זה לא עייפות שאחרי ניקיון יסודי, מעבר דירה או ריצה אחרי הילדים, זו עייפות של הנפש.
אם גם אתם מזדהים עם הכותרת יכול להיות שאתם חווים תוצר של סטרס מתמשך הגורם לכם להרגיש מותשים: כי אתם כבר לא יכולים לעמוד בלחץ מצד הבוס, אולי כי הדאגה לילדים לא מרפה, אולי כי קשה לכם בזוגיות ואולי כי החיים שלכם מורכבים מקצת מכל זה ועוד...
צלצלו עכשיו ליעוץ והכוונה ראשונית: 03-6413483
"אין לי כוח" או "נמאס לי" הם משפטים שרבים מתארים רגע לפני שהם מגדירים את מצבם כעייפות נפשית. יחד עם זאת, עייפות נפשית היא הגדרה סובייקטיבית ברובה.
בדרך כלל היא מתארת ערב רב של תחושות ייאוש, חוסר שביעות רצון, חוסר תקווה, אפתיה, עצבות, חוסר חשק ועוד, כאשר אליהם נלווים גם תנאים חיצוניים לא נוחים המגרדים את קצות העצבים, כמו החום בארץ, הפקקים על הכבישים, המצב הכלכלי או המדיני.
אותה עייפות רק מתגברת או מתחלפת בלחץ ולעיתים נלווים אליה ייאוש או זעם בלתי מוסבר.
באופן כללי אנשים חשים בתקופות שונות של חייהם אובדן של אנרגיה פיזית, שהיא למעשה ביטויה של אובדן אנרגיה נפשית. במקרים לא מעטים עייפות נפשית היא ביטוי אחר להתמודדות עם לחץ נפשי מתמשך.
אנשים שונים מסבירים את אותה תחושת אובדן אנרגיה ועייפות נפשית בסיבות שונות. בני נוער עלולים לתאר עייפות נפשית אל מול הצורך להצטיין בלימודים, לעבור את הבגרויות אך בעיקר בשל הדיסוננס המשמעותי שבין הרצון להיות חלק מחברה לבין למצוא את הייחודיות שלהם.
סטודנטים מתמודדים גם הם עם תחרותיות רבה וצורך להוכיח את עצמם, לא רק על מנת להשיג את התואר הנכסף אלא גם להצליח לפתח קריירה ראויה שתצדיק את המאמץ הרב שהשקיעו.
באופן כללי, רובנו נדרשים לעמוד בגורמי לחץ רבים כמו הספק יעדי העבודה שלהם, להתמודד עם תחרות ועם האיום שתמיד יהיה מישהו יותר טוב מהם, לתמוך בבן הזוג שעובר אותו דבר, להתמודד עם הדאגה התמידית לילדים ו"לג'נגל" בין כל המשימות האחרות שמציבים לנו החיים.
הצורך להוכיח את עצמי, להגיע להשיגים גבוהים, לדאוג לעתיד, להיות כמו כולם, לרצות את הסובבים אותי, ובעיקר הצורך לעמוד בקצב המהיר של החיים המודרניים, הם המאפיינים המשותפים לכל מי שחווה לחץ נפשי ומרגיש עייפות נפשית.
יחד עם זאת ישנם אנשים הנוטים יותר מאחרים לחוש עייפות נפשית. כך למשל אנשים עם ביטחון עצמי נמוך יתקשו לעמוד בצורך להגיע להישגים ובוודאי יתקשו בהתמודדות עם תחרות.
באותו אופן, אנשים המוגדרים בפי כל כ"פרפקציוניסטים" עלולים לחוש לאורך זמן כי כגודל ההשקעה כך גודל הציפיה ופעמים רבות – כך גם גודל האכזבה.
כמו כן, אנשים שעוסקים בעבודה המשעממת אותם ואינה מסבה להם סיפוק עלולים גם הם לחוש עייפות ותסכול שחבריהם לעבודה, שדווקא כן מגלים בה עניין, אינם חשים.
לבסוף, אנשים הסובלים מחרדה או נטיה לעצבות ודיכאון מועדים הרבה יותר מאחרים להתמודד עם תקופות ארוכות של חוסר אנרגיה ותחושה של עייפות כללית ונפשית.
למרבה הצער אין כאן המקום כדי להציג את כל הסיבות או המקרים של אנשים הסובלים מעייפות נפשית. הזכרנו מיעוט מאותם מצבים ויש עוד רבים אחרים שעלולים לגרום באופן ישיר או עקיף לתחושות אלו.
זאת ועוד, עייפות נפשית לא רק שמעטה את ההספק שלנו או גורמת לנו להיות פחות יעילים, אלא שיש לה השפעה ישירה על המצב הגופני שלנו (החלשת המערכת החיסונית, סיכון למחלות זיהומיות או מחלות לב ועוד), מצב הרוח שלנו, על היחסים שלנו עם אחרים, על שביעות הרצון שלנו מעצמנו ועל תחושת הרווחה הכללית שלנו.
חשבו לרגע, האם אתם מצפים מעצמכם ליותר מידי? האם באמת תרגישו יותר סיפוק אחרי 10 שעות עבודה מאשר 8 שעות עבודה? האם זה שנמאס לכם מההתנהגות של בן הזוג לא תלוי גם קצת בכם?
השוני בין בני אדם, אופיו הייחודי של כל אחד וכן מאפייני חייו השונים לא מאפשרים מתן תשובה אחת או פתרון אחד לכולם.
יש לבחון באופן ספציפי את אורח החיים, הציפיות, הרצונות, ואת הכוחות והיכולות של כל אדם, על מנת להבין מדוע הוא חווה לחץ , מתח נפשי או עייפות ולבחון יחד איתו כיצד ניתן להקל על המצוקה ולפתור את הבעיה.
אם גם אתם חשים שהעייפות הנפשית הפכה מנת חלקכם, דעו שאפשר גם אחרת, התקשרו אלינו ונשמח להמליץ לכם על הדרך הנכונה עבורכם להשיב את החיוניות לחייכם.