תחום הפיברומיאלגיה, "תסמונת העייפות הכרונית", ניצב שנים רבות בתחום האפור של המחלות, ספק גופניות ספק נפשיות, אשר גרם לאנשי מקצוע רבים לעמוד נבוכים מולו.
כיום לאט לאט מתבהר תחום זה והתסמונת מובנת יותר כשייכת לתחום של מחלות המורכבות מהקשר בין גוף לנפש.
פיברומיאלגיה מופיעה ברוב המקרים בקרב נשים (90% מהסובלים מהתסמונות הן נשים) והיא מוגדרת כסינדרום כרוני, המאופיין בכאבים מופשטים אך חמורים, ובתחושה של נוקשות בשרירים ובגידים.
לרוב הכאבים מתמקדים באיזור המפרקים, אך לא רק. אנשים המגיעים לאבחון של פיברומיאלגיה מתארים שהכאב מרגיש להם כמו "שריפה" באותם איזורים.
נשמע מוכר? אנחנו כאן בשביל לעזור! צלצלו: 03-6413483
קשה להם להצביע על מועד מסויים שמופיע הכאב, אך הם מתארים אותו ככאב מתמשך ומתמיד לאורך כל שעות היממה, בין אם עמום ובין אם חמור, שעלול גם להתגבר אם הם מתאמצים יותר מידי, כאשר הם במצב רוח ירוד או בהתאם לשינויים בדפוסי השינה.
תחושות הכאב מגבילות מאוד את הסובלים מפיברומיאלגיה עד למצבים של חוסר תפקוד מלא לתקופות ארוכות.
לכאבים מתלווה תמיד העייפות הכרונית, אותה מתארים החולים כמעין מצב של שפעת מתמשכת.
החולים בפיברומיאלגיה אמנם מצליחים לישון מספר שעות תקין, אך הם קמים מהשינה עייפים, חסרי אנרגיה ורעננות, כאילו הם אכן חולים בשפעת. ההשפעה של תחושה זו היא לא פעם חמורה יותר מהשפעת הכאבים.
סימנים נוספים שמלווים חולים בפיברומיאלגיה הם תחושת נימול של הגפיים והפנים, כאבי ראש ומיגרנות, רגישות של העור בשינויים של מזג האוויר ובעיות במערכת העיכול.
לתסמונת העייפות הכרונית אין סימנים חיצוניים, בדיקות מעבדה לא מעידות על אף פתולוגיה ורופאי משפחה נבוכים מול הסתירה בין תלונות המטופל לבין ההוכחות בשטח לבריאותו.
במצב כזה עלולים רופאי משפחה לחטוא בשולחם את המטופל באמירה מסוג "אין לך כלום, זה הכל בראש".
ראומטולוגים ורופאי כאב מכירים כיום את התופעה ומצליחים לאבחנה, אך לא כל החולים מגיעים לאבחון אצל רופאים אלה.
למעשה, רבים מהם מתייאשים לאחר שהבדיקות השונות חוזרות תקינות וללא ממצא, ולא פעם חשים כי זכו ליחס מזלזל או מפקפק מצד הרופאים וכן מצד המשפחה והחברים שנמאס להם לשמוע על מגוון הכאבים והעייפות הבלתי נגמרת שלהם.
הבדידות הנוצרת מהאינטרקציות האלו היא מנת חלקם הקבועה והמעיקה ביותר של החולים, מה שמעביר אותנו לבחון את הצד הנפשי של התסמונת.
סימפטומים וקיומן של הפרעות מצב רוח וחרדה מלווים כ- 25% מהחולים בפיברומיאלגיה. הסימנים הגופנים המתישים משפיעים מאוד, כך גם חוסר היכולת לתפקד למרות המאמצים הרבים.
האשמה והבדידות שהם חשים לאור חוסר האבחון שלהם ולאור הזלזול מצד הסביבה מגבירים את תחושות התסכול, העצבנות, חוסר הסבלנות והדיכאון.
סוגיית הבדידות חשובה מאוד להבנה הטיפולית להמשך, שכן הסובלים מתסמונת עייפות כרונית חשים כי אין מילים לתאר את מצוקתם, את התחושה כי הגוף בוגד בהם, מתכחש למאמציהם לקום ולתפקד, הכאבים שאינם מרפים מציקים, מייאשים ומעייפים עוד יותר וההרגשה היא שאף אחד לא באמת מצליח להבין מה הם מרגישים ועד כמה הם סובלים.
