פסיכולוג הוא מי שסיים תואר שני בלימודי פסיכולוגיה. הפסיכולוג האמון על טיפול נפשי נקרא 'פסיכולוג קליני', אשר התמחה והתנסה במגוון שיטות של אבחון וטיפול בבעיות נפשיות. במהלך לימודיו והתמחותו המקצועית נחשף הפסיכולוג הקליני למגוון קשיים ובעיות נפשיות, ממצוקות יומיומיות כמו חוסר בטחון עצמי, מצב רוח ירוד וכד' עד למצוקות קשות המצריכות אשפוז במסגרות פסיכיאטריות. הפסיכולוג יודע לאבחן את הפונה הן מבחינת הקושי הספציפי שממנו סובל (כמו חרדה, דיכאון וכו') והן מבצע אבחון דינמי של הערכת מרכיבי האישיות. בנוסף, הפסיכולוג בקי במגוון שיטות טיפול פסיכותרפיות (באמצעות שיחות) ויודע להתאים למטופל ולקושי שלו את סוג הטיפול המתאים.
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר?
ההבדל העיקרי בין השניים נובע מההכשרה השונה שעבר כל אחד. פסיכיאטר הינו רופא והוא רשאי, לאחר אבחנה מתאימה, להציע טיפול תרופתי. כמו כן, הוא יכול להמליץ ולעיתים גם לבצע מגוון טיפולים רגשיים נוספים, בהתאם להכשרתו. לעומתו, הפסיכולוג למד פסיכולוגיה (ולא רפואה) והכשרתו מבוססת על הבנה מעמיקה של הקשיים והבעיות הנפשיים ושל מאפייני האישיות. הפסיכולוג רוכש במהלך הכשרתו המקצועית ידע והתנסות בשיטות טיפול מגוונות בתחום הפסיכותרפיה (טיפול בשיחות).
מי פונה בד"כ לטיפול פסיכולוגי ומאלו סיבות?
קיימות סיבות רבות בגינן יכול אדם לפנות לפסיכולוג. יש הפונים לטיפול בשל קושי קיים (התמודדות עם דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, דימוי עצמי נמוך, בעיות בזוגיות, רווקות מאוחרת ועוד) ויש הפונים במטרה לשפר את איכות החיים או מתוך רצון להרגיש יותר טוב עם עצמם. טיפול פסיכולוגי פונה לכלל האנשים באוכלוסיה ומתאים למגוון רחב של בעיות וקשיים. נהוג להפריד בין טיפול עבור ילדים ובני נוער, עד גיל 18 (הכולל לפעמים גם הדרכת הורים) לבין טיפול עבור מבוגרים, מעל גיל 18. יש פסיכולוגים המומחים בשני התחומים.
אילו סוגי טיפול פסיכולוגי קיימים?
כיום קיים מגוון רחב של סוגי טיפול פסיכולוגיים כאשר השניים העיקריים הם טיפולים פסיכו-דינמיים וטיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים. טיפול פסיכו-דינמי הוא הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי, הנעשה באמצעות שיחות שבהן נעשה עיבוד רגשי של החוויות של האדם, בהווה ובעבר. ישנו רצון להבין כיצד האדם התפתח, אילו חוויות עיצבו את אישיותו, לטוב ולרע. זהו טיפול ארוך טווח, שמטרתו הבנה ושינוי עמוק של חוויית הביטחון בעצמי ובעולם, כמו גם שינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות הלא יעילים באופן איטי והדרגתי.