לאחרונה ליטול ריטלין זה דבר מקובל, אפילו מקובל מידי ועל גבול השימוש לרעה. סטודנטים נוטלים אותו כדי להיות מוכנים טוב למבחן, הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז מגלים כי גם להם בעיות קשב ופונים לטיפול כדי להיות רגועים.
לפני שנתחיל- כדאי לזכור, ריטלין עלול גם להזיק. לכן ההחלטה אם לתת ריטלין שמורה לרופא פסיכיאטר או נוירולוג, ורק הם יכולים להחליט, האם הטיפול בתרופה מתאים או לא. נטילת ריטלין ללא אבחון ופיקוח עלולה להיות מסוכנות ובכלל, לא תמיד עוזרת.
ריטלין היא תרופה המשמשת לשיפור יכולות קוגניטיביות במקרים של הפרעת קשב וריכוז, כלומר היא מיועדת רק למצב בו יש הפרעת קשב וריכוז מאובחנת ולא מיועדת לשיפור יכולות אצל אנשים ללא בעיות בקשב.
החומר עצמו נקרא מתילפנידאט וזוהי תרופה מעוררת (סטימולנטית). באופן כביכול פרדוקסאלי, אצל אנשים הסובלים מבעיות קשב וריכוז היא דווקא מרגיעה, זאת מכיוון שמנגנון הפעולה שלה הוא דרך שני חומרים במוח - דופאמין ונוראדרנלין - שני חומרים אלו קשורים במערכות המווסתות הן את הריכוז והקשב והן את האקטיביות (או ההיפר אקטיביות).
האם ריטלין היא התרופה היחידה לטיפול בהפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים?
לא. ראשית, קיימות כל מיני צורות של אותו חומר: ריטלין רגיל, ריטלין SR, ריטלין LA וקונסרטה - בכולם אותו חומר בדיוק, ההבדל הוא זמן הפעולה של התרופה. תרופות נוספות הקיימות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז הן אדרל (Adderall), סטרטרה (Strattera) ומדבקות דיטרנה (Diytrana). ישנן גם תרופות אנטי - דכאוניות (המשמשות לטיפול במצבי דיכאון) אשר להן השפעה מייטיבה על הקשב והריכוז - וולבוטרין וכנראה גם אדרונקס.
מתי לוקחים ריטלין?
ראשית, נדרש אבחון הפרעת קשב וריכוז על ידי פסיכיאטר. אחר כך יש להעריך עד כמה ההפרעה קשה ומגבילה את התפקוד - בעיקר התפקוד האקדמי - במכללה או באוניברסיטה או עם בני המשפחה. אחר כך יש לבדוק האם קיימות אפשרויות טיפול נוספות ומהן - למשל אם יש הפרעות למידה והן המשמעותיות, שהרי אולי עדיף הארכת זמן במבחנים קודם לטיפול בריטלין, או שיש מקום לשניהם.
במבוגרים שכיח לראות הפרעות קשב וריכוז שהפכו עם הזמן להפרעות אחרות - בעיקר הפרעות חרדה אך גם דיכאון, תופעות של מתח ולחץ בעיקר לקראת משימות מורכבות. באם המבוגר אכן סובל מהפרעת קשב וריכוז, אובחן, לא נמצאו הפרעות נוספות המערפלות את התמונה וטיפול אחר לא מתאים אזי הטיפול בריטלין - מוצדק.
במה ריטלין עוזר, כמה לקחת ומתי?
ריטלין משפר את הריכוז ומוריד את ההיפר אקטיביות והאימפולסיביות בקרב הסובלים מהפרעת קשב וריכוז. אצל אנשים ללא הפרעה פעילותו מועטה. יש ליטול את התרופה רק לפי הוראות הרופא, וזה כמובן תלוי גם בסוג התרופה הניתנת.
יש רופאים הממליצים ליטול כל יום ויש רופאים הממליצים על ימי חופש מהטיפול - תלוי בסוג ההפרעה, עוצמתה, משכה ועוד.
האם מדובר במרשם רגיל?
בהחלט לא. זוהי תרופה הנמצאת בפיקוח משרד הבריאות, רק מרשם הניתן על ידי רופא בתחום והמכיל את כל הפרטים הנדרשים על גבי המרשם (אבחנה, כתובת, הצהרת הרופא ועוד) יכובד בבית המרקחת.
האם קיימות תופעות לוואי?
כמו כל תרופה, גם בנטילת ריטלין עלולים להופיע תופעות לוואי. המרכזיות הן הפרעות בתיאבון ובשינה, לכן חשוב להקפיד על שעות הנטילה כפי שנרשמו על ידי הרופא. לעיתים יש ירידה מסוימת במצב הרוח עם חלוף ההשפעה של התרופה.
יש לציין כי מלבד הטיפול התרופתי שניתן על ידי פסיכיאטר, קיימות שיטות טיפול רבות היכולות לסייע למבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז. בין השאר טיפול פסיכולוגי ממוקד להפרעות קשב, ביופידבק, נוירופידבק ועוד.