כללי
פסיכולוג התפתחותי הוא איש מקצוע מתחום בריאות הנפש אשר מומחה להעניק שירותי ייעוץ, אבחון וטיפול בתחומים הקשורים בהתפתחות הילד, החל מהגיל הרך ועד גילאי בית ספר. כמו כן, פסיכולוג או פסיכולוגית התפתחותיים מעניקים שירותי תמיכה למשפחות והורים, באמצעות הדרכות הורים או טיפול בהורות, במקרים של קשיים רגשיים בקרב ילדיהם או הפרעות נוירו-התפתחותיות.
ניתן לפנות לפסיכולוג התפתחותי במקרים הבאים:
עיכוב התפתחותי - שפתי, מוטורי, רגשי וכדומה
קשיים או בעיות נוירולוגיות
קשיים או בעיות פיזיולוגיות - אפילפסיה, בעיות מולדות
קשיים או בעיות בתחום הבין אישי - כמו למשל קשיים חברתיים, קשיים בקשר הבין אישי, קשיי תקשורת, בעיות ההתנהגות ועוד.
מה עושה פסיכולוג/ית התפתחותי/ת?
איתור ואבחון קשיים התפתחותיים ו/או רגשיים
פסיכולוג התפתחותי כאמור עוסק הן בייעוץ והן בטיפול, ומתוקף כך הוא יכול לאתר ולאבחן בעיות התפתחותיות בקרב ילדים בגיל הרך ולהתאים שיטות טיפול לקשיים של הילד, כמו גם לצרכים או קשיים שמתגלים בקשר בין הילד וההורה או בין ההורים.
על אבחון התפתחותי
ניתן לקרוא על אבחון התפתחותי בהרחבה כאן - אבחון התפתחותי - לשים קישור למאמר אבחון התפתחותי
לאחר תהליך האבחון ההתפתחותי פסיכולוג/ית התפתחותי/ת יכולים להציג תמונה מלאה להורים על התפתחותו של הילד, האם ואילו בעיות התפתחותיות קיימות אצלו, אלו טיפולים נדרשים באופן מערכתי ובאופן ספציפי לקשיים שהתגלו ובמידת הצורך תבנה תוכנית טפול רלוונטית.
טיפול על ידי פסיכולוג/ית התפתחותי/ת
כאמור, פסיכולוג התפתחותי יכול לאתר ולאבחן קשיים התפתחותיים שונים ולהפנות את ההורים להמשך בירור או אבחון מתאים כמו גם לכוון את ההורים לטיפול המתאים.
טיפול באוריינטציה התפתחותית עשוי להתמקד בקשיים בקשר בין ההורה והילד, במקרים אחרים המיקוד הוא בתמיכה וסיוע להורים בהתמודדות עם הקשיים או הפגיעה ההתפתחותית של הילד ובחינת המערך הרב מערכתי שיכול לסייע להם בהתמודדות הזו.
כך למשל, במקרים בהם אובחן קושי התפתחותי אשר דורש התערבות של גורמי מקצוע נוספים פסיכולוג התפתחותי מסייע בהמלצה והכוונת ההורים לתומכי הטיפול שמתאימים כמו למשל הפניה לריפוי בעיסוק, הכוונה למסגרת חינוכית מתאימה, טיפול רגשי בילד, טיפול בהורות או הדרכת הורים ועוד.
באופן ספציפי פסיכולוג/ית התפתחותי/ת מטפל באמצעות - פסיכותרפיה פרטנית, טיפול דיאדי, טיפול בהורות.
טיפול רגשי פרטני על ידי פסיכולוג/ית התפתחותי/ת - כאשר ילדים מאובחנים עם קושי או לקות התפתחותיים, בחלק או רוב המקרים מתלווה גם קושי חברתי או קושי בהתפתחות הרגשית. מטרת הטיפול הפרטני במקרים אלו היא לסייע לילד ברכישת כישורים, כלים ומיומנויות רגשיים וחברתיים מתאימים.
טיפול דיאדי - טיפול דיאדי הוא טיפול המתייחס לדיאדה- הורה וילד, הוא מתבצע בחדר הטיפולים כאשר בו נוכח הן המטפל, הן הילד ואחד מההורים. טיפול דיאדי מתאים בגיל הרך וגם בגילאי בית ספר יסודי וניתן לבצעו גם עם תינוקות רכים מאוד. הטיפול מאפשר למטפל לצפות בקשר שבין ההורה והילד ולכוון אותו בשיפור התקשורת, הכוונת התגובות של ההורה, שימת לב לתגובות הילד ומה הן מסמנות ועוד, וכל זאת "בזמן אמת". טיפול דיאדי מתאים במקרים שונים, בראש ובראשונה כאשר יש קושי בקשר שבין ההורה והילד, כשיש בעיות האכלה או שינה למשל, או בקשיים רגשיים והתפתחותיים אחרים. טיפול זה מומלץ גם במקרים בהם ישנן הפרעות התפתחותיות שונות ונדרש חיזוק של הקשר בין ההורה לילד על מנת להקל על ההתמודדות הן של ההורה והן של הילד.
הדרכת הורים או טיפול בהורות - אחת אפשרויות הטיפול שפסיכולוג התפתחותי יכול להציע היא טיפול בהורות או הדרכת הורים. בשני המקרים ההתייחסות היא לאופן הקשר, התקשורת וההתייחסות של ההורים למרחב המשפחתי ולקשר עם הילד. לא פעם, התמודדות עם ילד עם עיכוב או בעיות התפתחותיות מהווה קושי לא רק לילד אלא גם להורים ומציב אתגרים ייחודיים עבורם.
באמצעות הדרכת הורים יהיה ניתן לתת להורים כלים ומיומנויות שיוכלו לתרגל עם הילד בבית ולשפר או לקדם את תפקודו, גם מבלי להביא את הילד לחדר הטיפולים. בטיפול בהורות או הדרכת הורים ניתן גם דגש על ביסוס הקשר מול ההורים, ביסוס או יצירת אוטונומיה בין ההורים לילד, פיתוח עצמאות בקרב בילד ועוד.
כמו כן, מפגש טיפולי עם ההורה מהווה פעמים רבות מקום להורים לפרוק את הקשיים שלהם, לעבד את תהליך ה"אבל" על הקשיים שילדם חווים, וללמוד כיצד להמשיך למרות זאת בשגרת חיים ובאיכות החיים שמבקשים לעצמם.
הדיבור הפנימי שלנו מורכב משטף מחשבות חולפות אותם ניתן לדמות לתחנת רדיו פטפטנית הדולקת 24 שעות ומשפיעה על הרגשתינו במהלך היום.
שליטה בהליך טבעי זה דורשת מאתנו מאמץ קוגניטיבי כאשר תוכן המחשבה והמצב הרגשי בו אנו נמצאים משפיעים על כמות המשאבים שיש לגייס.
מחשבות טורדניות הן מחשבות החוזרות על עצמן, והקושי להסיט מהן את תשומת הלב הוא גדול, גם כאשר חשים כי המחשבות בלתי רצויות ולא מעוניינים בקיומם.
הן לרוב מלוות בתחושת אי נוחות כמו חרדה, בושה או שאט נפש, ומופיעות בפרקי זמן משמעותיים עד לכדי שיבוש שגרת החיים.
צלצלו לקבלת הכוונה וייעוץ ראשוני: 03-6413483
מחשבות טורדניות נוטות להופיע אצל כולנו בעת משבר, מצבי לחץ ובושה, כאשר במצבים אלו יש למחשבה נטייה להיות מוקצנת ולהפוך לבלתי רציונלית.
לדוגמה, מתגבשת ראייה של שחור ולבן, הכול או כלום, נטייה לקטסטרופליות לגבי העתיד והכללה לאירועי עבר. הטיות אלו מקצינות את המצב החרדתי הקיים, המשאבים של הגוף מנסים להתמודד עם המצב המאיים והקוגניציה פחות פנויה לעבד מידע.
עיקר תשומת הלב שלנו מופנית למחשבות הטורדניות מתוך ניסיון למצוא כלים להתמודדות, כאשר המשאבים להתמודדות עם השגרה מתמעטים ויכולה להיות פגיעה תפקודית.
גם כאשר אנו חווים תקופה ללא משברים מחשבות מדאיגות מהוות חלק משגרת יומנו, אך ישנו שוני בינאישי באופן בו אנו חווים חרדה ומתייחסים למחשבות אלו.
לא פעם עוברת לנו מחשבות באם נעלנו את הבית, או חשש שיקרה משהו רע לנו ולילדנו. תכופות אנו חושבים על מה שעלול לקרות או מה שהיה צריך להתרחש אך ההבדל המרכזי בין מחשבות אלו למחשבות טורדניות הוא במינון והקצב בו הן מופיעות.
אנשים החווים חרדה גבוהה כאשר עוברת במוחם מחשבה מדאיגה או מביכה עלולים להתמודד עם מצב בו מחשבות טורדניות הופכות להיות חלק מהשגרה היומית שלהם.
בהפרעה טורדנית כפייתית אחת הדרכים להתמודד עם מחשבות אלו תהיה באמצעות טקסים והתנהגויות כפייתיות אשר חוזרות על עצמן מתוך מטרה להפחית את תכיפות המחשבות.
ישנם מגוון טיפולים רגשיים המסייעים בהתמודדות עם חרדה בלתי נשלטת והמחשבות הנלוות לה, וחלקם גם ממוקדים למשבר ספציפי ויכולים להיות קצרי מועד.
טיפול התנהגותי קוגניטיבי - הטיפול מסייע לשנות דפוסים קוגניטיביים והתנהגותיים הגורמים למגוון רגשות שלילים ובעיקר חרדה, כאשר החלק הקוגניטיבי בטיפול עוסק בהליכי חשיבה.
בבסיס הטיפול עומדת ההנחה כי מחשבות שליליות מגבירות חרדה, שבתורה מקצינה את המחשבות השליליות וגורמת להן להיות טורדניות, ולסף החרדה לעלות.
בעזרת המטפל לומדים לנתח באופן רציונאלי את המחשבות הטורדניות, ולאחר מכן לומדים לשבור את מעגל הקסמים דרך החלפתן במחשבות רציונליות ובעלות אחיזה במציאות.
טיפול דינמי רגשי - לכולנו קול פנימי המלווה אותנו ומסייע לנו להעריך את יכולתנו. אירועי עבר, אירועי הווה ובעיקר מערכות יחסים עם דמויות משמעותיות כמו בני משפחה וחברים משפיעים על קול זה היכול להיות מאד ביקורתי, קשה ומעורר חרדה.
עמדות אלו נראות לנו כחלק מאופיינו. טיפול דינמי רגשי מסייע להתחבר למחשבות ורגשות אותם למדנו להדחיק על מנת להיות אהובים או כדי להתמודד ביתר קלות עם המציאות, אך שבים וחוזרים אלינו באופן שאינו נשלט.
מיינדפולנס - שיטה המשלבת בין שיטות טיפול מערביות לעקרונות הבודהיזם. הטיפול מלמד לזהות מחשבות ורגשות ולהתבונן בהם בעין לא שיפוטית תוך לימוד יכולת לשאת כאב.
הקושי להשלים עם המציאות כפי שהיא גורמת למחשבות חוזרות שאין לנו יכולת לשלוט בהם.
"למה סירבתי לעבודה שהציעו לי"..."בן זוג שלי צריך יותר לתמוך בי"..."אני לא מספיק עם הילדים שלי" אלו מחשבות שיכולות להציף ואינן בעלות פתרון קל שכן הן אינן מקבלות את המציאות כפי שהיא, כאשר השלמה עם המצב הקיים מפחיתה באופן משמעותי מחשבות אלו.
קיימות שיטות נוספות שרובן הן וריאציות של השיטות שהזכרנו לעיל. איך יודעים איזו שיטה מתאימה? המומלץ הוא לפנות לאיש מקצוע השייך לצוות רב מקצועי, שיכול להתאים עבורכם הן את שיטת הטיפול והן את המטפל או המטפלת, בזמן ובמקום הנוחים לכם.