מחשבות השווא, המכונות בשפה המקצועית דלוזיות, הן שיבושים בתוכן החשיבה הכוללים פרשנות מעוותת ולא מקובלת של המציאות. מחשבות שווא אלה עשויות להופיע במגוון מצבים נפשיים, כמו דיכאון חמור מאוד או בזמן שימוש בסמים.
יותר מכל אופייניות מחשבות השווא להפרעות סכיזופרניה, שבהן הדלוזיות מופיעות לצד התנהגות מוזרה וחוסר ארגון חמור בתפיסה, בחשיבה וברגש. כ- 75 אחוזים מחולי הסכיזופרניה לוקים במחשבות שווא.
בנוסף, מוכרת גם הפרעת מחשבות שווא שבה הקשר המחשבתי הפגום עם המציאות מתקיים ללא תופעות אחרות של סכיזופרניה. הפרעה זו נקראה בעבר בשם "פרנויה", וכך היא מוכרת יותר בציבור.
מחשבות שווא בקרב אנשים בריאים
גם אנשים בריאים, שלא התנסו במחשבות שווא של ממש, יכולים להבין מעט מהחוויה של אלה הלוקים בהן. למשל, כאשר אנו מתנסים בייחוס של כוונות כלשהן לאחרים על בסיס תחושה פנימית.
לדוגמא: אדם החושד שבן זוגו מתכנן לבגוד בו, אדם החש שמישהו אחר חושק בו או מאוהב בו, אדם שמרגיש ששכנו מעוניין להתנכל לו – כל אלה למעשה מניחים שיש להם גישה למחשבותיו של הזולת.
ההבדל בין מחשבות שכיחות כגון אלה ובין מחשבות שווא של ממש הוא כי בעלי הדלוזיות ידבקו בנכונות של מחשבותיהם גם כאשר יעומתו עם מידע הסותר אותן ובנימוקים הגיוניים.
למעשה, מאפיין מרכזי של הלוקים במחשבות שווא הוא כי כל פקפוק והטלת ספק בטענותיהם משכנעת אותם כי האדם שמולם מעורב במזימה שבה הם חושדים. הם נוטים להיות חשדניים ועוינים, ובמקרים החמורים יותר הם עלולים להיות נקמניים ואלימים.
קונספירציה מפותחת של מחשבות
למחשבות השווא יש אם כן נטייה להתנפח ולגדול - על מנת להסביר סתירות רבות בינן לבין המציאות. לעתים הן הופכות למרקם מורכב של רעיונות המשתלבים זה בזה ומחזקים אחד את השני (למשל, החולה מפתח הסבר כיצד כל אדם ואדם בסביבתו של החולה משתתף במזימה הכללית כיצד לרצוח אותו).
עם זאת מחשבות השווא עשויות להיות מבוססות על גרעין אמיתי כלשהו שנופח ועוות, ולכן הן יוצגו לרוב בליווי נימוקים והוכחות רבים, בדרך שנראית בתחילה הגיונית.
בנוסף, מחשבות שווא מתאפיינות בתוכן שאינו מקובל מבחינה חברתית (לדוגמה, המחשבה כי שכני מתכנן לרצוח אותי, או אוסף עלי חומר עבור סוכנים מכוכב אחר).
למעשה, על מנת לאבחן מחשבות כלשהן כדלוזיות יש להראות כי התוכן שלהן נחשב מופרך לחלוטין על ידי רובה של החברה שאליה שייך האדם. כך למשל, מחשבות על מאגיה עממית עשויות להיתפס בעיני אחדים כבלתי סבירות, אך אם הן מקובלות בקהילה מסוימת, חבריה לא ייחשבו כלוקים במחשבות שווא.
פעמים רבות, תוכן מחשבות השווא כולל אמונה לפיה המחשבות, הרגשות והפעולות של האדם מצויים בידי גורם חיצוני ונשלטים על ידו. גם מחשבות שווא פרנואידיות הן נפוצות מאוד, ובהן האדם בטוח שמישהו רודף אותו ופעול על מנת להזיק לו.
מחשבות שווא אחרות מתבטאות למשל בתחושת גדלות ובאמונה לפיהן האדם קיבל שליחות או משמעות מיוחדת באופן חריג – או לעתים שהוא עצמו הנו אישיות גדולה ומפורסמת (הדימוי הקלאסי בתרבות הוא של אדם הבטוח שהוא נפוליאון).
סוגים אחרים של מחשבות שווא כוללים דלוזיות שמייחסות אשמה מוגזמת לחושב (התחושה שמשהו רע בקנה מידה גדול קרה למעשה בגללי), מחשבות קנאה שבהן האדם בטוח ששותפו בוגד בו. כמו כן, מחשבות אהבה שבהן האדם בטוח שאדם אחר חושק בו (לרוב דמות ידועה או מכובדת), וכן מחשבות שווא גופניות - אמונה של האדם כי יש לו בעיה פיזית כלשהי, שלמעשה איננה קיימת.