נפגעת בתאונת עבודה ואתה חושב שנגרמו לך גם נזקים נפשיים עקב פגיעתך? להלן המלצותינו כיצד לנהוג:
1. במקרים של נזקים נפשיים הטיפול חייב להתחיל מיידית. נסו להתנתק לרגע מהתביעה ולטפל בעצמיכם. אם לא מטפלים מיידית קיימות פגיעות נפשיות שכבר אחרי שלושה חודשים נשארות עמידות ויכולות להסב נזק רב לשנים ארוכות. פנו מראש אל פסיכיאטר, פסיכולוג או למרכז רב מקצועי שיש לו יחידה שעוסקת בנפגעים של הביטוח הלאומי. היתרון בפניה למרכז רב מקצועי הוא בכך שלאחר מכן הרישום בכרטיס הרפואי יכול להתקבל באופן רשמי על ידי הביטוח הלאומי. אנו קוראים גם לבני משפחה החשים כי קרוביהם אינם מרגישים או מתנהגים כתמול שלשום לדאוג שיקיריהם יקבלו את הטיפול המתאים.
2. טפלו בעניינים בעבודה הקשורים לאדמיניסטרציה של הביטוח הלאומי, קבלו טופס 250 מהמעסיק - זהו טופס למתן טיפול רפואי לנפגעי תאונות עבודה אשר מאפשר לקבל מקופת החולים "תעודה ראשונה לנפגע בתאונת עבודה". לביטוח לאומי מוגש טופס תביעה ששמו "הודעה על פגיעה בעבודה". יש להתייחס לטופס זה בכבדות ראש, אנו ממליצים להתייעץ הן עם עורך דין ובוודאי עם פסיכיאטר במקרה של פגיעה נפשית, לפני הגשתו, שכן לטופס זה חשיבות רבה. באם המילוי של הטופס לוקה בחסר, עלול הפונה שלא לקבל נכות בגין חלק מהפגיעה או לקבל נכות מופחתת, או פשוט שהתהליך ימתח לאורך זמן רב.
3. התכוננו לוועדה הרפואית באמצעות מסמכים. הוועדה הרפואית היא הסמכות המקצועית לקביעת האבחנה שלכם והפגיעה הנובעת ממנה. הועדה קובעת אחוזי נכות לפי בדיקתה ולפי מסמכים המוגשים אליה. במידה וקיימת פגיעה נפשית, חשוב להביא לוועדה חוות דעת פסיכיאטרית אשר תסייע לוועדה להאיר את הפן הפסיכיאטרי ואת הנכות הנפשית בגין הפגיעה. זכרו כי זמנה של הוועדה קצוב, ברוב המקרים הנבדק נבדק לזמן שאינו ארוך, וחשוב לסייע לוועדה להאיר את הנקודות המשמעותיות בסיפורו של הנפגע. חוות הדעת חשובה בעיקר במקרים בהם יש ריבוי מסמכים מכל מיני מקומות. עקב הזמן הקצוב של הוועדה היא תעדיף מסמך אחד מסכם וברור אשר יסייע לה להגיע למסקנות. פעמים רבות ריבוי מסמכים רק מטשטש את מצבו האמיתי של הנפגע ועלול לפגוע בתהליך קביעת הנכות.
4. התכוננו לוועדה הרפואית באמצעות שיחה. פעמים רבות מידי פגשנו אנשים אשר נפגעו ומחמת בושה או מסיבות אחרות אינם יכולים להסביר היטב מהו מצבם. אנשים כאלה, ואחרים אשר לא מביעים היטב את עצמם, חשוב שיתכוננו לוועדה- הם צריכים לזכור אילו פרטים חשוב לוועדה לשמוע, שכן ריבוי בפרטים לא רלוונטיים שוב פוגע בתהליך. כמו כן אנו ממליצים כי גם בן משפחה יתלווה לנבדק בעת הוועדה ויבהיר לוועדה - במידת האפשר - חלק מהתמונה. מוכנות נפשית נוספת היא לחוויה עצמה. לא אחת אנשים הנבדקים בוועדות חשים מושפלים - הם נבדקו לזמן קצר וחשו שלא אמרו מה שרצו לומר, ושהוועדה לא הבינה או לא קבעה להם מה שהם רצו. למצב זה של אכזבה פוטנציאלית יש להתכונן מראש- גם ללמוד מה חשוב לוועדה לשמוע, אך גם להתכונן רגשית לכך שהוועדה תנסה, מטבע הדברים, למצות את התהליך במידת האפשר, מה שעלול לעורר תסכול.
5. לא לחשוש להשתמש בשירותים של עורך דין. קיימים עורכי דין רבים העוסקים בתביעות מסוג זה וכן מרכזים למימוש זכויות. לכולם ניסיון רב בעמידה מול הביטוח וכדאי להסתייע בהם. מניסיוננו, אנשים אשר פונים באמצעות עורך דין או מרכז, מצליחים לממש את מרבית זכויותיהם.
אם נפגעתם עקב תאונת עבודה ונגרמו לכם נזקים נפשיים, אנו מאחלים בהצלחה ומזכירים לכם שהתהליך שפושט לצורך המאמר הוא ארוך מאד במציאות, אז קחו הרבה אויר בתחילת התהליך וצפו לעיכובים. בכל שאלה בנושא ניתן לפנות אלינו ולקבל סיוע מקצועי.