פחד קהל - מידע ודרכי טיפול
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


מהו פחד קהל?

מידע ודרכי טיפול

גם אלה שמאיתנו המנוסים בעמידה על במה או מול קהל, מרגישים לעתים קרובות את התחושות המוכרות טרם עלייתם לעמוד מול עשרות העיניים: הבטן המתכווצת, הלחות בכפות הידיים, היובש בגרון, דפיקות הלב המואצות.

התגובות המטרידות שתוארו לעיל הן התגובות הגופניות הנורמטיביות לכל מצב של כוננות או חרדה גופנית; ובמצבים אלה אנחנו חווים חרדה מפני הקהל, והגוף שלנו מגיב בהתאם.

סימנים גופניים אלו, והלחץ הנפשי המלווה אותם הם המאפיינים המרכיבים את החרדה המכונה פחד קהל.

אם חווית תחושות אלו בסיטואציות דומות, שגרמו לך לתסכול, ייתכן ויש מקום להתערבות וסיוע מקצועי. תוכל לפנות לפסיכולוג או פסיכיאטר לשם עזרה בהתמודדות נאותה.

ליחצו ותדעו: אבחון עצמי - האם יש לי פחד קהל?

מהו פחד קהל?

הסימנים הגופניים שציינו לעיל, אינם סכנה בריאותית של ממש כאמור, אלא מרכיבים של פחד קהל שהוא תגובה גופנית מתוחה אל מול סיטואציה חברתית, ובפרט כזו בה נוכחים אנשים רבים. "פחד קהל" במהותו הוא תת-סוג של בעיה מגבילה יותר, המכונה חרדה חברתית.

הסובלים מבעיה זו חשים אי נוחות בעומדם בפני סיטואציות חברתיות - לדוגמה, דיבור בפני אנשים, אפילו בקבוצה מצומצמת מאד; הם חשים "מודעות עצמית מוגברת" בנוכחות אנשים נוספים, מודעות העלולה להגיע עד לתחושות שיתוק והתנהגות קפואה ונוקשה.

מבוכה חברתית זו, המוכרת לרבים מאיתנו מתקופת הילדות המוקדמת, נחשבת לנורמלית כל עוד היא מופיעה אצל בילדים קטנים; אך אצל מבוגרים היא נחשבת לפוביה לכל דבר, ורמת החומרה שלה היא הקובעת את הצורך של טיפול בחרדה זו.

לעומת אלה הסובלים באופן קבוע מפוביה חברתית, אלה הסובלים ממה שמכונה "פחד קהל" חווים חרדה לעתים רחוקות יותר ובנסיבות קיצוניות יותר. מחד, יש בכך יתרון משמעותי; מאידך, זוהי הסיבה העיקרית לכך שהסובלים מפחד קהל ממעטים יותר לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי.

רבים מהם מעדיפים פשוט לוותר על החשיפה לסיטואציה המתוחה, ולהימנע מהשתתפות במופעי קריוקי, הופעות דרמה, נאומים או מחול.

 

כיוון שהזדמנויות להצגת כישורים שלמה הן נדירות, רבים מהם יגדירו את עצמם כ"ביישנים" ש"תמיד יהיו כאלה", ויימנעו מן הניסיון לשפר את מצבם.

שיטות טיפול

כיום ידועות שיטות יעילות לטיפול ממוקד בפחד קהל. רובן לקוחות מן המסורת של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, שמשלבת כלים להפחתת חרדה עם טכניקות לשליטה בגוף ובמחשבות, במקביל לניסיון הקליני לעמוד על טבע החרדה העומדת בבסיס פחד הקהל.

האם אתה מפחד לגמגם? להתעלף? לברוח? על פי תשובותיך יתאים לו המטפל תכנית טיפולית מודרגת להתמודדות עם החרדה ממנה את או אתה סובלים. לא רק מטפלים מקצועיים עסוקים בהפחתה וטיפול בפחד קהל, אלא גם בתי ספר למשחק ולתקשורת משתמשים בכלים שהעניקה להם הפסיכולוגיה, ומנסים להעניק לחניכיהם, העומדים מול קהל באופן יומיומי, חוויה נטולת חרדה ככל האפשר.

עם זאת, ההמלצה הגורפת במקרה של פחד קהל, הינה לפנות אל פסיכולוג או פסיכיאטר מומחה, על מנת להתמודד עם התופעה על כל מרכיביה. 


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה