אחד הפוליטיקאים בישראל התבטא בתחילת דרכו שכל שר או חבר כנסת, אשר רואה את עצמו נשאר בחיים הפוליטיים זמן רב, שואף להתקדם ולהתנסות בתפקידים שונים ממשלה לממשלה ו-וודאי שאינו מעוניין לקפוא על השמרים.
נשמע הגיוני, לא כן? רבים מצהירים כי הם שואפים להצליח, "לעשות כסף", להתקדם, לנהל, לממש עצמם.
להשיג את כל אותם הדברים המהווים עדות ישירה להצלחה - משפחה, קריירה, פיתוח תחביבים או עיסוקי פנאי וכדומה.
ובכל זאת, רוב השיחות של אנשים זה עם זה דנות בקשיים שהם חווים - קשיים במשפחה, בגידול הילדים, קשיים עם הבוס, קשיים כלכליים, קשיים להקים עסק או לקחת משכנתא.
במבט שטחי נראה שלמעשה רוב האנשים באוכלוסייה רחוקים מלהגשים את שאיפותיהם. האם זה באמת חלום רחוק שאינו בר מימוש? האם באמת רק יחידי סגולה שייכים לאליטה הנדירה של המצליחנים? או שאולי מי ששם לנו את המקל בגלגלים הוא בעצם אנחנו.
ומהי בעצם הצלחה? הבה נבדיל בין אנשים שחייהם סה"כ טובים ויש להם פנטזיות שונות לרוב לעושר בלתי מוגבל, לבין אנשים שמתקשים בלסמוך על עצמם ונשארים חסרי שביעות רצון ממה שיש להם.
אנשים החולמים על עושר בלתי מוגבל אבל בעצם שבעי רצון ממה שיש להם, אינם חשים תסכול רב, ומקבלים את הפנטזיה כפנטזיה בלתי ממומשת.
לעומת זאת אלו שחשים שחייהם אינם מספקים, עסוקים בהתמודדות עם קונפליקטים פנימיים, יכולים דווקא לחשוש מלהצליח. אי-הצלחה היא במקרים רבים תוצר של התנהגות האדם עצמו.
אומנם, לרוב, נהוג לדבר על הפחד מכישלון, כזה שמונע מהאדם להתקדם. הפחד מכישלון מתבסס על החשש לנסות ולא להצליח, החשש מהאפשרות לחוות מפלה וגורמים לרבים להימנע בלנסות.
אכן, פחד מכישלון גורם לאנשים רבים להיות "תקועים" באותו מקום, אך במקרים לא מעטים, דווקא הפחד ההפוך, הפחד להצליח, הוא שגורם לאותה תקיעות.
עבור אנשים שונים פחד מהצלחה מסמל דברים שונים. עבור אישה מבריקה אחת שהגיעה לקליניקה לטיפול, ההצלחה סימלה את ההיפך מכל מה שחונכה אליו - כאישה מצליחה היא לא יכולה להיות האישה השקטה, שתמיד בסדר עם כולם, שאף פעם לא מרימה קול, מתנגדת או מביעה דעה הפוכה משל אחרים - משמעותה של הצלחה עבורה הייתה להתהדר בנוצות לא שלה, לא להיות אישה.
כך היא מצאה עצמה, למרות כישרונותיה מפספסת שוב ושוב הזדמנויות להתקדם, מתוסכלת ומתרחקת ממימוש שאיפותיה.
לעומת זאת, איש מחשבים אשר הגיע לטיפול סיפר שאינו מקים חברת הייטק משלו למרות שכל התנאים כבר מוכנים לצעד מעין זה.
כך, הוא סיפר על החשש מפני צרות עין, החשש שאנשים מסביבו יקנאו לאור הצלחתו, על הפחד להיות "בודד בפסגה", הפחד משינוי היחס של הסביבה כלפיו - בין אם קולגות למקצוע שיתרחקו ממנו ובין אם קרובי משפחה או חברים אחרים שירצו לנצל את הצלחתו הכלכלית החדשה, על החשש לסרב לאותם אנשים וליצור לעצמו תדמית של מתנשא ועוד.
