פרופיל נפשי הוא השם הפופולארי להערכה מספרית של המצב הרפואי והנפשי הנקבע בצבא.
הפרופיל הנפשי מסייע לקבוע את סיווג החיילים או המועמדים לשירות לפי רמת וסוג ההפרעה הנפשית או המצב הנפשי מהם הם סובלים. כמו כן המספר מבטא את הפגיעה התפקודית, באם קיימת, בעת ההערכה או אשר עלולה להופיע עקב ההפרעה במסגרת הצבאית.
פרופיל נפשי אמור בין היתר, לבטא את החשש כי יופיעו בעיות בהסתגלות נפשית בקרב החיילים עקב תכונות אופי מסויימות. תכונות האופי - שהן למעשה האישיות - עלולות להיות כאלה שמפריעות לתפקוד. במקרה זה תאובחן "הפרעת אישיות" כלומר סל של תכונות אופי אשר עשויות לפגום ביכולת החייל לתפקד בשגרה וביחסיו עם הסובבים אותו בשירות ומחוצה לו.
חייג/י אלינו לשיחה אישית עם איש צוות: 03-6413483
הבעיות הנפשיות השכיחות אשר מוצאות את ביטויין בפרופיל הנפשי הן: מצבים פסיכוטיים, הפרעות חרדה לסוגיהן, דיכאון אקוטי או כרוני, הפרעות אישיות שונות, קשיי הסתגלות, מתח נפשי ועוד.
איך מזהים דיכאון? לחצ/י לקריאה
החומרה של ההפרעות הנפשיות יכולה להיות קלה בלבד ועד לקשה ביותר, בגינה, לרוב, יקבע פרופיל מספרי בערך של 21, ערך אשר פוטר משירות צבאי לסוגיו (חובה ומילואים). לפני השירות או אחרי סיום שירות חובה, הפרופיל הנפשי נקבע על ידי איש צבא (קב"ן, פסיכיאטר או פסיכולוג) אשר מסתייע לרוב בחוות דעת פסיכיאטרית פרטית או במכתב מסכם מהפסיכיאטר המטפל.
לעיתים קב"ן (קצין בריאות הנפש) ולעיתים ועדה רפואית צבאית הם אשר קובעים את הפרופיל הנפשי של המועמדים לשירות או של המשרתים בשירות חובה או מילואים. קב"ן יכול להיות עובד סוציאלי, פסיכולוג או פסיכיאטר. יש לציין כי את הקביעה לגבי ערכו של הפרופיל הרפואי הנפשי, עורך פסיכיאטר. תפקידו המרכזי של הקב"ן, מעבר להערכת הפרופיל באופן ראשוני, הינו טיפול באמצעות שיחות, במידה נידרש טיפול תרופתי יוכנס פסיכיאטר צבאי לתמונה.
מהו טיפול בשיחות? קראו עוד על טיפול נפשי
מהו טיפול תרופתי? קרא עוד על תרופות פסיכיאטריות וכן על טיפול פסיכיאטרי
הקב"ן גם מעריך את יכולתו של החייל לתפקד במסגרת בה הוא נמצא ולבחון את התאמתו לשירות צבאי, וכן הוא בעל סמכות להמליץ על הקלות בתנאי השירות של המשרת בשירות חובה או מילואים. גם במקרים אלו מסתייע הפסיכיאטר בחוות דעת שהחייל מביא לאחר שנבדק על ידי גורם אזרחי. הדבר רלוונטי בעיקר לשירות מילואים.
במקרים בהם אדם המשרת בשירות צבאי, בין אם בשירות חובה או בשירות מילואים זקוק לסיוע רגשי או נפשי, מומלץ לגשת לסיוע מוקדם ככל הניתן.
במקרים בהם קיימת או מתפתחת הפרעה פוסט טראומתית, הדבר עלול להיות קריטי שכן במקרים אלו חשיבות הטיפול המוקדם גבוהה וללא טיפול בזמן עלולה ההפרעה להפוך לכרונית.
קראו עוד כיצד מזהים תגובה פוסט טראומטית וכיצד ניתן לטפל
שירותי בריאות הנפש בצבא טובים, ולכן מומלץ להיעזר בהם בעת הצורך. המשרתים בשירות מילואים חופשיים לפנות לטיפול באופן פרטי. חיילים מסויימים עלולים לחשוש מפניה לקב"ן בשל ה"כתם" שעשוי, לכאורה, ללוות אותם במהלך חייהם. ברם, כאשר על כף המאזניים מונח המצב הנפשי, אנו ממליצים תמיד להעדיף פניה לגורם טיפולי כלשהו (צבאי או אזרחי) על פני התעלמות וחוסר טיפול.
במידה ואתם מתלבטים האם לפנות לגורמים צבאיים, בין אם לשם טיפול או לשם שינוי בגובה הפרופיל, פסיכיאטר או פסיכולוג אזרחיים אשר מכירים את עולם ההערכות הצבאיות, עשויים לסייע לכם.
צוות המטפלים שלנו עומדים לרשותכם בפורום ייעוץ חינם 24 שעות ביממה
על קשיים רגשיים שונים: