מהי חרדה
חרדה היא תחושה כללית של אי שקט לקראת חוויה או מפגש עם גורם שמעורר בנו תחושות שליליות וכתוצאה, מאיים על השלמות הפסיכולוגית שלנו. החרדה לא נקשרת לדברים שמהווים סכנה בפועל, כמו מפגש עם נמר למשל, אלא לדברים שבחוויה האישית שלנו נתפסים כמעוררי לחץ, כמו מבחן, עמידה מול קהל, טיסה במטוס ועוד. אדם אשר חווה חרדה לרוב יצפה תוצאות הרות אסון לאירוע, או שהמפגש מלווה ברגשות לא רצויים, ולכן הוא ישתדל להימנע מהגורם מעורר החרדה. החרדה יכולה להיות כלפי דבר ספציפי, או מוכללת לגירויים דומים שמזכירים לנו את הגורם החרדתי. בנוסף, החרדה יכולה להתפתח אצל כל אדם בהתאם לניסיון קודם או חשיפה חוזרת לגורם ניטרלי שבהמשך נקשר לתחושת לחץ, וכמו כן, היא מלווה בתסמינים שונים.
מה התסמינים הנפוצים של חרדה?
מחשבות – מחשבות טורדניות סביב מושא פחד ספציפי או חרדה כללית אשר מתאפיינים בחשש שהגרוע מכל יקרה והוא בלתי נמנע, סכנה ממשית מדומיינת, למשל שליבנו יקרוס, צורך לקבל הגנה מאדם אחר או תחושת ביטחון. המחשבות לרוב מציפות ומלוות את האדם לאורך היום ולפעמים גם בלילה, בעוצמות משתנות.
תסמינים פיזיולוגיים – דופק מוגבר, הזעה, בחילות, לחץ בחזה, צורך להתפנות, סחרחורת, טשטוש, רעד בגוף וקוצר נשימה.
התנהגויות – צורך להימנע ולהפחית מגע ישיר ככל הניתן, הסתגרות, חיפוש אקטיבי של גורם ביטחון, תגובת הילחם או ברח.
מתי חרדה הופכת להפרעה?
כשאנחנו מרגישים שהפחד להתעמת עם הגורם החרדתי פוגע ביכולת שלנו לתפקד באופן שגרתי או בשיקול דעת, נוכל להבין שהחרדה מפריעה בחיינו. לעיתים תחושת החרדה יכולה להביא להימנעות טוטאלית מיציאה מהבית מחשש לפגוש את אותו גורם, כדוגמת חרדה חברתית. כמו כן, ככל שההימנעות מתרחשת לעיתים קרובות עד כדי שנימנע מכל אינטראקציה צפויה, גם אם אין ידיעה ודאית שהיא תקרה בדרכנו, ניתן להבין שהחרדה היא מציפה ומשמעותית עבורנו.
מה קורה לגוף בעת התקף חרדה?
כשאנו חווים חרדה, אנו יכולים לזהות זאת על ידי תשומת לב לתסמינים הגופניים שעולים בנו – לרוב נחוש לחץ חזק בחזה עדי כדי שאנחנו עלולים לחוש שמדובר בהתקף לב, נחווה רעידות ובחילות ותחושה שהבטן מתהפכת. הנשימה שטחית ולא סדירה, דופק הלב חזק מאוד והגוף מפריש זיעה קרה.
מתי מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי לגבי חרדה?
כאשר אנו חווים תחושת חרדה לעיתים תכופות ומרגישים שהחשש מחשיפה לגורם החרדתי פוגע בתפקוד שלנו, זהו סימן ברור שיש לפנות בהקדם לייעוץ מקצועי. חרדה יכולה להיות מציפה ולהשתלט בקלות על ההתנהגות שלנו ולפגוע ביכולת שלנו לחיות את חיינו ללא הפרעות. אך יחד עם זאת, גם תחושות חרדה לעיתים רחוקות הן סימן לגשת לטיפול ולהתחיל תהליך במטרה להשתלט על התסמינים ולמנוע מהם להחמיר למשהו משמעותי יותר. טיפול בחרדה הוא אפקטיבי ויכול לסייע על ידי רכישת כלים פרקטיים להתמודדות עם החרדה וזיהוי של התסמינים בזמן, כך שנוכל לתת מענה ראשוני בהקדם ולהפחית תחושות שליליות שעשויות לפגוע בתפקוד או ברווחה האישית שלנו.
מיחושים גופניים, מתח, לחץ, כאבי ראש, מחשבות מדאיגות וטורדניות וכן פחד מתמיד מפני אסון קרב ובא הם חלק ממגון הסימפטומים שאנו יכולים לחוות כחלק מהפרעת חרדה.
חלק מהאנשים הסובלים מחרדה מפגינים התנהגות קפדנית במיוחד, זהירה, אשר יתרונותיה ניכרים בעיקר במקום העבודה כאשר הם נחשבים לעובדים הדייקנים והאחראים של המקום. אלא שבכל מה שאינו קשור לעבודה, חייהם של הסובלים מחרדה מתאפיינים באי-שקט נפשי ובתחושת כבדות ועייפות.
תחושות אלו נוטות להתגבר עם הזמן ולהתפשט למרבית תחומי החיים. בלא טיפול מתאים עלולה להופיע התנהגות של הימנעות, שגורמת לאדם אט אט להתנתק מאירועים וממצבים שונים בחייו.
מכאן, שמרגע שמופיעים סימנים של הפרעת חרדה, התפתחות ההפרעה יכולה להיות ככדור שלג שיש לעצרו בזמן, טרם ייצא משליטה. פניה לפסיכולוג או פסיכיאטר תאפשר עצירת ההידרדרות על ידי אבחון וטיפול מתאימים.
סדרת תוספי התזונה של ד"ר אילן טל - כמו "מולטי-ויטמין" לשקט נפשי.
סדרת המוצרים שלנו מתאימה למי שמחפש להפחית מתח, להרגיש עם יותר אנרגיה ושמחה במהלך היום או להצליח להוריד הילוך בערב ולהשתחרר מלחצים. התוספים שלנו מורכבים מפורמולת צמחים וויטמינים ומבוססים על תמצית הזעפרן אשר נמצא במינון כפול מאשר בתוספים אחרים. לפרטים נוספים לחצו על התמונה או כאן
קיימים מספר טיפולים אפשריים לטיפול בהפרעות חרדה:
בקליניקה אנו מעניקים תמיכה טיפולית בשילוב של השיטה ההתנהגותית קוגניטיבית (כולל לימודי הרפיות אשר מדמות טיפול בביופידבק) , בשיטה הפסיכולוגית הדינמית ובמידת הצורך בשיטה התרופתית או באמצעות היפנוזה.
תוכל לפנות לקליניקה בכל עת על מנת לשמוע עוד על שיטות הטיפול וכן אם ברצונך לקבוע פגישת אבחון והתאמת טיפול.