תופעות לוואי הן לעיתים רבות חלק אינטגרלי של טיפול תרופתי, שכן לרוב התרופות ברפואה יש השפעות שאינו רצויות. כמו לתרופות אחרות, גם לתרופות פסיכיאטריות עשויות להיות תופעות לוואי מסוגים שונים.
בניגוד לטיפול תרופתי אנטיביוטי למשל, חלק מהטיפולים התרופתיים הפסיכיאטרים אינם מתחילים לעבוד מיידית ונמשך זמן מה, לעיתים שבועות, עד אשר המטופל חש שיפור. במקרה של תרופות נוגדות דיכאון, למשל, ההשפעה היא לאחר מספר שבועות לפחות.
יש מטופלים שפרק הזמן הארוך אותו הם נדרשים ליטול את התרופה, טרם ההטבה, עלול להשפיע עליהם להפסיק את הטיפול הפסיכיאטרי - תרופתי. אחת הסיבות לכך הן תופעות הלוואי בכלל ותופעות הלוואי המיניות בפרט. חשוב לציין כי באופן כללי, לטיפולים פסיכיאטרים שונים תופעות לוואי שונות, וחלק נכבד מהנוטלים לא חשים תופעות לוואי כלל וכלל.
תופעת לוואי הפוגעת ביכולת לקיים יחסי מין היא תופעת לוואי מינית. תופעת הלוואי יכולה להיות טרם ביצוע האקט המיני כמו פגיעה בחשק או במוטיבציה למין, בעת השלב הראשוני של האקט המיני כמו בהפרעות בזיקפה או ביובש בנרתיק, והפרעות בעת האקט עצמו כמו חוסר יכולת להגיע לאורגזמה.
תופעות הלוואי המיניות שכיחות אצל גברים ונשים כאחד. אצל גברים עלולות להופיע בעיות בזיקפה ובחוסר חשק לקיים יחסי מין, אצל נשים עשויות להופיע תופעות כמו יובש באיבר המין, חוסר חשק לקיים יחסי מין וכן פגיעה קשה באורגזמה עד כדי אנאורגזמיה מוחלטת.
לציין כי יש גברים שגם סובלים מחוסר יכולת להגיע לאורגזמה. אחת מהבעיות המשמעותיות של תופעות הלוואי, חוץ מהופעתן עצמה, היא הקשר עם בןבת הזוג. אלו עלולים לחשוב שהם לא מספקים מספיק, לא נחשקים מספיק ועוד.
בדיקת הטיפול התרופתי: מומלץ להיוועץ על הנושא עם הפסיכיאטר המטפל ובמידת הצורך לשקול את החלפת הטיפול התרופתי.
בחלק מהמקרים ניתן לשנות את פרופיל התרופה באמצעות תוספת של תרופה אחרת במינון קטן או החלפה לתרופה שונה.
גברים עשויים להיעזר בנוסף בתכשירים כגון ויאגרה, לויטרה סיאליס ועוד , אשר עשויים לסייע בהשגת זיקפה, אך גם כאן מומלץ להיוועץ עם הפסיכיאטר המטפל בטרם נטילתם. יש לדאוג למעורבות של בני הזוג בבעיה, כולל טיפול זוגי במידת הצורך, או מעורבות ושיתוף חלקיים על מנת להגיע להבנה באשר למצב החדש שנוצר.
בהתייעצות עם הפסיכיאטר המטפל, ניתן לנסות לקחת הפסקות קצרות בטיפול התרופתי, ולסדר את נטילת התרופה באופן אחר.
אלא שאפשרות שינוי התרופה או היעזרות בתרופה נוספת איננה היחידה. שינוי אופן הטיפול הינה אפשרות נוספת שיכולה לא רק לסייע בביטול תופעות הלוואי אלא גם לסייע בניתוק התלות שבתרופות.
כיום קיימים סוגים שונים של טיפולים נפשיים הפונים למגוון רחב של קשיים כגון חרדה, דיכאון, התמודדות עם פוסט טראומה ועוד. המגוון בשיטות הטיפול כיום מאפשרות להתאים לכל פונה את הטיפול המתאים ביותר עבורו, יש שייתרמו יותר מטיפול אורך טווח, יש שייתרמו מטיפול קצר טווח, יש שיעדיפו טיפול המתבסס על מחקרים חדשים ביותר תחום הקשר שבין הגוף והנפש ועוד.
אחד הטיפולים הקלאסים בהתמודדות עם קשיים נפשיים הינו הטיפול הדינמי. בטיפול דינמי יוצרים המטפל והמטופל קשר טיפולי ייחודי, באמצעות שיחות על עולמו הפנימי של המטופל. בתהליך ארוך, אך בעל משמעות, לומד המטופל להבין את עצמו יותר, לקבל את עצמו, להכיר את כוחותיו הפנימיים ולנצלם לשינוי רצוי. קראו עוד על טיפול דינמי.
טיפול אחר המוכר וידוע כיעיל ביותר לקשיים שונים הינו טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT). טיפול זה הוא טיפול קצר טווח, המתמקד בשינוי דפוסי המחשבה וההתנהגות המניעים את האדם וגורמים לו למצוקה. קראו עוד על טיפול CBT.
כמו כן, מחקר הקשר בין הגוף והנפש הביא ליצירת גישות טיפוליות רבות הנשענות על הבנת השפעת המוח על התנהגותינו ועל הדרך בה אנו מרגישים. קראו עוד על טיפול באמצעות נוירופידבק ועל טיפול באמצעות ביופידבק.
יחסי מין הם נושא מביך, לעיתים לא רק את המטופל אלא גם את המטפל. לכן, חשוב לשבור קשר של שתיקה - באם קיים, ולדבר על יחסי המין, גם אם הפסיכיאטר המטפל לא שוחח עמכם על כך. בכל מקרה תופעות לוואי אלו הן אינן גזירה משמיים, ויש דרכים לפתרונן, אז אם אתם סובלים מהן - פנו לרופא המטפל שלכם ושוחחו עימו על כך.