פרנויה - חשדנות יתר או הפרעה? מרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


פרנויה - חשדנות יתר או הפרעה?

 

"פרנויה" היא מילה יוונית שמשמעותה "יציאה אל מחוץ לדעת", ובעברית היא מכונה "מחלת הרדיפה". למעשה, היא אחת מהפרעות הנפש המוכרות ביותר בהיסטוריה ובתרבות: הורדוס רצח את בניו ואשתו כתוצאה מפרנויה חמורה ; גם  טיבריוס קיסר סבל ממנה, וייתכן שגם אחשוורוש.

האדם הסובל מפרנויה סובל למעשה מחרדה ומעיוות בראיית המציאות, כלומר הוא לא רואה את המציאות בעיניים אובייקטיביות בריאות, אלא בעיניים הגורמות לו לחוש כאילו הוא נמצא ברדיפה ובסכנה מתמדת וכי כל האנשים המקיפים אותו הם חורשי רעתו.

מתלבטים? זקוקים ליעוץ והכוונה ראשונית? צרו עימנו קשר!

מי יכול לחוש תחושת רדיפה?

לא רק גדולי עולם, דמויות מפורסמות או בעלי הפרעות אישיות וקשיים נפשיים חווים תחושת הרדיפה. למעשה, כל אדם יכול לחוש מדי פעם כי אולי העובד המקביל לו מנסה להכשיל אותו בעבודתו, למשל.
על כך תוכל לקרוא עוד במאמר אודות מחשבות שווא. במקרים אלה חשוב לא להיבהל.

אין זה אומר שייתכן ואתם מאובחנים כסובלים מהפרעת אישיות, אך חשוב להבין מדוע אתם חשים כך: האם אינכם מרגישים בטוחים עם מי שאתם? האם קשה לכם להביע אמון באנשים הקרובים לכם? כדאי לבדוק גם אילו תחומים נוספים עלולים להיפגע מכך, למשל תחום הזוגיות.

בירור כזה מומלץ שיעשה על ידי פסיכולוג מומחה, המבין בנפש האדם ויכול לסייע בבדיקת מקור התחושות, השפעתן ובעיקר בבחינת האופנים לשיפור התחושה ואיכות החיים. תוכלו לפנות אלינו בכל עת, ולקבוע פגישת ייעוץ עם אחד מהפסיכולוגים המומחים שלנו.

סימפטומים המאפיינים פרנויה אצל האדם הפרנואיד

בעולם המקצועי של בריאות הנפש ידוע כי פרנויה מתבטאת בשתי מסגרות עיקריות: הפרעת אישיות פרנואידית, וכן סכיזופרניה פרנואידית.

כמו שאר הפרעות האישיות, להפרעת האישיות הפרנואידית יש מהלך קבוע ואחיד יותר מאשר המתרחש במקרה של סכיזופרניה פרנואידית. כך גם הביטויים שלה קלים יותר מאשר בסכיזופרניה. המדריך הפסיכיאטרי מגדיר אדם עם אישיות פרנואידית כסובל מתפיסת עולם קבועה, על פיה "אסור לסמוך על בני אדם, כי כולם רוצים רק לפגוע". על פי הקריטריונים שפורסמו, האדם הפרנואידי:
 

  • מתנהג בחשדנות מוגזמת ולא מבוססת כלפי בני אדם.
     
  • מפרש עמדות של אחרים כמכוונות לפגיעה ישירה בו ובזכויותיו.
     
  • מחוות תמימות ואפילו ידידותיות מקבלות עפ"י הפרשנות שלו משמעות פוגענית ומסוכנת. בלשון העם זהו אדם שחש ש"מחפשים אותו".
     
  • הוא נוטה להסברים מפורטים על הקונספירציות המכוונות נגדו, בדרך כלל באמצעות הגזמה בתפיסת חשיבותו העצמית בסביבה.
     
  • לעתים הוא מתבטא באופן קיצוני ופנאטי כלפי עמדות מסוימות וחווה דעות ששונות משלו כמכוונות נגדו וכמסכנות אותו ישירות.
     
  • הוא נוטה להיות בן זוג חשדן, המסרב לסמוך על נאמנותו המינית של בן/בת זוגו.  

 

לעומת בני האדם המאובחנים בהפרעת אישיות פרנואידית, הסובלים מסכיזופרניה פרנואידית סובלים מסימפטומים שונים המתאפיינים בעיקר בהתקפים פתאומיים של חשיבה פרנואידית, שמשמעותיה והשלכותיה עשויות להיות חמורות מאד. אדם המאובחן כסובל מסכיזופרניה וסובל בעיקר ממחשבות שווא עם תכנים של סביבה רודפנית, יכונה כסובל מסכיזופרניה פרנואידית.

ההבדל העיקרי בין שתי ההפרעות היא מידת המציאותיות של תחושת הרדיפה: בעוד בעלי הפרעת האישיות הפרנואידית מפרשים את המציאות הקיימת באופן פוגעני וקונספירטיבי, הרי שהסובלים מסכיזופרניה פרנואידית חווים את הרדיפה באמצעות הזיות (דלוזיות) המנותקות באופן ברור מן המציאות.

הזיה פרנואידית עשויה לגרום לאדם לחוש כי הוא סוכן של מדינה זרה, לעתים אף בפלנטה זרה, וכי שירותי הביטחון רודפים אותו; לחילופין, הוא עשוי להאמין כי הוא שליט של מדינה גולה וכי המורדים מנסים להתנקש בחייו. הוא עשוי לשמוע קולות המדריכים אותו היכן לחפש מקלט וממי להיזהר, או לחילופין קולות המנסים לפגוע בו; הוא עשוי לראות אנשים - לדוגמה, חיילים חמושים - שאינם קיימים באמת, ולהיאבק ביצירי דמיונו, או לפרש סימנים תמימים כמו מספרי אוטובוס או מכוניות כמעבירים מסרים הקשורים לרדיפתו.

באופן מעניין, הסימפטומים האחרים האופייניים לסכיזופרניה, המכונים "סימפטומים שליליים" - דיבור מבולבל ולא מאורגן, אפקט שטוח, קיפאון התנועה (קטטוניה) והירידה במוטיבציה (אבוליציה) - מופיעים ברמה נמוכה בהרבה אצל הלוקים בסכיזופרניה פרנואידית יחסית לסוגים אחרים של סכיזופרניה.

התקפה של סכיזופרניה פרנואידית עלולה לגרום לאדם לפגוע באנשים אחרים מתוך תפיסת המציאות המעוותת שלו ועל כן חשוב מאד לטפל בעקביות בלוקים בסכיזופרניה פרנואידית.

לעומת הלוקים בהפרעת אישיות פרנואידית, שמטופלים בעיקר באמצעות טיפול פסיכולוגי - טיפול קוגניטיבי התנהגותי או פסיכודינמי), הלוקים בסכיזופרניה פרנואידית מטופלים לרוב בתרופות אנטי-פסיכוטיות, והטיפולים הפסיכולוגיים שלהם נחשבים לסיוע משני. 

אם את/ה מזהה אצלך מן הסימפטומים או אם יש לך התלבטויות - אנחנו כאן בשבילך! ליצירת קשר עימנו.

 


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה