טיפול קבוצתי כשמו כן הוא- זהו טיפול פסיכולוגי, הנעשה באופן קבוצתי- כלומר עבור כמה משתתפים (בין 7 ל- 10), ובהנחיית מטפל מומחה אחד או שניים. טיפול קבוצתי יכול להעשות על ידי פסיכולוג, עו"ס קליני, פסיכיאטר או כל מומחה אחר לטיפול נפשי בעל הכשרה בהנחיית קבוצות. הן המטופלים והן המטפלים מחוייבים לשמירה על סודיות לכל אורך הדרך, אשר חשובה לשם יצירת אמון הדדי המאפשר בתורו השגת שינוי ושיפור ההרגשה. מטרת הטיפול הקבוצתי משתנה ונקבעת על פי הרכב הקבוצה והמטרות שחברי הקבוצה שמים לנגד עיניהם. יש קבוצות המיועדות לטיפול בקושי מסויים כמו חרדה, דיכאון וכדומה, ויש בעלות מטרה מופשטת יותר כמו שיפור איכות החיים, הגשמה עצמית ועוד.
מדוע כדאי לפנות לטיפול קבוצתי?
ראשית כל, השיתוף במצוקות, בתחושות ובמחשבות עם אנשים החולקים את אותו הקושי, וכן ההיכרות עם אותם אנשים, הלמידה על ההתמודדות שלהם, והידיעה שאינך היחיד הסובל מאותו קושי, מסייעת בהקלה והפחתת המתח הכרוך בהתמודדות עם הקושי. שנית, יתרון גדול עולה בטיפול קבוצתי בו נוצרים תהליכים ויחסים בין אישיים, המסייעים בדימוי המציאות ובבחינה עצמית של איך היחיד מתמודד בסביבתו הקרובה, מה הוא יכול ללמוד מכך על התנהגותו, איך לשפר ולשנות ואף ליישם את אותן החלטות בקבוצה באופן מיידי ובתמיכה של חברי הקבוצה ואנשי המקצוע. התמיכה הבין אישית הנוצרת בקבוצה גם מסייעת בהפגת הבדידות, חידוש הכוחות ושיפור ההרגשה. מכאן שטיפול קבוצתי יכול לסייע בשני מישורים: הן למידה על העצמי דרך השיקוף שעושה הקבוצה להתנהגות היחיד, והן מקום ליישום החלטות חדשות הנוגעות להתנהגות ובחינת ההצלחה בהן.
למי מיועד טיפול קבוצתי?
טיפול קבוצתי מיועד לכל מי שחש שהוא יכול להתרם מעבודה קבוצתית, המעוניין לבחון את אופן התנהגותו בחברה, לשמוע אחרים וכן להביע את עצמו או מחפש מקום תומך מבין ומקבל בו יוכל לתרגל מיומנויות חברתיות וליישמם מהר. כמובן שקבוצה טיפולית נבנית על בסיס קושי דומה או מטרה משותפת, ויש לבחור את הקבוצה המתאימה ביותר הן מבחינת מטרה וקשיים דומים והן מבחינת תחושה אישית עם שאר חברי הקבוצה והמטפלים.