חופשה בארץ או בחו"ל? בארץ יהיה יותר קל עם הילדים אבל בחו"ל יש דילים לא רעים בכלל... לשכור דירה במרכז העיר ולא להזדקק לאוטו או בפריפריה ולזכות ליותר שקט? לצאת לסרט או מסעדה? ואם מסעדה אז חלבית או בשרית? להתחיל ללמוד משפטים או יחסים בינלאומיים? באוניברסיטה או במכללה?
שוב התלבטות... שוב נשלפת מחברת היתרונות מול החסרונות... שוב נעשות עשרות ההתייעצויות עם בני משפחה וחברים ובעיקר, שוב הייסורים והפחד שבסוף ההחלטה לא תהיה ההחלטה הנכונה.
כולנו נאלצים לעשות בכל יום עשרות בחירות ומאות אם לא אלפי בחירות במהלך החיים, חלקן משמעותיות יותר וחלקן משמעותיות פחות.
עבור רבים הצורך להחליט ולבחור רק באחת מכל האפשרויות הקיימות, הוא צורך הגורם לתסכול ובמידה רבה גם לסבל ולמצוקה.
לייעוץ וסיוע חייג/י: 03-6413483
קושי בקבלת החלטות מאפיין לא מעט אנשים. אותם אנשים נוטים לחשוב שישנם אנשים אחרים, שאינם מתקשים כל כך בקבלת החלטות, זה בעצם עניין של כישרון או ביטחון - כאילו יש אנשים שנולדו להצליח בקבלת החלטות ויש שנולדו להתייסר בכל החלטה מחדש.
למעשה, קושי בקבלת החלטות איננה תכונת אופי מולדת, היא עניין של מיומנות, ניסיון אבל בעיקר תוצר של קושי אחר - שורשי יותר.
אחת המחשבות המייסרות ביותר אנשים המתקשים לקבל החלטות היא המחשבה שאולי הם יעשו את ההחלטה הלא נכונה.
מחשבות שאולי יש יתרון או חסרון אחד שהם לא שמו לב אליו, שאולי אחרי שיחליטו פתאום יבינו שהיו צריכים להחליט בדיוק הפוך ושהם צריכים לבדוק עוד מקורות מידע ולהתייעץ עם עוד אנשים לפני שהם יכולים לקבל החלטה.
לעיתים אותם אנשים ישאלו את עצמם - מה בעצם אני צריך? מה חשוב שאני אעשה עכשיו? כך, הם נכנסים למלכוד שמרחיק אותם יותר ויותר מהמטרה - לפעול באותו נושא בו הם מתלבטים כל כך.
בטווח הארוך, המלכוד הזה גורם לתחושות של בלבול, ייאוש, תסכול, אכזבה עצמית, אובדן הביטחון ביכולת העצמית לקבל החלטות, פגיעה ביחסים עם קרובים, תחושת של תקיעות ולא פעם גם האטה או עצירה של התקדמות בתחומים בחיים וסבל.
אנשים מתמודדים באופן שונה עם הקושי לקבל החלטות - ישנם אנשים שיידחו ככל האפשר את ההחלטה, יתנו לרגע האחרון "לעשות את שלו".
אחרים יתייעצו עם כל מי שמוכן לעזור להם בתקווה שהפתרון הנכון יצוץ ואולי גם האחריות לא תהיה שלהם לגמרי.
וישנם אלו שבאופן כמעט אובססיבי יבדקו את כל האפשרויות (באינטרנט, בפורומים, עם אנשי מקצוע, בחנויות שונות - בהתאם לאופי ההחלטה) וירגישו שהם מוכנים לעשות החלטה רק לאחר שכל ההיבטים מוצו ושהם חשבו על כל היתרונות והחסרונות שבדבר.
המעניין הוא שלא תמיד אותו אדם מודע לכך שהמצוקה שלו בתקופות שונות בחייו למעשה נובעת מקושי בקבלת החלטות.
יש שיגידו שהם פשוט אנשים מאוד יסודיים באופיים לכן הם חייבים תמיד לבדוק יתרונות מול חסרונות.
יש שיגידו ש"האני מאמין" שלהם הוא "לזרום" עם החיים ולראות לאן הם יובילו, בעוד שאחרים פשוט מאוד סומכים על משפחתם, לכן חבל לא לשאול לדעתם לפני שמקבלים החלטה.
אחד הביטויים הבולטים להשלכות של קשיים בקבלת החלטות היא בזירה הזוגית. ישנם שמתקשים למצוא בן זוג המתאים להם ולקבל את ההחלטה לקחת סיכון ולהתחיל מערכת יחסים רצינית.
אחרים, הנמצאים בזוגיות, יוצרים מערכת יחסים לא שוויונית בה הם נמנעים לקבל החלטות והצד השני נאלץ לקחת את האחריות על כל ההחלטות המתקבלות בהקשר הזוגי והמשפחתי.
מערכת יחסים מעין זו יוצרת עייפות של הצד המחליט, תסכול, אי-אמון וחוסר שביעות רצון, אשר פוגעים במידה רבה בהיבטים נוספים של חיי המשפחה.
קושי בקבלת החלטות עלול להיות תוצר של נטייה לאובססיביות, נטייה לפרפקציוניזם, תחושת חוסר ערך ודימוי עצמי נמוך, חרדה מכישלון, חשש משינויים וכדומה.
אנשים עם נטייה לאובססיביות או פרפקציוניזם חשים שכל החלטה שהם מקבלים חייבת להיות נטולת טעויות ומתוך שיקול דעת מקסימלי, אשר לא ישאיר מקום לספק.
אנשים הסובלים מדימוי עצמי נמוך בטוחים שהם אינם מספיק חכמים, מוכשרים או רואים נכון את הדברים על מנת שיוכלו להחליט בעצמם.
חרדה מכישלון או מהחלטה לא נכונה מאפיינת לעיתים את האדם הפרפקציוניסט או אדם חסר ביטחון עצמי, אשר חוששים שבמידה ויעשו החלטה לא נכונה הם יהיו נתונים לביקורת ושיפוט של החברה.
מכאן שבמקרים רבים קושי בקבלת החלטות נובע למעשה מחשש מפני דחייה חברתית, חרדה מנטילת סיכון, חרדה משיפוט עצמי חמור וכדומה.
בדומה לחרדות רבות אחרות, גם כאן, במקרים קיצוניים חרדה זו יכולה להביא לשיתוק, שמשמעו הימנעות מוחלטת מקבלת החלטות, אם על-ידי דחיינות כרונית ואם על ידי הטלת האחריות על גורם אחר.
האם אפשר להפוך לאדם שיודע לקבל החלטות באופן נכון? כאמור, זו איננה השאלה העיקרית.
השאלה החשובה יותר היא האם אפשר להקל על המצוקה שבקבלת החלטות? האם אדם יכול להצליח לשנות את דפוסי התנהגותו ולקבל החלטות שלא בדקה ה-90? לא מתוך חשש או סבל? בלי תחושות ומחשבות על כמה הוא לבטח יעשה את ההחלטה הנכונה? התשובה היא שכן.
אפשר להתגבר על קושי בקבלת החלטות, להפוך את החיים לחיוניים יותר, משוחררים יותר ולהקל על המעמסה שנוצרת כאשר החלטה חדשה עומדת בפתח.