"באסה" היא תשובה נפוצה בקרב אנשים לשאלה התמימה - "מה שלומך?". פעמים רבות היא מתארת מצב זמני או אפילו רגעי של רצון לפרוק קצת מהעומס בעבודה, הלימודים, המתחים או הקשיים עם הילדים. פעמים אחרות, היא משקפת את מצב רוחו הירוד של הנשאל, מצב רוח שנמשך יותר מרגע או יום.
מצב הרוח הרע לא עובר? חייגו: 03-6413483
אומנם, רוב האנשים אינם מסתובבים מידי יום עם חיוך מאוזן לאוזן וטורחים לספר לכל מי שמוכן לשמוע עד כמה הם מאושרים, ונכון, חיי היום יום, העבודה, הלימודים, הילדים, ההורים, המשפחה, המשכנתא ועוד מהווים גורמים שנוטעים בנו דאגה מתמדת; אבל אנשים רבים יודו, לאחר חשיבה מעמיקה ובכנות, שהם בסך הכל מרוצים מהבחירות שלהם בחיים ושבעי רצון מעצמם. אחרים, לעומת זאת, יתקשו להגיע לאותה מסקנה והם, באופן כנה, יודו שמרגישים זמן רב מדוכדכים, חסרי מצב רוח וחסרי חשק.
מצב רוח ירוד יכול להופיע לאחר אירועים רבים, בינהם: פיטורין, פרידה מבן זוג, מוות של אדם קרוב, כישלון במבחן, לקראת מפגש משפחתי, לקראת תקופת החגים או אפילו בואו של החורף.
במקרים מעין אלו, אנשים מתארים לא רק דכדוך או תחושה של "דיכי", אלא גם עייפות מוגברת, חוסר חשק לצאת, לבלות או לעסוק בפעילויות קבועות (למשל ספורט), חוסר רעב או חשק רב יותר לאכול מאשר בדרך כלל וכדומה.
ברוב המקרים, סביר להניח שלאחר שיחלוף האירוע, או לפחות זמן מה מהופעתו של האירוע, יחלוף גם מצב הרוח הירוד. במקרים אחרים, מצב רוח ירוד, עלול להפוך לדיכאון מתמשך - אותו ניתן לזהות על-פי סימנים כמו: תפקוד ירוד יותר בעבודה או בתפקידים אחרים שהאדם ממלא, עצבנות או אי-שקט, תחושות של ייאוש, חוסר תקווה, חוסר ביטחון, דימוי עצמי נמוך, חוסר ערך ואף מחשבות אובדניות.
מצב רוח ירוד יכול אם כן לחלוף מעצמו, להפוך לדיכאון או גם להימצא שם תמיד ברקע. אולי גם אתם מכירים את האנשים האלה שתמיד נראים "מצוברחים", תמיד משהו מפריע להם, מטריד או מעציב אותם.
לחצו לקריאה נוספת על הפרעות מצב רוח היפומאניה וציקלותמיה
אולי גם אתם חשתם כך במשך תקופה לא קצרה- שלא משנה מה קורה או מה אתם עושים - מצב הרוח לא משתפר, אתם מצליחים לתפקד, למלא את כל המשימות ואפילו מקיימים חיי חברה סבירים, אבל זה לא זה ויותר מכך - אתם לא יודעים למה; או לחילופין - אולי בן/בת הזוג שלכם בדיכאון ואינכם יודעים לזהות את מקור הבעיה, דבר שמשפיע מאד על מערכת היחסים שלכם.
אם הנכם חשים כך, חשוב לטפל בבעיה ללא דיחוי ומומלץ מאוד לפנות לאבחון מדויק וייעוץ על ידי איש מקצוע מומחה כמו פסיכיאטר או פסיכולוג.
שיפור מצב הרוח קשור במידה רבה בבירור המקור לתחושה זו. לעיתים, המקור ברור ואז נדרשת עבודה על התמודדות ומציאת דרכים לשינוי התחושה ולעיתים, בירור המקור אורך זמן ומהווה חלק משמעותי בהשגת השינוי המיוחל.
פעמים רבות, שיחה עם קרובי משפחה או חברים יכולה לסייע לכם להבין את הסיבה השורשית לדכדוך שלא עובר. במקרים אחרים, טיפול על-ידי איש מקצוע יכול לסייע מאד.
ישנן מגוון דרכים להתמודד עם מצב רוח ירוד: טיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול ממוקד ועוד. אנו מזמינים אתכם להגיע לפגישת ייעוץ ראשונית על מנת לערוך עמכם היכרות ואתם איתנו, לשמוע מה מטריד אתכם ובעיקר לבחון את אפשרויות הטיפול הטובות והמתאימות ביותר עבורכם. צוות הקליניקה במרכז ד"ר טל נמצא לרשותכם, צרו עמנו קשר ונשמח לסייע.