פגיעה עצמית בקרב בני נוער: תופעה נפוצה שניתן לטפל בה
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


פגיעה עצמית בקרב בני נוער - NSSI

אחת התופעות התופסות תאוצה בשנים האחרונות בקרב בני נוער, בחו"ל אך גם בארץ, היא תופעה הפגיעה העצמית על ידי חיתוך.

תופעה זו מכונה בשפה המקצועית Nssi - non suicidal self-injury כלומר, פגיעה עצמית שלא נועדה להתאבדות.

הביטוי שלה בפועל הוא ביצוע חתכים באיברי הגוף, באמצעות חפצים דוקרים (מחט, עפרונות, מחוגה ועוד), חפצים חותכים (סכין או מספריים), תלישת שיער, הכאה עצמית חוזרת (אגרוף היד בקיר, פעולה הנפוצה יותר בקרב בנים), צריבה וגרימת כוויה עצמית (למשל על ידי טפטוף נר על העור). בקרב בנות נפוץ יותר לראות פעולה של חיתוך או דקירה.

למה נועדה הפגיעה העצמית?

בהרבה מהמקרים בני נוער פוגעים בעצמם לא על מנת לגרום לעצמם נזק גופני ולא על מנת להתאבד, כאמור, אלא על רקע רגשי.

עבור רבים זוהי פעולה המסייעת להם לתת ביטוי לכאב או צער רגשיים שהם חווים באותו רגע, במקרים אחרים הפגיעה העצמית היא ביטוי למצוקה או תסכול, לעיתים בני נוער עושים זאת כפעולה שמסייעת להם להרגע או להתחבר לעצמם ולעיתים כאקט של קריאה לעזרה.

לעיתים, בני נוער חשים צורך להביע את הרגשי בגופני ובכך טוענים כי הם תחושותיהם מקבלת ממשות שקל להם יותר להתמודד עמה.

המשותף לכולם היא תחושת השליטה שמעניקה פועלת החיתוך על הסבל הרגשי שהם חווים.

פעולה החיתוך מעניקה תחושת הקלה על הצורך הראשוני, הקלה אשר מתגלה כזמנית בלבד ומותירה את בן הנוער בשנית עם אותן מצוקות שהוא חש מלכתחילה.

אחד המאפיינים של תופעה זו היא "ההידבקות החברתית" שלה, בייחוד לאור אמצעי המדיה השונים כיום וביניהם האינטרנט המאפשרים פרסום מהיר ונרחב של תופעה.

בני נוער רבים מספרים כי החלו בפגיעה עצמית בעקבות צפייה בסרטונים של בני נוער אחרים מרחבי העולם שעושים זאת או בעקבות מקרים של חבריהם ובני נוער אחרים קרובים אליהם.

אחת הדוגמאות שהעלו לכותרות את תופעת ה- NSSI היא עזיבתו של סולן אחת מלהקות הבנים המפורסמות את הלהקה אשר הביאה בנות נוער רבות לחתוך את עצמן ולפגוע בעצמן באמצעות חיתוך הידיים.

דוגמא זו ממחישה את השימוש שעושים בני נוער בחיתוך עצמי על מנת להביע רגשות שליליים.

יש לשער כי עבור רבות מבנות נוער אלו, הפגיעה העצמית הייתה ביטוי לצער שחשו לאור המאורע שנתפס בעיניהן כטראגי כל כך היבט נוסף של פעולה זו היא האפשרות שלהן לפרסם ברבים את מעשיהן, באמצעות המדיה החברתית, ובכך לקבל משנה תוקף ופידבק כלשהו לעוצמת הצער/כאב/תסכול או כל רגש אחר שהן חשות.

באופן ספציפי, במקרה זה, הפרסום שעשו בנות רבות לחתכים העצמיים שלהן אפשר להן לשקף לכולם ולהגיב לפעולה של בנות אחרות כמותן עד כמה הושפעו מאותו מקרה ועד כמה זה השפיע עליהן ברמה האישית.

אחד ההיבטים המדאיגים בהקשר זה היא הנטייה של תופעה זו להתגבר ככל שחווים אותה יותר. בן נוער שמתרגל לחתוך את עצמו על מנת להרגיש כאב, להירגע או עבור כל צורך רגשי אחר יתקשה להביע את תחושותיו בדרך אחרת ולאט לאט התופעה תהפוך להרגל שקשה להתנתק ממנו.

טיפול ב- NNSI ובפגיעה עצמית בקרב בני נוער

טיפול ב- NNSI נעשה על ידי מטפל מומחה לטיפול בילדים ובני נוער.

מוקד הטיפול הוא שימת הדגש על השליטה העצמית ועל היכולת לווסת את התחושות בדרך שאינה מזיקה.

ברוב המקרים בני נוער החותכים את עצמם מביעים צער על מעשיהם לאחר זמן מה ומספרים שלמרות הצורך הראשוני לחתוך את עצמם לאורך זמן "זה לא עושה להם טוב".

מטרת הטיפול היא להגדיל את יכולת ההחלטה של בן הנוער על גופו, להגדיל את השליטה העצמית על מעשיו ובעיקר להצליח לנסח מחדש את התחושות שהוא חש באותו רגע ולמצוא דרכים חלופיות להביע את אותן תחושות ושלא בפגיעה עצמית וחיתוך עצמי.  

לצערנו לא תמיד ניתן למנוע מראש את התופעה, אך כן חשוב לשים לב לשינויים שעוברים על בן הנוער, לנסות לעודד אותו לשוחח כמה שיותר על קשייו ולזהות מצוקות עוד בתחילתן על מנת לאפשר פנייה לעזרה מקצועית מוקדם ככל הניתן.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה