אנשים אשר כושר ההשתכרות שלהם אינו מספיק, נעזרים בשירותי הביטוח הלאומי, שהוא המרכז הפיננסי העיקרי אשר באמצעותו מסייעת הממשלה לאנשים הזקוקים לסיוע כספי. לביטוח הלאומי אתר גדול ומסועף, ולמרות שהוא אינפורמטיבי מאד, אפשר להיאבד בו בקלות. אחת מהקצבאות אשר ניתן לקבל במידת הצורך היא קצבת נכות כללית. להלן הסבר קצר וברור מהי קצבה זו.
ביטוח לאומי יכול להחליט להעניק קצבת נכות כללית, למי שבשל "ליקוי גופני, נפשי או שכלי" אינו מסוגל להשתכר 25% לפחות מהשכר הממוצע במשק. כלומר, אם בגלל מצב נפשי כמו דיכאון או פוסט - טראומה , יש בעיות תעסוקתיות, והאדם מרוויח פחות מרבע מהשכר הממוצע, הוא יכול לפנות לביטוח לבקשת עזרה. השכר הממוצע הוא נתון שמשתנה כל הזמן, כך שלא ניתן לנקוב בסכום מסוים. בדקו זאת באינטרנט או באתר של הביטוח הלאומי עצמו.
אופציה שנייה לקבלת נכות כללית היא מצב בו כושרו של אותו אדם להשתכר צומצם ב- 50% לפחות. כלומר, אם בשל מחלה או מצב נפשי, האדם מתפקד מבחינה תעסוקתית במחצית היעילות, ביטוח לאומי עשוי לפצות אותו על כך. עקרת בית יכולה לקבל קצבה אם איבדה 50% לפחות מכושרה לתפקד במשק הבית.
תנאי ראשון: זכאות לקצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי תינתן לגבר שגילו 18-65 ואשה שגילה 18-60. כלומר, על הפונה להיות בגיר - מעל 18, אך טרם בגיל בו הוא זכאי לקצבת זיקנה.
תנאי שני: זהו התנאי המכריע - רופא של ביטוח לאומי קבע לפונה לפחות 40% אחוזי נכות רפואית ולנשים עקרות בית 50%. ופה עולה קושי, שכן רופאי הביטוח הלאומי אינם ששים תמיד לאשר נכות לפונים אליהם, לכן הפונים עוברים ועדות רפואיות, ומגיעים עם מכתבים וחוות דעת מתאימות בכדי שרופאי הביטוח יכירו בהם. לצערנו, רבים המקרים בהם הפונים נזקקים להגיע עם עורך דין או עם חוות דעת פסיכיאטרית בכדי לקבל את אחוזי הנכות המגיעים להם.
שיעור הקצבה החודשית שמעניק הביטוח הלאומי תלויה בדרגת ואחוזי הנכות הכללית, כלומר ככל שאחזוי הנכות גבוהים יותר, הקצבה גבוהה יותר. חשוב לציין כי כאשר נפגע נפש שמקבל קצבת נכות מאושפז, לאחר שלושה חודשי אשפוז מלאים (מצב מאד לא שכיח), מתבצעת חלוקה של קצבת הנכות הכללית של הביטוח הלאומי וחלק מהקצבה מועבר למשרד הבריאות.
במקרה של אדם בודד מועברים למשרד הבריאות 80% מהקצבה להשתתפות במימון הוצאות השהייה בבית החולים ו- 20% הנותרים מועברים לאדם כ"דמי כיס". כאשר לאדם תלויים (בן זוג או ילדים) משולמת עבורם תוספת מסוימת. כמובן שעם השחרור מהאשפוז מופסקת החלוקה הנ"ל והזכאי מקבל שוב קצבת נכות מלאה.