הפסיכיאטר מהווה גורם מאבחן, אשר מגדיר מה הבעיה ממנה סובל הפונה, וכן מהווה גורם מטפל – מתאים למטופל את סוג הטיפול המתאים לבעיה ממנה הוא סובל או מעניק טיפול רגשי בעצמו.
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר?
ההבדל העיקרי בין השניים נובע מההכשרה השונה שעבר כל אחד. הפסיכיאטר הינו רופא והוא רשאי, לאחר אבחנה מתאימה, להציע טיפול תרופתי. כמו כן, הוא יכול להמליץ ולעיתים גם לבצע מגוון טיפולים רגשיים נוספים, בהתאם להכשרתו.
לעומתו, הפסיכולוג למד פסיכולוגיה (ולא רפואה) והכשרתו מבוססת על הבנה מעמיקה של הקשיים והבעיות הנפשיים ושל מאפייני האישיות. הפסיכולוג רוכש במהלך הכשרתו המקצועית ידע והתנסות בשיטות טיפול מגוונות בתחום הפסיכותרפיה (טיפול בשיחות).
מתי מומלץ לפנות לפסיכיאטר?
כאשר סובלים ממצוקה רגשית כלשהי, אשר משפיעה על איכות החיים ופוגעת בתפקוד היומיומי מומלץ להגיע לפגישת ייעוץ עם פסיכיאטר, גם אם לא מעוניינים בטיפול תרופתי.
פסיכיאטר יכול לסייע הן באבחון הקושי והן בהכוונה לגורמי הטיפול המתאימים לאישיות המטופל ולקושי ממנו הוא סובל. מומלץ לפנות לפסיכיאטר הנמצא במרכז רב תחומי המאגד תחתיו אנשי מקצוע נוספים, על מנת שאם יש צורך בטיפול רגשי שהפסיכיאטר אינו מבצע, הוא יוכל להפנות ישירות לבעל המקצוע המתאים. בכך מובטח קשר רציף בין המטפלים השונים, שחיוני לשם הצלחת הטיפול.
מי פונה לטיפול פסיכיאטרי?
פסיכיאטר מטפל במגוון רחב של אנשים, מכל אוכלוסיה ובכל גיל. הטיפול מתחלק לתחום ילדים ונוער - עד גיל 18 ותחום מבוגרים - מעל גיל 18, יש המתמחים בקבוצה אחת בלבד ויש המתמחים בטיפול בשתיהן. כל אדם שחש שהוא זקוק לייעוץ בתחום הרגשי יכול לפנות לפסיכיאטר ואין צורך בהפניה מרופא המשפחה.
מהם תחומי העיסוק של פסיכיאטר?האם הוא רק נותן תרופות?
לא. אמנם פסיכיאטר הינו רופא מומחה בהכשרתו וביכולתו לספק מרשמים עבור תרופות פסיכיאטריות שונות (לטיפול בדיכאון, חרדה, הפרעות קשב וריכוז ועוד), אך אין זה אומר שכל פגישה עם פסיכיאטר תסתיים במתן מרשם. למעשה טווח הפעילות של פסיכיאטר הינו רחב מאוד, ופעמים רבות הוא לא ימליץ כלל על טיפול תרופתי. הוא יכול להמליץ על טיפול רגשי דינמי, או על טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קצר מועד. פסיכיאטרים בעלי הכשרה מתאימה יכולים גם לבצע את סוגי הטיפולים הללו בעצמם.
כמו כן, פסיכיאטר יכול לתת חוות דעת משפטית עבור ביטוח לאומי או בית משפט, במקרים של הערכת יכולת נפשית לצוואה או אפוטרופסות ועוד. בנוסף, פסיכיאטרעורך אבחונים והערכות עבור ילדים ובני נוער ובקי בסוגי הטיפול המתאימים עבור קשיים ובעיות הנפוצות בגילאים אלו.