שאלות ותשובות על חרדה - הקליניקה במרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


שאלות ותשובות על חרדה

  1. מהי חרדה ומהם סימניה?

    כיום חרדה נחשבת לאחת מההפרעות הנפוצות ביותר בקרב מבוגרים וילדים. חרדה היא תחושת פחד או דאגה מרובה, המלווה בסימנים גופניים ורגשיים שונים. תחושות אלו עולות כתגובה למצב המפורש על ידי האדם כמאיים על שלמותו הגופנית או הנפשית. חרדה יכולה להתבטא בסימנים גופניים כמו רעד, קשיי נשימה, לחץ בחזה, הזעה, תחושת מחנק ועוד. בסימנים רגשיים כמו פחד, לחץ, מועקה, חוסר שקט, חוסר אונים, חוסר שליטה על מחשבות מטרידות או הופעת מחשבות קטסטרופליות שמשהו נורא שעומד להתרחש, או בסימנים התנהגותיים של המנעות ממצבים המעוררים את אותן תחושות.
     
  2. האם חרדה תמיד נחשבת תגובה לא נורמלית?

    לא. כאשר מופיע איום ממשי על חיינו, או כאשר אנו עומדים מול סכנה, חרדה היא התגובה הנורמלית של הגוף. הגוף מטבעו מגיב בסימנים של חרדה, מתח, פחד והמנעות כמנגנון הישרדות. אלא שחשוב לשים לב שכאשר סימנים אלו מופיעים ללא סכנה או איום נראה לעין, בעת מצבים טבעיים אחרים (שהיה עם אנשים, במקומות פתוחים או סגורים) או כאשר הסימנים מופיעים באופן מוגזם וחסר שליטה במצבי לחץ (בעת מבחן למשל), יש לשקול פניה לאבחון של חרדה. 
     
  3. אלו סוגי חרדה קיימים?

    קיימים סוגים רבים של חרדה, למשל פוביות - חרדה מפני אובייקטים או מצבים ספציפיים, בין הפוביות המוכרות נמצא: פוביות מבע"ח, פוביות מטיסות, פוביות מגבהים, פוביות ממקומות סגורים ועוד. סוג נוסף הינו הפרעת חרדה כללית המאופיינת בדאגות חוזרות ונשנות ובסימנים גופניים של כאבי ראש, קשיי ריכוז ועוד. כאשר מופיעים סימנים גופניים המאפיינים חרדה וכן תחושת פחד עוצמתי ללא סיבה נראית לעין ובפתאומיות תתכן קיומה של הפרעה הנקראת - הפרעת פאניקה או התקפי חרדה. לבסוף קיימים גם סוגים העונים לשם הפרעה פוסט-טראומטית, חרדה חברתית, חרדת בחינות, הפרעה אובססיבית קומפלסיבית ועוד, עליהים ניתן לקרוא בהרחבה באתר.
     
  4. אלו טיפולים קיימים לחרדה?

    באופן כללי ניתן לחלק את הטיפולים הקיימים לכמה סוגים עיקריים והם: טיפול תרופתי (הניתן רק על ידי פסיכיאטר) לטיפול בסימני החרדה, ובתחלואה הנלווית לה כמו דיכאון. הטיפול משפיע באופן מיידי על תסמיני החרדה אך טומן בחובו גם פיתוח תלות בתרופה ואינו מתייחס לטיפול בשורש הבעיה ומניעת הופעת החרדה בעתיד. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול קצר מועד ונועד לסייע בשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות השולטים באדם בעת החרדה וכן נועד לסייע לאדם למנוע התקפי חרדה עתידיים. כיום טיפול זה נחשב לטיפול היעיל ביותר בחרדה לסוגיה. טיפולים פסיכולוגיים אחרים הם טיפולים דינמיים ארוכי טווח העוסקים בטיפול בשורש הבעיה ומקורותיה, על מנת לחזק את תחושת הביטחון הבסיסית של האדם בעצמו ובעולם. כמו כן מוכרים טיפולים אלטרנטיביים כמו הרפיה מנטלית, דמיון מודרך והיפנוזה.  
 
  1. איך ניתן לזהות חרדה אצל ילדים? 

    ההבחנה בין פחדים נורמטיביים אצל ילדים לבין חרדה העלולה לפגוע בילד הינה חשובה מאוד. בגילאים שונים מופיעים פחדים שונים, שאינם אמורים לעורר דאגה, למשל פחד מפני זרים בקרב בני שנתיים או פחד מפני רעשים פתאומיים אצל תינוקות. לכל גיל יש חשש אופייני המלווה אותו (קיראו אודות פחדים התפתחותיים), אך כאשר מופיעה חרדה שאינה תואמת גיל (כמו למשל ילד בן 10 החושש מפני החושך) יש לשקול פניה לאבחון וטיפול. בנוסף חשוב לשים לב לכל שינוי בהתנהגות הילד, בעיקר להתנהגויות של הימנעות, דחיינות והתרחקות מפעילויות שהילד עשה בעבר.

מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה