מהי עצבות וכיצד ניתן להתמודד מולה?
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


תחושת עצבות – כלים להתמודדות

כבני אדם, זה אך טבעי שאנו עצובים. למשל, רובנו עצובים פעם בשנה במהלך ימי זיכרון למשך יום, מהזיכרונות, הסיפורים והשירים על אלו שנהרגו במהלך ההיסטוריה שלנו.

וגם בלי ימי זיכרון אירועים שונים מעוררים תחושת עצבות. עצבות היא תחושה טבעית ואף לגיטימית במצבים שונים, אך חשוב לדעת מתי הגבול הזה מתחיל להיטשטש ומתי העצבות כבר מפריעה ואף עלולה להיות מסוכנת.

עצבות היא אחת מסל הרגשות האנושיים שלנו המבטאת כאב הקשור לרוב באובדן, זעם, ייאוש או חוסר אונים.

תחושות של פסימיות, חוסר אנרגיה, מצב רוח ירוד וסימנים של התכנסות, חוסר חשק או התלהבות, אובדן עניין והתרחקות מהחברה מאפיינים גם הם מצב של עצבות.

 חייג/י אלינו לייעוץ ראשוני: 03-6413483

מתי אנו חשים עצבות?

מצבים רבים בחיינו מזמנים עצבות; התמודדות עם אובדן ותקופות של אבל, בימים הראשונים שלאחר הלידה כמעט הרוב המוחלט של הנשים חש עצבות, החולפת תוך זמן קצר, בהתמודדות עם אכזבה או כישלון במשימה (כמו למשל כישלון במבחן) ועוד.

אך יחד עם זאת יש הבדל גדול בין עצבות "טבעית" לבין עצבות המעוררת נורה אדומה.

תקופת האבל נועדה להתמתן כעבור כמה שבועות, אישה גם היא צפויה להתאושש מהעצבות ולחוות את השמחה וההתרגשות בלידת תינוק ולאחר כישלון במבחן אנו מתאוששים וחוזרים לתחושת מוטיבציה שתניע אותנו להצליח בפעם הבאה.

ואכן עצבות "לגיטימית" נערכת זמן קצר או מוגבל, ואינה משפיעה מהותית על התפקוד.

התמודדות עם פיטורין, עם פרידה, עם אובדן של קרוב, עם בעיות בזוגיות או במשפחה, הן דוגמאות לעצבות הנובעת ממקורות חיצוניים, אך ישנה גם עצבות הבאה ממקור פנימי ושאינה קשורה לגורמים "אובייקטיבים" כביכול, אלא היא תחושת מועקה פנימית.

ישנם אנשים להם קשה להכליל אירועים עצובים כחלק מהחיים ולאזנם בעזרת אירועים משמחים, מרגשים, מעוררי גאווה ועוד, כך שלאורך זמן הם מתקשים להתעודד ולהתגבר על תחושת העצבות, גם אם אינה מתעוררת כלפי אירוע ספציפי.

באילו מקרים יש לפנות לטיפול?

כאשר העצבות ממשיכה מעבר למצופה, מעיקה ופוגעת בתפקוד ובאיכות החיים יש לבחון שנית את המצב, כך גם כאשר מופיעים סימנים נוספים ושינויים בהתנהגות האדם בנוסף לעצבות.

בין הסימנים: שינויים בתיאבון, שינויים בשינה, עייפות, חוסר הנאה, ירידה בחשק, מחשבות של חוסר ערך, נטייה לבכות, הסתגרות, הימנעות ממצבים מלחיצים או מעוררי חרדה, התנחמות במזון או קניות, עליה בצריכת אלכוהול או סמים או התחלה של צריכת חומרים ממכרים אחרים ועוד.

עצבות פתולוגית יוצרת תסכול, מתח, חרדה ופחד מפני המחשבות השליליות ובמקרים אחרים דיכאון המלווה בפסימיות ובחוסר תקווה לשינוי.

לא כל תחושת עצבות באה לידי ביטוי בפנים נפולות או בכי. ישנם אנשים המבטאים תחושות עצבות בכעס והתנהגות עצבנית. אנשים אלו חווים מתח רב המתבטא בחוסר סבלנות, בוטות, עצבנות, מריבות וויכוחים רבים.

אלא שהתנהגות זו לא פעם מסתירה תחושת עצב לאור תחושות של תסכול וייאוש. ללא ספק, בעצבות מסוג זה ההתעמתות של האדם אינה צריכה לעשות מול הבוס או הגורם המעצבן התורן, אלא מול שורש הבעיה - העצבות.

באופן טבעי כל אדם היה רוצה את מירב השליטה על חייו או לפחות את התחושה שיש לו שליטה על הרכוש שלו, האנשים הקרובים והאהובים עליו, ההישגים שלו וכדומה.

אובדן של אחד מהם או פגיעה בשלמות הזו עלולה לגרום לתחושה של מפח נפש ועצבות ויש לה השלכות על איך שאנו תופסים את עצמינו ועל האופן בו נתמודד בהווה ובעתיד על מצבי אובדן נוספים.  


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה