואיך.
ישנם כמה הבדלים בין פסיכיאטר לבין פסיכולוג. ראשית, אופן רכישת הידע המקצועי ומסלול ההשכלה שכל אחד מבעלי המקצוע עבר. פסיכיאטר הינו רופא אשר ערך את התמחותו בתחום בריאות הנפש, הווה אומר, פסיכיאטריה. פסיכולוג לעומת זאת הינו בעל מקצוע אשר את השכלתו רכש בתחום הפסיכולוגיה, לרוב בעל תואר ראשון ותואר שני בפסיכולוגיה. שני בעלי המקצוע יכולים להציג את עצמם כמומחים רק במידה ועברו את בחינות ההתמחות, כל אחד בתחומו.
במהלך השכלתם רכשו כל אחד מבעלי המקצוע, הפסיכיאטר והפסיכולוג, ידע מקצועי מעט שונה. הפסיכיאטר התעמק יותר בפן הרפואי אשר מאפשר לו להמליץ על טיפול תרופתי מתאים, ואכן פסיכיאטר בלבד יכול לתת המלצה תרופתית של תרופות פסיכיאטריות. לעומת זאת, פסיכולוג רכש ידע נרחב אודות התפתחות של פתלוגיות נפשיות ודרכי הטפול בהן.
באופן גורף, ההבדל העיקרי כאמור בין פסיכיאטר לבין פסיכולוג הוא באפשרות לתת המלצה על טיפול תרופתי, בעוד שפסיכיאטר מורשה להמליץ ולתת מרשם מתאים, פסיכולוג אינו מורשה לכך.
הן פסיכיאטרים והן פסיכולוגים מומחים באבחון מצוקות רגשיות של האדם הפונה אליהם, בהמלצה על הטיפול המתאים וכאשר הפסיכיאטר עשה גם הכשרה בפסיכותרפיה הוא יכול, כמו פסיכולוג, לערוך טיפול רגשי בהתאם לאבחנה שנתן.
כמו כן, בדרך כלל, פסיכיאטרים מנוסים או נוטים יותר לערוך חוות דעת רפואיות על מצבו הנתון של האדם, מאשר פסיכולוגים. ולכן לפסיכיאטר לרוב פונים לצורך ייעוץ, אבחנה רפואית, המלצה על טיפול תרופתי או בעקבות צורך בחוות דעת רפואית על רקע נפשי.
ישנן כמה התמחויות תחת תחום הפסיכיאטריה. החלוקה הראשונית שמקובל להתייחס אליה נוגעת להבחנה בין התמחות בטיפול בילדים ובני נוער לבין התמחות בטיפול במבוגרים, הווה אומר מגיל 18 ומעלה.
התמחויות קיימות נוספות נסובות לרוב סביב תחום תוכן בו פסיכיאטר אחד מומחה יותר מאשר אחר. כך למשל ניתן למצוא פסיכיאטרים אשר מומחים בגיל השלישי ומכונים פסיכוגיראטרים, פסיכיאטרים המומחים בטיפול ו/או גמילה מהתמכרויות ובתחלואה כפולה, התמחות בטראומה וחרדות, התמחות בקשר בין פסיכיאטריה ונוירולוגיה - המכונה נוירו-פסיכיאטריה ומתייחס לקשיים רגשיים המלווים מחלות כרוניות הקשורות במוח או מצבים נורולוגיים כמו אלצהיימר, פרקינסון ועוד.
בנוסף, ישנם פסיכיאטרים המתמחים בתחום המשפטי ומתן חוות דעת של כשירות רפואית, במקרים של נזיקין ועוד תחומים השייכים לתחום המכונה פסיכיאטריה משפטית.
חוות דעת פסיכיאטרית או מכתב רופא פסיכיאטרי הם שמות המתארים מצבים בהם נדרשת הערכה פסיכיאטרית על מצבו הרגשי הנתון של אדם בעת הבדיקה או בעקבות חוויה מסויימת שעבר.
כך למשל, חוות דעת פסיכיאטרית יכולה להתייחס למצבו הרגשי של אדם בעקבות אירוע טראומטי שעבר, למשל תאונת דרכים, ועל מנת להעריך את הקשר בין האירוע לבין מצבו הרגשי ולהעריך את הצורך בתמיכה רגשית או עבור הערכת הכרה במצבו כמצב של נכות נפשית.
חוות דעת פסיכיאטרית יכולה להינתן גם במקרים בהם עולה חשש לאובדנות פעילה של אדם או מסוכנות שלו כלפי אחרים.
מקרים נפוצים נוספים הינם כאשר יש צורך להעריך את מידת צלילותו של האדם ובאופן ספציפית את הכשירות שלו לחתום על מסמכים משפטיים, על צוואה, על מסמכים פיננסיים או אחרים, או כאשר עולה הצורך לבחון האם פלוני זקוק למינוי של אפוטרופוס גוף או רכוש.
כמו כן, חוות דעת פסיכיאטרית ניתנת במקרים בהם יש צורך בהערכת מצבו הרגשי של האדם למול גורמים כמו ביטוח לאומי, משרד הבטחון, גורמי רווחה או גורמים ציבוריים אחרים, לרבות בית משפט.