אנו מרבים להשתמש במושג של מתח נפשי, למרות שאנחנו לא תמיד מייחסים לו את החשיבות הראויה ובעיקר מדחיקים את הטיפול בו ל"כשיהיה לי זמן לעצמי".
רבים באוכלוסיה מתמודדים עם מתח נפשי והשלכותיו. אם את/ה מרגיש/ה שאת/ה חי/ה תמיד במתח נפשי, גם אם אינך עונה על כל ההגדרות, חשוב שתדע/י כי ישנם מאפיינים רבים ולא כל האנשים חווים את כולם, אבל התחושה הסובייקטיבית במקרה זה היא מעל הכל!
נתחיל ונאמר כי הספרות המקצועית מתייחסת למתח בריא ומתח מזיק. המתח הבריא הוא המתח המפעיל אותנו ומוביל אותנו להנאה והנעה.
מתח נפשי מזיק הינו מושג המתאר מצב נפשי פנימי. מתח נפשי הוא למעשה האופן בו אנו מפרשים ומתייחסים למצבי לחץ. מצב לחץ (סטרס) הוא אירוע חיצוני, חסר שליטה. הדרך בה אנו מגיבים אליו, שאינה בהכרח מודעת לנו, משתקפת במתח הנפשי. מסיבה זו פעמים רבות אנשים אינם מודעים לכך שהם נמצאים במתח נפשי ומייחסים את תחושותיהם לאירוע החיצוני, האובייקטיבי כביכול.
מתח שלילי יכול להיות קצר או מתמשך. מתח קצר אינו מותיר רושם רב על הנפש או הגוף, ולעיתים אף משפיע באופן חיובי, בעיקר כאשר האדם מצליח להתגבר עליו, וצובר לעצמו נקודות חוזק.
לעומת זאת מתח נפשי מתמשך משפיע על הגוף והנפש כאחד. הוא גורם למחלות או מגבירן ומעורר קשיים רגשיים כחרדה או דיכאון. צבירת מתח נפשי עלולה להתבטא, בין השאר, בחרדה. חרדה ומתח נפשי מזינים זה את זה, המתח הנפשי יוצר סימני חרדה, והתמודדות עם מצבים בחיים, תוך כדי חרדה, מעלים את המתח הנפשי.
תחושת מתח נפשי משתנה מאדם לאדם, ושני אנשים יכולים להגיב באופן שונה לגבי אותו אירוע מלחיץ. ההבדלים בין התגובות נובעים מהמשאבים הפנימיים השונים של כל אחד מהם, מהתנסויותיו בעבר עם אירועי מלחיצים, מהמידה בה הוא מייחס חשיבות להצלחות וכשלונות, מתמיכת משפחה ואף מהמצב הכלכלי של כל אחד. לכן, אין אדם דומה למשנהו הן בתגובותיו והן בטיפול הראוי לו, ולכן אנו ממליצים לפנות להתייעצות עם איש מקצוע לגבי בחינת מצבך הרגשי והטיפול בו.
ההתייחסות למתח נפשי הפכה למנת חלקם של הפסיכולוגים והרופאים כאחד. רופאים מעידים על ההשפעות החמורות של מתח נפשי על הגוף וטוענים כי מתח זה הופך אנשים לחולים!
לטענת הרפואה, אין זה משנה האם המתח היה בעבר, מתקיים בהווה, מודע או לא מודע, נוצר מטראומה חד פעמית או אירוע מתמשך, ההשפעה המזיקה על הגוף מתקיימת בכל מקרה.
מתח נפשי יכול להתבטא בבעיות בעיכול, לחץ דם, כאבי שרירים, כאבי גב, לחץ בחזה, הפרעות שינה, מחלות לב, מיגרנות, רגישות יתר של העור, התכווצויות שרירים, סכרת, בריחת שתן, אולקוס, פגיעה במערכת העצבים, פגיעה במערכת החיסונית ועוד. מחקרים כיום מעידים על קשר אפשרי בין מתח נפשי להתפתחות מחלות סרטן.
המלכוד הגדול של המפגש בין הנפש לגוף במקרה זה הוא העובדה שהסימנים קיימים, אך הגורם - כביכול – נעדר. תוצאות בדיקות רפואיות שונות חוזרות תקינות. בנוסף, הדעה הקדומה על מחלות פסיכוסומטיות גורמת לחשוב שזה בעצם "שום דבר" (קיראו על היפוכונדריה).
מלכוד זה משפיע על רופאים וחולים כאחד; רופאים הפוטרים את החולים שלהם במאמר "זה הכל בראש" וחולים שמאשימים את עצמם במצבם וחושבים שהכאב אינו "אמיתי", ולכן לא פונים לטיפול, מה שעלול להחמיר את המצב הגופני והנפשי.
אחת ההשפעות העיקריות של מתח נפשי הינה על היחסים שלנו עם הקרובים אלינו בדגש על יחסים עם בן הזוג. הנטיה הטבעית שלנו היא "לשחרר קיטור" על הקרובים לנו, על אחת כמה וכמה כאשר אנו לחוצים ומתוחים. הבית הופך אט אט גם הוא להיות אחד מגורמי המתח המשפיעים על חיינו. השפעה זו מתרחבת גם לחדר השינה ומתבטאת בבעיות בתפקוד המיני וכן בהפרעות שינה (מנדודי שינה ועד עייפות כרונית).
קשה למנות את כלל ההשלכות של מתח נפשי, אך חשוב להבין כי השפעתו רחבה ועלולה לפגוע בכל היבט של חיינו.
כאמור, מתח נפשי יכול להגרם מסיבות שונות, להוות סימן לקושי נפשי אחר או ליצור קושי נפשי נלווה. על כן הטיפול במתח נפשי הוא מורכב ותלוי באישיותו של האדם ונסיבות חייו.
אנו ממליצים להגיע לקליניקה לשם פגישת ייעוץ והכוונה שתסייע לכם לשים את האצבע על הנקודה המרכזית בחייכם הגורמת למתח, וכן תוכלו להתייעץ עם איש המקצוע מהו הטיפול המתאים ביותר עבורכם. התקשרו אלינו בכל עת ונשמח לסייע.