פסיכותרפיה היא מילה לועזית ופירושה הוא טיפול נפשי, המוכר גם בכינוי טיפול פסיכולוגי. בלטינית "תרפיה" משמעה טיפול, ו"פסיכו" משמעה נפש.
טיפול לנפש אולי נשמע מושג מעומעם אך תתפלא/י להיווכח כי לרעיון זה קיימים שני היבטים פשוטים יחסית, עמם ניתן להזדהות:
ראשית, זהו טיפול לנפש - כלומר לחלק שבך בו נכללים רגשות, מחשבות, זיכרונות ודמיונות. על פי תפיסה זו הנפש, כמו הגוף, זקוקה לטיפול. מכאן שגם החלק שבך הכולל מחשבות, רגשות וכד', עלול לחוות מצוקה או חולשה. לפי רעיון זה, כפי שהגוף עשוי לחוות כאב או מחלה, כך הנפש עשויה לסבול, וניתן לתת מענה לסבל הנפשי.
היבט שני של טיפול נפשי הוא שהוא נעשה באמצעים נפשיים - למשל, שיחה על רגשות, שיתוף במחשבות ועיבוד של חלומות. קיימות שיטות טיפול אחרות, הנותנת מענה גופני לבעיות נפשיות, אך הפסיכותרפיה מתייחדת בכך שהיא משתמשת בכלים הקשורים בנפש. אך טבעי שכאשר מטפלים בנפש יש לעשות זאת בדרכים אליהן הנפש מתחברת, כמו קשר אנושי, דיאלוג והקשבה.
מכאן שאין להתעלם המצוקות של הנפש, כפי שאינך מתעלם/ת מכאבים של הגוף, ובכל מקרה כזה יש לפנות לקבלת טיפול נפשי על ידי גורם מקצועי מומחה כמו פסיכולוג או פסיכיאטר.
ברוב רובן של שיטות הטיפול הפסיכותרפי מתקיים קשר אנושי בין מטופל למטפל, שמבוסס על מחוייבות של המטפל לסייע למטופל במצוקותיו באופן מקבל ולא שיפוטי.
מחקרים מראים כי היבט זה של הפסיכותרפיה – האמון שנוצר בין המטפל למטופל במסגרת הקשר - הוא אחד המרכיבים המשמעותיים שיוצרים את השינוי לטובה אצל מטופלים.
ישנם מספר סוגי טיפול פסיכולוגי, כאשר בתוך כל אחד מהם קיים מגוון של זרמים וגישות הנבדלים בעקרונות שעומדים בבסיסן. שניים מהמרכזיים הם טיפולים פסיכודינמיים וטיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים (CBT).
טיפול פסיכודינמי
טיפולים פסיכודינמיים מתבססים על התיאוריה הפסיכואנליטית שניסח לראשונה זיגמונד פרויד, ושממשיכיו פיתחו.
תשתית הטיפול הפסיכואנליטי מציב את המטרה של ניסיון להגיע להבנת הבסיס המודחק של המצוקות הנפשיות, ולמקור של מצוקות אלו ביחסים המוקדמים בחייו של המטופל.
פגישות הטיפול הפסיכודינמי מובלות על-ידי הדיבור החופשי של המטופל והאסוציאציות שהוא מעלה.
טיפול פסיכודינמי מתאים למי שבעיותיו אינן בתחום ספציפי, אלא הן כלליות ומופשטות יותר, כמו חוסר אושר או חוסר סיפוק בחיים, קושי במערכות יחסים וכו'. הטיפול מסייע לרדת לעומקן של החוויות הנפשיות ולפתור את הבעיות דרך הבנה עצמית ודרך הגברת המודעות לעולם הפנימי.
למידע נוסף: טיפול דינמי
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT - cognitive behavioral therapy) מוכוון לפתרון של בעיה מוגדרת, ונעשה בעזרת התמקדות בשינוי התנהגות ובשינוי דפוסי חשיבה.
בגישה זו, פסיכולוג הוא לרוב המכוון של הפגישות הטיפוליות. בעזרת מטלות ותרגילים שונים מסייע המטפל למטופל להיפטר מהתנהגויות שגורמות לו מצוקה ולאמץ התנהגויות חדשות ובריאות יותר.
קיראו מידע נוסף אודות פסיכולוג קוגניטיבי-התנהגותי.
ההיבט הקוגניטיבי (מחשבתי) של הטיפול קשור לתמיכתו של המטפל בבחינת דפוסי מחשבה הפוגעים בתפקוד, ולמאמץ להחליפם בדפוסי מחשבה מקדמים.
מחקרים רבים הראו את יעילות ה-CBT בפתרון של תסמינים והפרעות ספציפיות. רוב הטיפולים בשיטה זו הם קצרי טווח ומיועדים במיוחד לסובלים מבעיות ממוקדות ומוגדרות, כמו פוביות מסוגים שונים.
אלא שלא רק טיפול פסיכודינמי וטיפול קוגנטיבי התנהגותי נהוגים במסגרת הפסיכותרפיה. אומנם, פסיכותרפיה יכולה לעשות בדרכה הקלאסית, אך גם באופן משולב, על ידי שימוש במגוון רחב של טכניקות טיפוליות או גישות טיפוליות קיימות.
אם חשת במצוקה נפשית או התנהגות שמפריעה לתפקודך בחיי היום יום, טיפול נפשי יכול לעזור בשיפור איכות חייך. תוכל/י לערוך שיחת התייעצות ראשונית, ללא התחייבות, עם צוות המומחים של הקליניקה, לשם אבחון והצעת טיפול מתאים. אבחון הבעיה הספציפית ומציאת תוכנית טיפולית מתאימה עבורך הם אבני הדרך לריפוי הנפש.