על שינה וחלומות - טיפול פסיכולוגי במרכז ד''ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


"ההיית או חלמתי חלום?" על שינה, חלומות ומעט על סיוטים

 

בין מיסתורי האנושות הגדולים והמרתקים ביותר הוא החלום. אצל כולם הוא מתרחש מידי לילה, אך מעטים זוכרים אותו. תכני החלום מקורם בנפשנו אנו, אך לרוב הוא לא מובן לנו כלל ולמרות שאנו לרוב לא מודעים אליו ובטח לא שולטים בו, תגליות מדעיות ופיצוח בעיות סבוכות באו על פתרונם בעקבות חלום. במאמר זה נסביר מהו בכלל חלום, מה הקשר בינו לבין העולם הנפשי שלנו ונבדיל בין חלום לסיוט.

מוטרד מסיוט חוזר שלא מפסיק? מוצף מחשבות ומחפש אוזן קשבת והכוונה? מעוניין לשפר את הרגלי השינה אך לא יודע איך? פסיכולוג מומחה יישמח לשוחח עמך בפגישת ייעוץ ראשונית, להסביר, לייעץ ולהתאים את הטיפול הטוב ביותר עבורך.

צלצלו אלינו: 03-6413483

שינה סדירה וקבועה היא חשובה והכרחית לא רק עבור הבריאות והתפקוד הפיזי שלנו אלא גם עבור הבריאות הנפשית שלנו. מעט ידוע על ההשפעה של שינה על הנפש שלנו, אך מצד שני ידוע שקשיי שינה למינהם פוגעים ברווחה הנפשית ומעלים את הסיכוי לסבול מקשיים רגשיים שונים.

בעוד שהמערכות הגופניות שלנו, האחראיות על פעולת השרירים אינן פועלות במהלך השינה, המערכת הנפשית מתפקדת באותו אופן הן בזמן ערות והן בזמן שינה. אחד הביטויים לפעולתה של המערכת הנפשית בזמן שינה הוא החלום.

קרא עוד על הפרעות שינה
פיברומיאלגיה ותסמונת העייפות הכרונית

מהלך השינה מתחלק למה שמכונה: מחזורי שינה, הנעים בין שעה לשעה וחצי, כאשר בכל אחד מהם מופיע חלום. שנת החלום, המופיעה כאמור בכל מחזור שינה, מתארכת ככל שמחזור השינה עמוק יותר, כלומר, ככל שאנו ישנים זמן רב יותר. מכאן שאין אדם שאינו חולם במהלך השינה, יחד עם זאת רבים אינם זוכרים את חלמותיהם.  המעניין הוא שעלייה בתדירות זכירת חלומות מתרחשת לאור שימוש בתרופות שונות, למשל תרופות לטיפול בדיכאון או לטיפול ביתר לחץ דם.

פירוש חלומות וטיפול פסיכולוגי

גלגוליו של הניסיון להבין את פשרם של חלומות הם רבים. בתקופה הקדומה חלומות ייחוסו ליכולות נבואיות. פרויד, אבי הפסיכולוגיה המודרנית, ראה בחלומות את ביטויו של התת מודע, בדגש על ביטויים של תכנים מיניים ותוקפניים. תיאורטיקנים מאוחרים יותר הרחיבו תכנים אלו והדגישו תכנים אחרים כמו למשל תחושות קנאה של האדם. כיום, רואים בחלומות כמבטאים תכנים לא מודעים אך גם תכנים מודעים הלקוחים מהמציאות שלנו ואכן פעמים רבות אנו חולמים על אירוע שקרה לנו באותו יום או בזמן האחרון, וזוהי אחת העדויות לדרך בה המציאות גולשת לא פעם לחלום. 

פירוש חלומות כחלק מטיפול פסיכולוגי איננו שרלטנות כלל ולפסיכולוגים יש יכולת גבוהה לפרש את החלומות של מטופליהם. חלום הוא ביטוי של החוויה הרגשית של האדם, וחוויה זו היא עיקר העיסוק במהלך הטיפול הפסיכולוגי. מה שאדם חולם הוא במידה רבה מאוד מה שהוא מרגיש וביכולתו של הפסיכולוג לסייע בפירוש של החלום, לאור התכנים שעולים גם בטיפול ולהשתמש בו לקדם מטרות בטיפול. כך לדוגמא, חלום על אדם אחר שעושה לנו משהו יכול להעיד על תחושת קורבנות או גם על תחושת תוקפנות.  מעניין לראות שפעמים רבות, חלומות מופיעים לילה לפני פגישה עם המטפל, לעיתים עוסקים מטפל עצמו או בטיפול, ויש בחלומות אלו ידע רב המשמש כדי להבין את תחושותיו של המטופל בנוגע לקשר שלו עם המטפל או על תחושותיו כלפי הטיפול.

 

חלום מתוק? לא תמיד – מעט על סיוטי לילה

על אף שמופיע בלילה מתוך שינה, סיוט איננו שייך להגדרה של חלום מאחר והוא שונה מבחינת תוכנו.

סיוט יכול להופיע באחת משתי דרכים:

סיוט מבעית - סיוט שהוא סוג של התקף חרדה ולכן גם מכונה לעיתים "התקף פאניקה לילי" המתרחש לאחר טראומה ומלווה בדרך כלל בצרחה. לרוב, צרחה מתוך סיוט מעירה את האדם, אך ישנם גם אנשים שלא ניתן להעיר אותם למרות שהם צורחים מתוך שינה.

הסוג השני של סיוטים הוא סיוט החוזר על עצמו, כלומר תוכן קבוע ומאיים שמופיע כל לילה או כל כמה לילות במשך תקופה. חלום מעין זה מבטא תגובה פוסט טראומטית או עלול לגרום לפוסט טראומה, או אפילו לחרדה משינה.

מצוקה רגשית יכולה להתבטא לא רק בהופעתם של סיוטים אלא גם בפעילות מוטורית תוך כדי שינה, כמו למשל הליכה מתוך שינה, ואף אכילה מתוך שינה, כפי שסיפרה אחת המטופלות שהגיעה לקליניקה. פעילות כגון זו, מדגימה מצבים בהם הגוף פועל על פי ההתרחשות בחלום, ללא מודעות והרבה פעמים גם ללא יכולתו של האדם לזכור זאת.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה