מה הקשר שבין החלק הנפשי שבאדם לבין החלטתו להתחיל בדיאטה?
"אני חייב/ת לעשות דיאטה!" כמעט ואין מי שלא אמר/ה את המשפט הזה או אפילו חושב/ת עליו בלב. המדיה מוצפת בשיטות, פרסומות, כתבות, תחקירים ואפילו הצעות חוק הנוגעות לדיאטה או לשינוי במשקל. מתי הדיאטה נחוצה? האם היא תצליח? מהי מטרתה האמיתית? ומתי היא לא באמת נובעת מרצון תמים לשנות הרגלי אכילה?
ישנן כמה סיבות בגינן יחליט אדם לעשות דיאטה מתוך מטרה להוריד במשקל. למעשה, הסיבה הטובה ביותר להתחיל בכך היא סיבה בריאותית. משקל יתר או השמנת יתר ידועות כאחד מגורמי הסיכון המשמעותיים כיום להופעתם של סיבוכים בריאותיים שונים כגון טרשת עורקים, לחץ דם גבוה, התקפי לב, סכרת ועוד.
אלא שקיימות שלוש סיבות נוספות הגורמות לאנשים להתחיל דיאטה, שאינן נובעות מצורך אמיתי בריאותי, אלא מהיבטים נפשיים שונים:
-
הפחתת אכילה רגשית - אנשים רבים מתחילים דיאטה מתוך רצון להפסיק את ההרגל השלילי שלהם לאכול באופן מוגבר, שלא מתוך תחושת רעב. אנשים כאלה אוכלים כדרך להגיע לרגיעה פסיכולוגית, לשקט, השריית שלווה, הרגעה והרפיה נפשית. אלא שהרפיה זו לא יכולה באמת להגיע רק על ידי אוכל. מסיבה זו אנשים המשתמשים במזון על מנת להגיע לרגיעה נפשית חווים אכזבה חוזרת ונשנית מ"השיטה" שלהם, אך לא מצליחים להפסיק לאכול מתוך תקווה להגיע לשקט המיוחל. במצב של דיאטה התסכול גובר, שכן ההחלטה על אי אכילה מותירה את האדם חסר מקור הרגעה. במקרה כזה חשוב להגיד שההחלטה היא החלטה נכונה ועשויה להצליח, בעיקר כאשר האדם מודע לצורך שלו לאכול לשם הרגעה נפשית. נדרשת התמדה גדולה על מנת להתגבר על הקושי, אך לאורך זמן הקושי יפחת וההתמדה תשתלם.
-
בעיות בדימוי הגוף - ישנם אנשים המתחילים דיאטה על מנת להתמודד עם דימוי גוף שלילי שיש להם כלפי עצמם. בדרך כלל הם יתמידו בנחישות לקראת מטרה זו ויתמידו בה לאורך זמן. אלא שגם כאשר תהיה ירידה ניכרת במשקל היא לא תמיד תפתור את הקושי האמיתי בגינו התחילו את הדיאטה, ודימוי הגוף השלילי פשוט יבוא לידי ביטוי באופנים אחרים, כמו אי שביעות רצון מגודל האף, מצורת העיניים או מגודל החזה שפתאום הצטמק בעקבות הדיאטה.
-
הפרעת אכילה - המקרה המוכר יותר של יציאת דיאטה מפרופורציה הוא של הפרעות אכילה, בדגש על אנורקסיה. דיאטה המתפתחת להפרעת אכילה מאופיינת באובססיה להרזיה ולספירת הקלוריות הנכנסות לפה, בהרעבה, באימון גופני מוגזם, בהגעה לתת משקל, בהופעתן של בעיות בריאותיות שונות, אך בעיקר בתחושה המתמדת כי עוד גרם אחד פחות והאושר המיוחל יגיע. יותר מכך, אחת הבעיות העיקריות של הסובלים מהפרעת אכילה היא חוסר התובנה לכך שהם סובלים מבעיה כלשהי, עד שהמצב כבר נעשה חמור מדי.
מכאן, שכאשר ניגשים לעשות דיאטה חשוב לבדוק האם הדיאטה נועדה להוריד משקל עודף ולהגביר פעילות בריאותית או האם היא נובעת מצורך רגשי, ניסיון להרגעה נפשית או מקשיים רגשיים אחרים, שהם גם בד"כ הסיבה האמיתית לעליה במשקל.
בדיקה זו של הסיבות להשמנה או לחילופין הסיבות להתחלת דיאטה, מחייבת התבוננות אמיתית וכנה פנימה, וכדאי לעשות אותה בליווי פסיכולוגי מקצועי. צוות המטפלים במרכז ד"ר טל יישמח לסייע לכם במטרה זו על ידי מגוון השיטות לטיפול רגשי הקיימות בקליניקה. כמו כן הצוות מומחה ומנוסה בזיהויין של הפרעות אכילה ולכן בכל אחד מהמקרים הללו אנו ממליצים לפנות לייעוץ ואבחנה על ידי איש מקצוע. ליצירת קשר עימנו.