מסיבה זו הוא מצא עצמו מגיש משימות עם מספר טעויות, כדי להימנע מקידום, מתחבר לאנשים הפחות מצליחים במקום עבודתו, מטיל ספק ביכולות שלו ונוטה לשבח ולהאדיר את חבריו לעבודה על כישרונם.
למעשה, הוא עשה הכל כדי לא להצליח ולהתרחק כמה שאפשר מהמסלול למימוש כשרונו.
אנשים אחרים מביעים פחד מהצלחה מסיבות רבות נוספות: פחד מהלא נודע והדחף להישאר במוכר והידוע, כך למשל אנשים תוהים בינם לבין עצמם: מה יהיה כאשר אצליח? איך אתמודד עם הצורך להוכיח את עצמי? איך אתמודד עם השינוי שחל פתאום? מה יקרה אם לא אדע מה לעשות?.
פחד להיות מוערך ושהכל יקרוס בן רגע, פחד להצליח ולהרוס הכל במחי יד לאחר מכן, פחד להתמודד עם האתגרים והעומס שככל הנראה יתלוו להצלחה, פחד מאחריות (אשר יכולות לבוא לידי ביטוי ב"בחירה" בתפיסת עולם של להיות "ראש קטן"), פחד מתחושת האשם שיתלוו להצלחה - "למה דווקא לי כל כך מצליח ולזו שעברה בדיוק אותו מסלול שום דבר לא מתקדם?" וכן הפחד שהאושר אינו באמת מובטח בפסגה.
פחד מהצלחה לעיתים מסתיר תחושת ערך עצמי נמוכה. בדומה לפחד מכישלון, חוסר הערכה עצמית מסכל את האפשרות של האדם לנצל הזדמנויות הנקרות בדרכו, לסלול לעצמו מסלול התקדמות, לעשות שימוש בכישורים וביכולות שלו - פשוט כי הוא לא רואה שהם קיימים או כי הוא לא מאמין שבאמת הוא יכול או ראוי לכך.
אנשים בעלי דימוי עצמי נמוך תמיד יסתכלו על אנשים סביבם ויחשבו ש"לה מגיע להצליח" או ש"הוא פשוט נולד לתפקיד הזה - יש לו את כל היכולות".
על עצמם הם תמיד יחשבו שההצלחה שלהם היא מקרית, שלא באמת הם אחראים אליה ויותר מכך שהם לא יוכלו לשחזר אותה בשנית.
אכן, לשם התקדמות, מימוש שאיפות, העזה והאפשרות להצליח אנו נדרשים לקחת סיכון. אלא שגם לבחירה ההפוכה, להישאר באותו מקום ולהימנע מלעשות שינוי, ישנן השלכות שליליות.
הפחד מהצלחה אינו מונע את תחושת המרמור והתסכול על המקום שאנו תקועים בו, גורם לנו להסתכל על אחרים שמצליחים ומעיזים בקנאה, פוגע בתפוקות שלנו, גורם לתחושת אשמה וחרדה כשאנחנו כן מצליחים, מונע מאיתנו לזהות הזדמנויות ולהחליט לקחת אותן בזמן, מגביר מעגלים שליליים של הלקאה ושנאה עצמית וגורם לנו לתחושת דכדוך וחוסר שביעות רצון מתמשכת.
אז מה אתם באמת רוצים? השאלה תמיד רלוונטית. האם אתם כאלה שמונעים מפחד להצליח? איך הייתם רוצים לראות את חייכם, אילולא לא היו קיימים כל אותם מניעים שמסכלים את היכולת שלכם להתקדם, להעז, לעשות שינוי ואולי גם להצליח? אחד המוקדים החשובים בטיפול הוא מענה על שאלות מעין אלו ובירור מעמיק של שורשי הפחד.
צוות הקליניקה לתמיכה נפשית ורגשית במרכז ד"ר טל ישמח לסייע לכם לברר סוגיות אלו ולמצוא את הדרך שבה תוכלו לחוש מאושרים כמה שיותר.