אנשים רבים טוענים שהם מרגישים שמשהו חוסם אותם - הם רוצים להגשים יעדים אבל לא מצליחים, מעוניינים להתפתח מבחינה אישית, זוגית או מקצועית אבל לא מצליחים לפרוץ את תקרת הזכוכית.
התחושה כי משהו חוסם אותי מלהגשים את עצמי, לפעול או להשיג משהו שאני רוצה, קשורה בד"כ לקיומו של מחסום רגשי.
אותם מחסומים הינם קשיים רגשיים, שהם אינדיבידואליים, משתנים מאדם לאדם, אך בעלי מכנה משותף שהוא תחושת התסכול, כעס וחוסר האונים שהם מעוררים.
לייעוץ ראשוני חייג/י: 03-6413483
בדרך כלל אנשים חשים במחסומים אלה בסיטואציות של השגת עבודה או התפתחות מקצועית, התנהלות עם כסף וכן בסיטואציות הקשורות לזוגיות וליצירת קשרים רומנטיים.
לא תמיד האדם יודע שמה שתוקע אותו מלהתקדם הינו מחסום רגשי, להיפך – פעמים רבות הוא ירגיש שהוא רוצה מאד, שהוא עושה הכל בשביל שזה יצליח ובכל זאת זה לא קורה.
קשיים רגשיים הם תוצר של תהליך האוסף חוויות, התנסויות, יחסים מוקדמים, אירועי חיים ומצבים רגשיים שאירעו ומלווים את האדם.
לא תמיד קל לבודד מתוך האוסף הגדול הזה של מהלך חיינו את הסיבה להיווצרות המחסום הרגשי.
פעמים רבות זה לא אירוע טראומטי אחד שתקע אותנו, אלא מספר אירועים שעוררו דפוס מסוים של רגש או התנהגות, שמאז אנחנו פועלים על פיו ולא מצליחים להשתחרר ממנו.
כך, כמו במעגל סגור, אנחנו חוזרים שוב ושוב על אותן התנהגויות ולא מבינים מדוע זה לא מצליח לנו כל פעם מחדש.
הרי זה כמו להכין עוגה כשיש בעיה במתכון (למשל, כתוב להוסיף מלח במקום סוכר) או כשיש בעיה בתנור (תכנית האפייה של התנור מקולקלת). במקרה כזה, נוכל להכין גם 20 עוגות ולהגיד "אבל ניסינו כ"כ הרבה פעמים"... אין סיכוי שהעוגה תצליח, כי הבעיה היא לא שלא ניסינו, אלא שניסינו כל פעם עם אותה טעות בסיסית, שמונעת מאיתנו להצליח.
אם כן, המטרה בעבודה על מחסומים רגשיים היא ראשית כל להבין מהו המחסום הרגשי ומהו מקורו.
רק כאשר מצאנו מדוע אנחנו נוטים שוב ושוב "ליפול" באותם מקומות, קל יותר להגדיר מה צריך לשנות בהתנהלותו על מנת להשיג את מה שאנו רוצים.
אחת הדרכים המומלצות לעבוד על מחסומים רגשיים בצורה זו היא באמצעות טיפול פסיכולוגי.
בטיפול מגיעים יחד, המטפל והמטופל, לתבונה משמעותית של שורשיה העמוקים של חווית הקושי. תובנות אלו הינן משמעותיות ביותר, טרם תחילת תהליך השינוי.
ואכן, תובנות אלו הן הצעד הראשון שלאחריו עובדים המטפל והמטופל למימוש וקידום המטרות של המטופל וכמובן מניעה של תחושת התקיעות. טיפול פסיכולוגי הוא הזדמנות להיכרות מעמיקה עם העצמי ולהשגת השינוי המיוחל.