כמעט על כל חבר, קרוב משפחה או סתם אדם שיצא לך לדבר אתו יותר מחמש דקות, אפשר להמר שחייו אינם מושלמים.
יש יותר ויש פחות. אנחנו בודקים את זה לא פעם כי אנחנו מרגישים שגם אצלנו לא מושלם... לפעמים אפילו רחוק ממושלם... לפעמים גם נראה לנו שאפשר להגדיר את זה במילה אחת או שתיים.
התמודדות עם קשיים נפשיים הוא משהו שגדול עלינו בתקופות מסוימות. או שאולי פשוט מעדיפים להדחיק הצידה.
כי אין זמן או כסף ללכת לטיפול, כי זה מבייש או כי עד עכשיו התמודדנו טוב, והצלחנו להחזיק את הראש מעל המים, אז למה לא להמשיך ככה?
צלצלו לקבלת הכוונה וייעוץ ראשוני: 03-6413483
מעבר לכך, ישנם גם אנשים המפקפקים בתחושות שלהם, מטילים ספק בשאלה - "האם אני באמת סובל?" אולי אני סתם מפונק, או רגיש מידי, אולי פשוט אני צריך לקחת את עצמי בידיים?" אלו עלולים להביא לתחושה של "איך זה שאני לא כמו כולם?".
לא פעם, תחושות אלו נוצרות בנו מתוך התייחסויות הסביבה: שחייבים להיות חזקים ("תיקח את עצמך בידיים!"), שמצוקה רגשית היא סימן ברור לחולשה, ובעיקר שמאוד פשוט לשנות הרגשה- רק צריך להוציא את זה מהראש והכל יהיה אחרת.
לא תמיד אנחנו מודעים לכך שזו השפעת הסביבה, שהרי אנחנו נולדים לסביבה המשדרת אמירות מעין אלו, ואנשים רבים נוטים להפנימן ובאמת להאמין שקושי זו חולשה או משהו שמאפיין אנשים שונים ומוזרים.
אז למה בכל זאת לשקול שוב? כי לקשיים נפשיים יש מחיר. הם לא סתם נמצאים שם בלי להזיק, הם גורמים למצוקה, גם אם היא לא תמיד כל-כך ברורה לעין כמו פצע פתוח על הגוף
למעשה, קשיים נפשיים משפיעים על התפקוד שלנו, הופכים אותנו לעצבניים יותר, עצובים יותר, סבלנים פחות, לבעלי יכולת ריכוז נמוכה יותר, למתקשרים פחות עם בן/בת הזוג או עם הילדים, למתרחקים יותר מחברים, לעייפים ותשושים, כמעט כרונית ולחסרי יכולת הנאה, כמעט בכל פעילות.
ככל שנכיר את עצמינו יותר כך גם נעשה צעד ראשון לעצמאות רגשית - ניתוק התלות בין הקושי הרגשי לבין הדרך בה אנו מניחים לו להשפיע על התנהגותנו.
לכן, כאשר עולים קשיים נפשיים לא יעזור להתעלם, להמשיך להחזיק את הראש מעל המים או פשוט לברוח. חשוב כן להתייחס לאותם קשיים.
עצם ההבנה היא כבר שלב ראשון בהתמודדות, אבל היא גם כוללת את ההכרה בכך שעד כמה שכאב להבין שצריך להתמודד, נשאר להבין עוד הרבה מעבר לכך.
אנחנו רגילים להבין או ללמוד על תחומים רבים בחיים, ומשום מה זונחים את מה שבמרכז- האני. להכיר את הנפש שלנו, ממה היא מורכבת, מה פצוע בה, ומה בה בעצם גורם לנו להרגיש עצובים, פוחדים, חסרי ביטחון, תקועים.
להכיר גם את החלקים החבויים יותר של הנפש, ובין השאר את התת-מודע. כשאנחנו בוחנים זאת, קל לנו יותר להגדיר את הקשיים, לא פעם ההגדרה עצמה לא נעימה, אבל היא מקלה בכך שיש לה שם, מובן ומשמעות היא גם שלב נוסף, בדרך להבין על מה היא משפיעה בחיים שלנו ועם מה בעצם עלינו להתמודד או לשפר.
ההבנה, ההיכרות וההתמודדות, כולן אינן עניין של "כאן ועכשיו". אין פתרונות קסם ולרוב אלו הם תהליכים שדורשים זמן.
הם גם תהליכים שדורשים מאמץ מסוים עבור עצמנו והם תהליכים שדורשים, לפעמים בפעם הראשונה בחיים, לשים לב ולהקשיב הקשבה פעילה למחשבות, רגשות, פחדים, כעסים וכל תכני הנפש הקיימים בנו.
הם אלו שמשפיעים עלינו וגורמים לנו להרגיש מצוקות שונות, לפעמים בלי שנדע מדוע הן מופיעות.
התבוננות בתכני הנפש עוזרת להבין מדוע אדם מרגיש בחרדה בזמנים מסוימים, מדוע לפעמים הוא מרגיש רצון להתנתק מהכול, מדוע לפעמים הוא כועס מאוד על בן הזוג שלו ועוד.
לעיתים ניתן לעשות זאת לבד, לעיתים קשה יותר, בעיקר אם לא הקדשנו לכך פנאי מעולם. אפשר לעשות זאת במידה מה עם בן הזוג, עם חבר, ואפילו לבד אבל כשרוצים לעשות זאת באמת, מדברים עם איש מקצוע, כמו פסיכולוג.