צירוף המילים "המשבר הכלכלי" הפך בשנים האחרונות רלוונטי ליותר ויותר אנשים. פיטורין ממקום עבודה, לאחר זמן קצר או לאחר שנים רבות, בגיל צעיר או מבוגר, מעבודה במפעל, בבנק או בהייטק - היא אחת ההשלכות של המשבר הכלכלי.
אלא שלמרות שהתופעה נפוצה, מדוברת ומתוקשרת רבות, הרי כאשר אדם חווה אותה, היא הופכת לאישית ביותר, וקשה להתנחם בכך שהיא נחלת רבים. למעשה, פיטורין ידועים כגורם עיקרי לתחושת לחץ וחרדה, ירידה בדימוי העצמי וכן דיכאון.
אמנם רבים חווים פיטורין, אך אין תחושתו של אחד דומה לתחושתו של אחר. ההתמודדות עם הפיטורין איננה קלה, ולא תמיד קיים בסביבה מי שיכול להבין או לתמוך. הקליניקה לתמיכה נפשית ורגשית במרכז ד"ר טל מזמינה אותך לקבוע פגישת ייעוץ עם אחד הפסיכולוגים במרכז שיוכל לסייע לך בהתמדדות עם התחושות, הקשיים, הלבטים ומציאת דרך חדשה לאחר פיטורין.
"למה דווקא אני?", "איך יכלו לפטר אותי אחרי כל ההשקעה שלי?" - תחושת עלבון, הרגשה שאני מיותר, כישלון אישי, כעס, אשמה ועצבות; כל אלו הן תחושות הרווחות בקרב מפוטרים רבים, הן טבעיות ולגיטימיות, ויש לקבלן בהבנה הן על ידי האדם עצמו והן על ידי קרוביו.
למעשה, התהליכים הנפשיים אותם עובר המפוטר מוגדרים ונחווים כתהליכי אבל בדיוק כפי שקורה כאשר נפרדים מבן זוג, או כאשר, חלילה, נפטר אדם קרוב. לקריאה על התמודדות עם אבל.
אלא שתקופת אבל זו חייבת להיות תקופה זמנית. הספרות המקצועית רואה בפיטורין כסטרסור משמעותי בחיי אדם, כלומר כגורם סיכון לחווית לחץ וחרדה. תחושות ומחשבות כגון: "מה יהיה עכשיו? מה יקרה אם לא אמצא עבודה? מה אעשה כל יום? איך אוכל לקום בבוקר? איך אצליח לעבוד במשהו אחר? איך אממן לילדי לימודים? איך אשלם את המשכנתא?" עלולות לעלות לאחר פיטורין.
כפי שניתן לראות, מחשבות רבות נוגעות לחשש ודאגה מפני העתיד. כאשר מחשבות אלו מעסיקות את האדם במהלך כל היום, גורמות לו להמנע מחיפוש עבודה או מכל פעילות אחרת, מלוות בקשיי שינה, אי שקט וכדומה, ניתן לומר כי האדם חווה חרדה כתוצאה מחווית הפיטורין.
לא רק חווית חרדה היא בסיכון עבור מפוטרים. מחשבות נוספות שעלולות להטריד אנשים שפוטרו ממקום עבודה, הן מחשבות על הערך העצמי או המקצועי שלהם: האם פוטרו בשל יכולות נמוכות, כי לא היו מספיק טובים או מספיק מוכשרים. הם רואים בפיטורין כישלון אישי, גם אם רבים אחרים פוטרו יחד עמם.
הן הפיטורין והן ניסיונות כושלים למצוא עבודה חדשה עלולים לפגוע באופן ניכר בדימוי העצמי של האדם, כלומר באופן בו הוא תופס את עצמו, בדגש על יכולתיו המקצועיות. תחושות אלו עלולות לבוא לידי ביטוי בעצבות, הסתגרות, דכדוך, בכי תכוף, תחושות בושה ואשמה, ריבוי מחשבות שליליות על העצמי, תחושת כישלון ושקיעה בדיכאון.
אנשים בעלי נטייה לדכדוך או בעלי ביטחון עצמי נמוך מלכתחילה נמצאים בסיכון גבוה יותר לאיום על הערך העצמי ולהתפתחותו של דיכאון בעקבות פיטורין.