הטיפול בסובלים מפיברומיאלגיה מתייחס לשני היבטים של הקשר בין הגוף לנפש, הן להפרעות הנפשיות שנלוות למחלה והן למקור הנפשי שאנו מאמינים שעומד בבסיס התסמונת. כלומר, כאב נפשי בא לידי ביטוי בכאב פיזי.
כך למשל פוסט טראומה, התעללות מינית בילדות או אירועים משמעותיים אחרים מהילדות, שלא עברו עיבוד רגשי ומודע עלולים להפוך עם השנים לכאבים כרוניים, ולהופיע בצורה של תסמונות כרוניות שונות, כמו הפיברומיאלגיה.
לחצו לקריאה מורחבת בנושא ההשלכות הפסיכולוגיות של התעללות בילדים
מסיבה זו הטיפול שאני דוגל בו הוא טיפול המתייחס לאספקטים הגופניים ולאספקטים הנפשיים כאחד; טיפול תרופתי להקלה על הכאבים, במקרה הצורך גם טיפול תרופתי להתמודדות עם הפרעות מצב הרוח והחרדה ובמקביל טיפול נפשי.
טיפול פסיכולוגי מטרתו להתמודד עם התחושות המלוות יום- יום: העצבות, הבדידות, התסכול, החרדה והתחושות הייחודיות לכל אדם באשר הוא.
טיפול פסיכולוגי ע"י פסיכולוג, מסייע לסובלים מתסמונת עייפות כרונית להפחית את תחושות האשם סביב המחלה. לעיתים הקושי בתפקוד עלול גם לפגוע בדימוי העצמי, בייחוד כאשר הכאבים והעייפות לא מאפשרים לאדם לעבוד, וגם לכך מתייחס הטיפול.
טיפול נפשי בחולי פיברומיאלגיה חייב לשלב גם התייחסות להתמודדות עם הטראומות העמוקות, הידועות או לא ידועות, שמתגלמות בכאב הגופני.
חשובה מאוד ההבנה כי כאב פיזי, במקרה של חולים בתסמונת העייפות הכרונית, הוא אופן הביטוי היחידי של קושי נפשי שככל הנראה מעולם לא קיבל ביטוי אצל האדם, ייתכן אף מתוך כוונה תחילה.
טיפול נפשי זה הוא כמעט בלתי נמנע, שכן בלעדיו עלולות הפרעות מצב הרוח להחמיר ועמן גם המצב הגופני.
לחצו כאן לקריאה על טיפול קבוצתי בפיברומיאלגיה
טיפול יעיל נוסף עבור הסובלים מפיברומיאלגיה הוא טיפול בשיטת ביופידבק. ביופידבק היא שיטה המשלבת בין תודעה ורגישות לבין סימנים ביולוגיים גופניים.
בשיטה זו האדם, הלכה למעשה, לומד להבין את איתותי גופו. מחברים לגופו של האדם חיישנים קטנים, לא באופן חודרני או מכאיב, המחוברים למסך מחשב, עליו מוצגות כל התגובות הביולוגיות של האדם, כאשר בד"כ המטפל בוחר להציג את אלו הקשורות לבעיה בגינה הגיע המטופל.
כך לומד המטופל להבין איך "נראה" הכאב שלו. למעשה, השיטה שמה דגש על כך שהאדם יהיה מודע למערכת הגופנית שלו, לרגישות שלו לכאב ולעוצמות הכאב השונות.
בהמשך, המטרה הטיפולית היא ללמד את האדם לשלוט באותן תגובות גופניות באמצעות טכניקות שונות, שאת הצלחתן הוא רואה "און ליין" על מצג המחשב.
מטפלים בביופידבק מעניקים כלים להתמודדות עם הכאב גם בבית, על ידי תרגילים שונים, טכניקות הרגעה ומיומנויות שונות המאפשרות לאדם לשלוט בכאבו.
לחצו כאן לקריאה מורחבת על ביופידבק ככלי טיפולי
כיום מכיר בית המשפט וכך גם גופים סטטוטוריים אחרים, בקיומה של תסמונת העייפות הכרונית כמחלה הגורמת לנכות. לשם כך הם נעזרים בחוות דעת רפואית של רופאים ואנשי מקצוע מהתחום. התקדמות זו מדגישה את חשיבות האבחנה של התסמונת כמו גם הכרת אפשרויות הטיפול בה.