הטיפול הממוקד הוא טיפול שמטרתו לפתור בעיה ספציפית מבלי להיכנס לעומק עניינים אחרים במידה והם קיימים ברקע. הוא נבנה סביב מוקד של בעיה נתונה שאותה מגדירים במשותף, המטפל והמטופל.
טיפול זה הוא הרבה פעמים קצר טווח עם מועד סיום ידוע ומתוכנן מראש, ומתאים לסוג של בעיות מוגדרות היטב הניתנות לפתרון בזמן קצר יחסית. על מנת שטיפול כזה יוכל להצליח, נדרשת עבודה אקטיבית הן של המטפל והן של המטופל, מוטיבציה של המטופל לעבוד על עצמו ולמלא משימות על מנת ליצר את השינוי הרצוי. על כן, טיפול זה מחייב כוחות ויכולת התמודדות.
למידע ויעוץ ראשוני חייגו: 03-6413483
במקרים רבים, טיפול פסיכולוגי אינו עוסק בהתבוננות ארוכת טווח על הרקע להיווצרותו של קושי או משבר נפשי כלשהו בעבר, אלא מתמקד בהבנה מהירה של הבעיה ובהתמקדות ביצירת תהליך שינוי והתמודדות טובה יותר עימה. על כן נשמח לספר לכם בפירוט על שיטת הטיפול הממוקד במרכז ד"ר טל ולמי היא מתאימה.
הבסיס התיאורטי שעומד מאחורי הטיפול, כולל גישות שונות ומגוונות המוכרות בעולם הטיפול מזה זמן רב, כגון הגישה הדינמית, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, גישת הגשטלט ועוד. אלא שטיפול ממוקד ייחודי באמונתו כי יצירת השינוי יכולה להתרחש בעזרת שילוב של גישות וכלים טיפוליים מגוונים המקדמים את השגת המטרות הטיפוליות במהירות וביעילות רבה יותר.
כלים אלה יכולים לכלול שימוש בשאלוני אבחון, עבודה קוגניטיבית, עבודה בדמיון מודרך, חשיפה הדרגתית, עבודה רגשית על חוויה מלאה וביטוי של העולם הרגשי, ביופידבק, כלים להפחתת חרדה ועוד.
הטיפול הממוקד, מאופיין ביחסים טיפוליים של שיתוף ושקיפות מלאה. המטפל אינו נמצא בעמדה מרוחקת ויודעת כל, אלא מגדיר ביחד עם הפונה את הבעיה, את המוקד עליו יש לעבוד בטיפול, ואת מטרת הטיפול. בהמשך, הוא מלמד את המטופל את הכלים והדרך להשיג את המטרה הטיפולית שהגדירו.
הן המטפל והן המטופל יוזמים, אקטיביים, מעורבים ושותפים לתהליך; כאשר המטפל מתמקד בהעצמה וחיזוק המשאבים של המטופל, בכוחותיו ובשינוי דפוסי ההתמודדות המגבילים שעל פיהם נהג בעבר.
לפנייה לצוות המטפלים שלנו בפורום לחצו כאן
סוגי הבעיות והסימפטומים שאיתם יכול להגיע מטופל לטיפול מסוג זה יכולים להיות מגוונים: תחושות של חרדה, דיכאון, קושי בקשרים בין אישיים, דפוסי התנהגות מגבילים או בעייתיים, סימנים ומחלות גופניות, בעיות בטחון עצמי וכן הלאה. שלבי הטיפול הראשונים מוקדשים לבירור בסיס הבעיה ומוקד הטיפול, וסביבם נבנה הטיפול.
כך למשל, טיפול ממוקד יכול לסייע במקרה של פוביה רגשית כגון פוביה מטיסות, מעליות, גבהים ועוד. פוביות מעין אלו גורמות לאדם להימנע מאותם אירועים לכן הוא יעדיף לעלות רק במדרגות, יבחר לגור בקומה נמוכה וכדומה, על מנת להימנע מחווית החרדה שהם מעלים. בדומה לכך, אנשים בנסיבות מסוימות לומדים להימנע מלחוות או לבטא רגש מסוים – כגון כעס, עצב, קירבה ואינטימיות ועוד, שכן ביטויים אלה יעוררו חרדה, אשמה או בושה.
כאשר יש קושי להכיר ברגשות מסוימים, לחוות אותם ולבטאם בצורה בריאה וחופשית, עלול להיווצר קושי רגשי. האדם לומד לפתח הגנות כדי להימנע מחווית אותו רגש, הגנות מעין אלו גם משאירות אותו מחוץ לטווח המודעות שלו. ההגנות יכולות להיות רבות ומגוונות: הימנעות, אובססיביות, פאסיביות, התנהגות מרצה, פרפקציוניזם, ביקורתיות יתר, ניתוק רגשי, תוקפנות ועוד.
ניתן לראות דוגמאות רבות לכך: התנהגות מרצה כלפי אחרים; הימנעות ממצבים שיכולים לעורר קונפליקטים או הימנעות מביטוי של כעס דרך הגנה של בכי לא מותאם לסיטואציה. אדם אחר שמפחד מקרבה ואינטימיות יתנהג בביטול אחרים, בתוקפנות או קשיחות, או שימנע מיצירת קשרים באמצעות עבודה בלתי פוסקת.
במקרים אחרים פיתוח ביקורתיות יתר תשמש כהגנה שמשמעותה למצוא פגמים באחר, דבר שיבטיח שאותו אדם יחווה קשיים ביצירת קשר קרוב ואינטימי, משמעותו - קושי במציאת מערכת יחסים זוגית יציבה.
מתקשים בבחירת טיפול? הגיעו אלינו לפגישת אבחון ראשונית
דוגמא נוספת להיווצרות קושי רגשי יכולה להיות אדם שמתקשה לחוות רגש חיובי כלפי עצמו. במצב כזה הוא עלול למצוא עצמו טרוד בכל עת במחשבות אובססיביות, בעיסוק יתר בצרכים וברווחה של אחרים או בביקורת עצמית או שנאה עצמית תמידית. אותו אדם הסובל מדימוי עצמי לא יציב, לא יהיה מודע לקושי שיש לו בחוויה חיובית של רגשות חיוביים ביחס לעצמו, אך יגיע לטיפול עקב הסבל שנגרם לו מההגנות הרבות שהוא מפעיל – עקב סימפטומים של דיכאון שפיתח, עקב אובססיות מחשבתיות וסטרס גופני, עקב קושי ליהנות מדברים בסיסיים, וכן הלאה.
בסיס הטיפול
בכל הדוגמאות הללו עומדת ההנחה הטיפולית הבסיסית שכל מה שלמדנו במהלך חיינו כבני אדם, אנו יכולים ללמוד מחדש. כשם שחלקנו למדנו לפחד ממעליות ולהימנע מהן, ואנו יכולים ללמוד מחדש להרגיע את החרדה שלנו ולעלות במעלית, כך אנו יכולים ללמוד מחדש להכיר ברגשות שלנו, לחוות אותם בצורה מלאה ולבטאם באופן בריא וחופשי.
העבודה במקרים אלו תתבסס על זיהוי הרגש החסום, חשיפה הדרגתית לאותו רגש, שינוי ההגנות שהאדם פיתח על מנת להימנע מחווית הרגש, וויסות החרדה או הרגש השלילי המקושרים לביטוי אותו רגש, ויצירת ביטוי רגשי חופשי ומלא.
טיפול פסיכולוגי זה, מהווה מסגרת המחברת בין העולם הרגשי, הקוגניטיבי, ההתנהגותי והגופני של המטופל, ומייצרת מענה שלם ואינטגרטיבי למצוקה שאותה מבטא המטופל בכל מישורי חייו, כל זאת תוך חיזוק יכולות ההתמודדות של המטופל, העצמתו ושיפור באיכות חייו בדרך שיתופית, מכבדת, ממוקדת ויעילה.