ראשית, יש להבין כי את הגלגל לא ניתן להחזיר אחורה, ולכן יש לשאול איך מתקדמים מנקודה זו הלאה ואיך מוצאים עבודה חדשה. רבים מעידים כי בדיעבד הפיטורין היו עבורם אירוע חיובי ואף מכונן. למעשה פיטורין לא חייב להיות אירוע משפיל, מאכזב, מעורר חרדה או דיכאון.
הוא גם יכול להיות הזדמנות, מנוף לשינוי משמעותי בחיים. אנשים שמנצלים את הפיטורין לעשות שינוי בחייהם, למצוא עיסוק חדש ושונה, להתקדם ולמצוא עצמם מחדש, מצליחים בהמשך לראות בפיטורין כאירוע חיובי דווקא.
הדרך למציאת כיוון חדש בחיים לא תמיד קל, ולעיתים מומלץ להיעזר באיש מקצוע שיסייע בהכוונה תעסוקתית מקצועית ובאימוץ דרכי חשיבה חדשות. הקליניקה לטיפול רגשי ונפשי במרכז ד"ר טל מציעה לכם להגיע לפגישה אחת או יותר של ייעוץ והכוון תעסוקתי הנעשה על ידי פסיכולוג מומחה בתחום. התקשרו עוד היום ונשמח לסייע!
לאחר הפיטורין מומלץ, אם אפשרי, לקחת תקופה מסויימת של חשיבה ולא לרוץ לעבודה הראשונה שנקרית בדרך. חשוב לנסות לראות בפיטורין הזדמנות לחשוב מחדש "במה אני טוב, מה אני אוהב לעשות?" ויותר מכל "מה אני רוצה לעשות בחיי?".
תקופת פסק הזמן חשובה גם עבור צבירת כוחות והחזרת הביטחון העצמי שלעיתים נפגע. זוהי לא פריבילגיה אלא הכרח, שכן חיפוש עבודה מחודש כרוך גם באכזבות, בראיונות רבים מספור ובקבלת תשובות שליליות ממקומות עבודה מסוימים עד למציאת עבודה חדשה בסוף התהליך.
אדם שאיבד את האמון שלו ביכולותיו ובכישוריו יתקשה לשרוד את תקופת חיפוש העבודה מבלי לקחת לעצמו זמן לחידוש כוחות ואמונה בעצמו.
צריכים יעוץ תעסוקתי? אנחנו כאן!
כמו כן, העצבות, תחושות הלחץ והפחד אינן חולפות מהר ולכן חשוב בתקופה זו לשתף אותם עם קרוב משפחה, בן זוג או חבר. שיתוף בתחושות חשוב הן בכדי להקל על המצוקה והן כדי לקבל תמיכה וסיוע בהתמודדות החדשה.
כאמור, פיטורין יכולים להוות גורם סיכון להתפתחותם של תחושות לחץ וחרדה או גם ירידה חדה בדימוי העצמי והופעתו של דיכאון קליני. כל אלה עלולים לגרום לא רק למצוקה אלא גם ל"שיתוק". כך מפוטרים רבים מפסיקים לחפש עבודה, מסתגרים בבית, מסרבים לראות קרובים, מתפרצים ללא סיבה על בני משפחה ושוקעים עוד יותר במחשבות השליליות, בפחד ובדיכאון.
במקרים אלה חשוב לפנות לאיש מקצוע מוקדם ככל האפשר, הן על מנת לאבחן כראוי את מצבו של האדם והן על מנת לחשוב איזה טיפול נדרש. כך, כאשר החרדה או הדיכאון גוברים, נדרש לעיתים טיפול תרופתי ולו לתקופה קצרה. כמובן שטיפולים נוספים אפשריים ומומלצים במקרים שונים של התמודדות עם פיטורין, בעיקר טיפולים פסיכולוגיים.
לעיתים הטיפולים הם קצרי טווח ולעיתים ארוכי טווח, בהתאם לקשיים מהם סובל האדם ובהתאם לאישיותו הייחודית.
קיראו על טיפול בדיכאון
אנו ממליצים להגיע לפגישת ייעוץ עם פסיכולוג מומחה שייסיע לך בחירת הטיפול המתאים ביותר עבורך בדרך להשבת איכות החיים שלך. ליצירת קשר עימנו.