טיפול CBT | טיפול קוגניטיבי התנהגותי משמעותו?- הקליניקה במרכז ד"ר טל
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


טיפול CBT | טיפול קוגניטיבי התנהגותי משמעותו?

טיפול CBT מכונה בעברית טיפול קוגניטיבי-התנהגותי והוא למעשה התרגום של ראשי התיבות Cognitive behavior Therapy  -

 

טיפול CBT  משמעותו 

טיפול CBT הוא טיפול באמצעים "קוגניטיביים" - כלומר חשיבתיים ואמצעים "התנהגותיים"- כלומר, הפעולה - בין אם אנו אכן מבצעים אותה ובין אם אנו עסוקים בתכנונה.

טיפול CBT "עלה לכותרות" בשנים האחרונות, בעיקר בשל הנטייה לתאר אותו כ"טיפול קצר מועד"  וכטיפול פרקטי, ממוקד, הנותן כלים להתמודדות עם קשיים שונים. אולם, בשל כך יש הרואים בו כ'פתרון קסם', מבלי להבין היטב את משמעותו, מה עושים בו ולמי הוא באמת מתאים. ננסה להשיב על שאלות אלו בהמשך.

אם עולות אצלך שאלות נוספות, שלא קיבלו מענה במאמר זה, או שהנך מעוניין/ת להבין את הטיפול בהקשר האישי שלךתוכל לפנות אלינו בכל עת ונשמח לסייע.

 

מחשבה והתנהגות - מושגי יסוד בטיפול   CBT

כאמור, טיפול CBT או טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבסס על שני מושגים עיקריים - מחשבה והתנהגות, כאשר אלו מתרחשים בעקבות אירוע מסוים המתרחש או שהתרחש בעבר במציאות האובייקטיבית.

למעשה, כל אירוע שקורה סביבנו, מהקטן ועד הגדול ביותר, יוצר אצלנו מחשבה ותגובה. התגובה יכולה להיות מעשית או רגשית. כך למשל היעלבות מבדיחה של חבר על חשבוננו היא תגובה רגשית, ניתוק קשר עמו היא תגובה מעשית.

הצורך להתמודד עם כמות עצומה של אירועים יומיומיים, מחייבת את האדם לקבוע לעצמו דפוסי מחשבה והתנהגות אותם הוא מפעיל באופן אוטומטי כאשר אירוע מסויים מתרחש. במונחים מקצועיים דפוסי המחשבה הללו נקראים "סכמות חשיבתיות". דפוסים אלה מושפעים מגורמים אישיותיים ורגשיים למיניהם ומתקבעים יחסית בקלות ומוקדם בעברנו. החשוב להבין הוא, שלרוב הם אינם אובייקטיבים.

ד"ר אילן טל מסביר מהו טיפול CBT, כיצד מתבצע טיפול CBT, באלו מקרים מומלץ לפנות לטיפול 

מטרות הטיפול וכלים טיפולים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתמקד לאו דווקא בסיבות אשר הביאו את המטופל לסבול, אלא בבדיקת הדרכים לשינוי בהווה וליישומן בעתיד. תוך זמן קצר המטופל לומד להתמודד עם הקשיים מהם סובל ולהצליח ללמוד להתמודד איתם. לרוב, טיפול קוגנטיבי התנהגותי פחות עוסק בשאלה "מדוע התפתחה החרדה" אלא על "מה עליי לעשות בכדי להפטר ממנה".

המטרה הטיפולית היא להפוך את תחושות הפחד, אי השקט, האובססיה ועוד, המלוות את המטופל ליכולת לחוש בטוח ורגוע יותר בדיוק במצבים אלו.

מטרת טיפול הראשונית של טיפול CBT היא להבין את הסכמות הקיימות, את מעגלי החשיבה-רגש-התנהגות הנוכחיים ולסייע לאדם לסגל לעצמו דפוסי מחשבה חדשים ולחשוב על אלטרנטיבות אחרות לפירוש המצב.

מכאן שהכלי הראשון בטיפול CBT  הוא שינוי דפוסי חשיבה - כך למשל, במקום לחשוב "כואב לי בצד, אולי אני מפתח התקף לב", ניתן להמיר את המחשבה במחשבות נוספות כמו: "כנראה הלכתי מהר מידי, אאט את הקצב וארגיש יותר טוב". תיאור זה נשמע אולי פשטני למדי, אולם המטופלים בו נוכחים לגלות עד כמה דפוסי החשיבה הנוכחיים שלהם מקובעים ועד כמה קשה להם לשנות אותם ולהעלות אלטרנטיבות אחרות פרט לאלה שעולות אצלם אוטומטית.

הכלי השני בטיפול CBT  הוא שינוי דפוסי התנהגות, הימנעות מהנטיה להימנע או הימנעות מהתנהגות שאינה מקדמת או רק מגבירה את החרדה.

למי נועד הטיפול?

טיפול CBT הינו טיפול המומלץ בעיקר במקרים של חרדה, אך לא רק. להלן מצבים נוספים הניתנים לטיפול בשיטת CBT:

  • פוביות ספציפיות - פוביה היא למעשה חרדה המתייחסת לגורם מעורר חרדה אחד או לכמה בודדים, כך למשל, פוביות נפוצות הינן: פוביה ממעליות, טיסות, גבהים, בעלי חיים, נהיגה ועוד. לקריאה נוספת על טיפול בפוביות לחצו כאן טיפול בפוביות
  • חוסר ביטחון - היעדר ביטחון עצמי או ביטחון עצמי נמוך הינו קושי אשר עשוי להשפיע על מגוון תחומים בחייו האישיים של האדם; ביחסים עם הסביבה, ביכולת למצות את הפוטנציאל הטמון בכל אחד ואת היכולות שלו, בקשרים זוגיים ועוד. אנשי המקצוע שלנו בקליניקה בעלי ניסיון רב בסיוע לאנשים הסובלים מדימוי עצמי נמוך וניתן לעשות זאת גם באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי. לקריאה נוספת לחצו כאן ביטחון עצמי
  • ביישנות - עשויה לגרום למצוקה וסבל רגשי במצבים חברתיים שונים, וניתן להתגבר עליה באמצעות טיפול ממוקד המסייע ברכישת טכניקות מגוונות המסייעות גם לשנות את דפוסי המחשבה האופיינים בביישנות והן את דפוסי ההתנהגות האופיינים במפגשים עם אנשים ובמצבים חברתיים. לקריאה נוספת לחצו כאן קושי בלהכיר
  • סימני פוסט טראומה - טראומה או פוסט טראומה הוא קושי רגשי המשלב סימנים שונים, לרבות סימני חרדה, התמודדות רגשית ופיזית עם הזיכרון הטראומטי וכן דפוסי התנהגות ייחודים לטראומה. אחד הטיפולים היעילים בטראומה הינו טיפולCBT  וניתן לקרוא על כך יותר במאמר הבא טראומה נפשית
  • שיפור מיומנויות חברתיות - מיומנויות חברתיות עשויות להתפתח באופן טבעי כחלק מההתנסות בחיים, אך לא עבור כולם המיומנויות הללו נרכשות בקלות. על ידי טיפול ממוקד ומותאם אישית ניתן לרכוש כלים מתאימים כדי להבין טוב יותר מצבים חברתיים ולהגיב באופן מותאם, מווסת ותקשורתי יותר במצבים חברתיים שונים, בין אם בקרב ילדים ובין אם בקרב מבוגרים. בקליניקה שלנו אנשי מקצוע המומחים בתחום זה ומשלבים בטיפולם גם את שיטת ה - CBT
  • קושי לשלוט בכעסים - התמודדות עם התפרצויות זעם היא התמודדות נפוצה וניתן לטפל בה באמצעות טיפול ממוקד ורכישת טכניקות שיסייעו לזהות את המצבים שמעוררים זעם, את המחשבות המתעוררות לפני וכן למצוא התנהגויות חלופיות ומווסתות יותר. לקריאה נוספת לחצו כאן התקפי זעם
  • הפרעות התנהגות - בין אם בילדים ובין אם במבוגרים, הפרעות התנהגות משפיעות במידה רבה על היחסים שבין האדם לסביבתו. על מנת להבין כיצד ניתן לסייע יש לפנות לייעוץ אשר יסייע להבין את מקור בעיית ההתנהגות ולמקד את טיפול ה CBT למאפיינים שנמצאו.


לאיזה ומאיזה גיל מתאים טיפול CBT

כל אדם בכל גיל יכול להיתרם מטיפול CBT.

בקרב ילדים לעיתים משלבים בטיפול גם הדרכת הורים, ולעיתים ניתן להעביר את עקרונות הטיפול לילד דרך הדרכת הורים בלבד, כלומר - המטפל עובד עם ההורים וההורים הם אלה שעובדים עם הילד. לעיתים עובדים עם הילד באופן פרטני, בדומה לעבודה הנעשית עם מבוגרים, כשהעבודה נעשית בצורה חווייתית ומשחקית ובאופן לא מאיים וכזה שלא מזכיר מטלות בית ספר. לקריאה נוספת: טיפול CBT בילדים.

התאמת הטיפול לא נוגעת רק למרכיבי גיל או לקושי הרגשי בגינו פונים לטיפול, אלא גם לאישיותו של האדם. מחקרים מראים כי סוג מסויים של אנשים הוא בעל הפוטנציאל הגדול להיתרם מטיפול CBT.

בקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז ד"ר טל מציעים לכם טיפול קוגניטיבי התנהגותי על ידי צוות המטפלים האמין והמקצועי של הקליניקה. אם אתם מעוניינים לבחון האם טיפול CBT יכול לסייע לכם בצורה הטובה ביותר, קבעו פגישת ייעוץ, ונשמח לסייעליצירת קשר

למי טיפול CBT מתאים?

הטיפול נועד לרוב לאנשים בעלי מוטיבציה לשינוי ושנמצאים בחייהם במצב תפקודי מלא או חלקי. הסיבה לכך נובעת מהעובדה כי טיפול CBT הינו טיפול דורשני, בדיוק ההיפך מ'פתרון קסם'. הוא מחייב את המטופל לקחת חלק אקטיבי, אף יותר מהמטפל, במהלך הטיפול. הוא מחייב את המטופל לעבוד על עצמו בבית, ולמעשה רוב הטיפול מתבצע על ידי המטופל עצמו בין הפגישות, ביישום דפוסי המחשבה וההתנהגות החדשים בסיטואציות יומיומיות. הפגישות הטיפוליות נועדו לנתח מצבים אלה, לבחון את יישום ההתנהגויות ולקבל הצעות לייעול ושיפור ומטלות לשבוע הבא.

כמו כן, טיפול CBT נועד להתמודדות עם קושי מוגדר ומצומצם ככל האפשר, כמו פוביה ספציפית או חרדה מסויימת. לעומת זאת, כאשר הקושי אינו מוגדר, עמום ומעורפל, נדרשת עבודה הכנה על מנת למקד אותו, למטפל ולמטופל גם יחד, או אז יהיה ניתן לעבוד בשיטה הקוגניטיבית התנהגותית, או שתותאם למטופל שיטת טיפול אחרת, פתוחה יותר.

עקרונות ושלבים בטיפול  CBT

  • בניית תוכנית טיפולית על ידי המטפל והמטופל יחד הכוללת מטרות ותכניות להשגתן.
  • השגת מטרות הטיפול כפי שנוסחו על ידי המטופל עצמו.
  • איתור הסכמות וההתנהגויות השגויות של המטופל המעוררות חרדה 
  • ניסוח סכמות ודפוסי חשיבה מחודשים 
  • עבודה על יישום יום-יומי של דפוסי החשיבה המחודשים ועל דפוסי התנהגות חדשים, בדגש על חזרה להתנהגויות מהן נמנע המטופל בעבר
  • שימוש בשיטות ספציפיות הייחודיות לתחומי הטיפול (כמו למשל דימיון מודרך, הרפיה ועוד) על ידי המטופל.

התמודדות עם חרדה כדוגמא למרכיבי טיפול CBT

ייתכן ונתקלת אצלך או אצל אחד ממכריך בפחדים שונים או חרדות המופיעים רק במצבים מסויימים. כך למשל קיימות חרדות שונות כמו למשלפחד קהלחרדה חברתית, חרדת טיסות או חרדת בחינותהתקפי חרדה, דאגות חוזרותהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (אובססיות כפייתית) ועוד.

נפוץ לראות כי אנשים הסובלים מחרדה, נוטים לפרש תגובות גופניות שונות כחריפות הרבה יותר ממה שהן, ובאופן כזה הם גם מגיבים אליהן.

כך למשל חרדה מפני מצבים גופניים עשויה לבוא לידי ביטוי בחלק הרגשי בתגובות של בהלה, לחץ וחרדה מפני אותם סימנים, בעוד שהחלק ההתנהגותי יכול להתבטא בפניה לבדיקות רפואיות שונות. באופן הזה, המעגל: מחשבה - רגש - התנהגות, מגביר עוד יותר את תחושות החרדה והלחץ.

התנהגויות הימנעותיות מוסברות גם הן על ידי הגישה הקוגניטיבית התנהגותית. אדם הסובל מביישנות או מחרדה חברתית ונמצא בקרבת אנשים, מפרש כל תגובה שלהם כבחינה שלהם אותו וכביטוי ביקורת כלפיו ("הוא בטח אמר את זה כי הוא חושב שאני טיפש", "היא מסתכלת עלי בהתנשאות" הן מחשבות נפוצות).

מחשבות סוג זה עשויות ליצור אי נעימות, המעודדת מנגנון של הימנעות, כך שאדם ינסה לקצר אינטראקציות שכאלה כמה שיוכל ולהימנע מאירועים דומים בעתיד.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי לחרדה כיצד מתבצע ?

המטפל מכוון את המטופל לבחון באופן קפדני ומעמיק מהו דפוס המחשבות שלו ומהם התוצרים של דפוסי החשיבה, כלומר, התנהגותו. המטפל מכוון את המטופל איך לשנות את דפוסי המחשבה המובילים לחרדה ואת ההתנהגות הנלווית של דפוסים אלו.

החלק הקוגניטיבי של הטיפול עוסק בהליכי חשיבה. הליכי החשיבה הנפוצים בחרדה הם מחשבות חוזרות מסוגים שונים עם תרחיש רע. במהלך הטיפול לומד המטופל להתמודד עם מחשבות אלו בהצלחה.

מבחינה התנהגותית, ההתנהגות הנפוצה במקרי חרדה היא הימנעות. גם כאן לומד המטופל להתגבר על הימנעויותיו ולחזור לחיים רגילים.

על המטופל ליישם את מה שלמד גם מחוץ לחדר הטיפולים: יש שיעורי בית! כל "המחשבות וההתנהגויות החדשות" וכן המסקנות מהטיפול נכתבות במחברת. זו נשארת אצל המטופל גם לאחר הטיפול, על מנת שיוכל להיעזר בה גם ללא סיוע חיצוני של איש מקצוע. מכאן, שיתרונו הגדול של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הוא בכלים שמעניק למטופל להתמודד עם חרדותיו באופן עצמאי.

השגת היעדים של התוכנית תלויה רבות בעבודה של המטופל בין מפגש למפגש, וכן בשיתוף הפעולה בין המטפל למטופל.  טיפול CBT מאפשר השגת תוצאות תוך זמן קצר, שהשפעותיהן ניכרות לאורך זמן רב. מטופלים רבים רואים תוצאות גם לאחר שבועות ספורים.

טיפול CBT - טיפול ממוקד

טיפול CBT  הוא למעשה אחד מסוגי הטיפולים הממוקדים הקיימים כיום בתחום בריאות הנפש. טיפול ממוקד מתייחס לאופן בו מתבצע הטיפול, למשימות או למטרות הטיפוליות ולעיתים גם למשך הטיפול. עוד על טיפולים ממוקדים בקליניקה שלנו ניתן לקרוא במאמר הבא - טיפול ממוקד

בקליניקה נמצאים מומחים לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי במצבים של חרדה. אל תהסס/י לפנות לשם אבחון ובניית תוכנית טיפולית.

 



מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה