חרדות ופחדים הם בחלקם מולדים (למשל, פחד מרעש חזק), חלקם עשויים להופיע כחלק מן ההתפתחות הרגילה (כגון: פחד ממפלצות בגיל הגן), בתקופות מעבר ומתח (מעבר בין מסגרות, שינוי במבנה המשפחה) או בעקבות טראומה.
אילו פחדים מופיעים מתי? ממה הם נגרמים? מתי הם חולפים? מתי הם טבעיים ומתי אמורים להדליק אצל ההורה נורה אדומה? במאמר זה ננסה לענות על שאלות אלו ועוד.
לכתבת ההמשך - פחדים התפתחותיים בקרב ילדים בני חמש עד תשע
צוות הפסיכולוגים והפסיכיאטרים המומחים בטיפול בחרדה אצל ילדים ובני נוער יישמח גם לסייע במתן הדרכת הורים, במפגש עם הילד ובפגישת התייעצות משותפת בכל עת.
גיל לידה עד תשעה חודשים
סוגי פחדים: פחד מאובדן תמיכה, פחד מגריית יתר (רעש חזק, תנועה פתאומית, חפץ / דמות המתקרבים במהירות), חרדת זרים (מגיל ארבעה חודשים ואילך) ופחד מפני בע"ח (מגיל חצי שנה).
גורמים לפחד: יכולתו של תינוק קטן לקלוט גרויים מוגבלת ותגובת הפחד שלו לגריית יתר היא ניסיון התגוננות בפני סכנות בלתי צפויות. הפחד מזרים נובע מיכולתו החדשה של התינוק להבחין בין פנים מוכרות לזרות והחשש מהלא מוכר מתבטא בחרדה.
איך הפחד בא לידי ביטוי? רתיעה, תנועות גוף, התקשות הגוף, בכי.
איך ניתן לסייע לילד? הרגעה באמצעות חיבוק, ליטוף, נענוע עדין, שיר שקט ודיבור בקול רך. חשוב לא להיתפס לבהלה מתגובת התינוק ולתת לו תחושה שהוא מוגן ושהעולם הינו בטוח.
אור אדום - ילד המבוהל רב הזמן ובשל כך מתקשה לישון, לאכול או לשחק. ילד אשר כל שינוי מעורר אצלו תגובת חרדה.
גיל עשרה חודשים עד שלוש
סוגי פחדים: פחד מפרידה, פחד מכיליון, פחד משינה, פחד מבעלי חיים, פחד ממכשירים חשמליים מרעישים (שואב אבק).
גורמים לפחד: הפחד מכיליון הוא ביטוי של הפחד ממוות, הפחד משינה משלב את הפחד מפרידה ופחד המוות.
איך הפחד בא לידי ביטוי? הצמדות להורה, בכי.
איך ניתן לסייע לילד? מילות הרגעה, חיבוק, פרידה הדרגתית.
לעיתים לילד יש באופן מולד נטייה לחרדה, וקושי להתמודד עם שינויים. תפקיד המבוגר הוא להציג לו את העולם שבחוץ כמקום בטוח עבורו ולאפשר לו חשיפה למצבים ומקומות חדשים, ולאו דווקא לגונן עליו ולמנוע ממנו את המצבים הללו.
לעיתים ההורה מעביר מבלי משים מסר שהעולם הוא מקום עוין ולא בטוח, ויש לשים לב לכך בהתנהגות עם הילד. כמו כן חשוב להימנע מכעס/ חוסר סבלנות/לגלוג והקטנה של הפחד ("זה שום דבר").
אור אדום - כאשר הילד מתקשה לתפקד. למשל, ילד שבוכה בכל מפגש עם אדם לא מוכר, גם במידה ונמצא בקרבת ההורה או דמות קרובה. ילד אשר קשיי הפרידה בהגעתו לגן נמשכים מעבר למספר חודשים.
קיראו על ביטויי חרדה אצל ילדים
קיראו על פחד אצל ילדים - פחדים נורמטיביים מול מקרים חריגים
גיל שלוש עד חמש
סוגי פחדים: פחדים מחושך, ממפלצות ופחד מפרידה ששיאו בגיל זה ואח"כ נחלש בהדרגה. בסביבות גיל 4 -5 פוחתים רבים מהפחדים (מדברים חדשים, מזרים, מרעש) והם יכולים להפוך לחוויות מהנות.
גורמים לפחד: עולם הדמיון העשיר המאפיין גילאים אלו מקשה על ההבחנה בין מציאות לדימיון. לכן הם חוששים מפני יצורים דמיוניים ומפני סכנות שאינן מציאותיות. לעיתים פחדים כגון פחד מחושך או מגנבים הם צורה שונה של חרדת הפרידה מההורה.
איך הפחד בא לידי ביטוי? ככל שהילד גדל הוא ממעיט בביטוי חיצוני של פחדיו. לפיכך, יהיו ילדים שיבטאו זאת בבכי, צרחות, בריחה והצמדות להורה. אחרים לא יתנו ביטוי חיצוני לפחד.
איך ניתן לסייע לילד? חשוב לעודד את הילד לדבר על פחדיו. רצוי לחשוף באופן הדרגתי לגורם המפחיד: אם פוחד מחושך - להדליק אור בחדר ולהראות לו שאין בחדר דברים מפחידים, שימוש בדמיון של הילד למציאת פתרונות שיקלו עליו, כגון "טקס גירוש מפלצות" לפני השינה, זריית "אבקה נגד מכשפות" ועוד. חשיפה היא נגזרת של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ובאנגלית CBT.
אור אדום - כאשר ישנה פגיעה בתפקוד הילד, כשהילד מתקשה להירדם מספר לילות ברציפות או מרבה להתעורר משנתו.
לכתבת ההמשך - פחדים התפתחותיים בקרב ילדים בני חמש עד תשע
נשמח לסייע בכל עת במתן כלים והדרכה להתמודדות עם פחדים אצל ילדים ובני נוער, באבחון, בייעוץ לטיפול וכל שאלה אחרת בנושא. יצירת קשר עמנו.