EMDR: שיטה יעילה וקצרת מועד לטיפול בטראומות, חרדות ופחדים
 חיפוש סגירה 03-6413483




אנחנו כאן בשבילך

השאר/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם
קבע פגישה


מהי שיטת EMDR

אי.אמ.די.אר, EMDR, הם ראשי התיבות באנגלית של Eye Movement Desensitization and Reprocessing, ובעברית: עיבוד מחדש והקהיה באמצעות תנועות עיניים.

EMDR הינה שיטת טיפול ממוקדת שהוכחה כיעילה בטיפול הן במבוגרים והן בילדים במגוון של בעיות רגשיות, בין היתר: טראומה וחרדה, פחדים ופוביות, התמודדות עם אובדן ובעיות גופניות בעלות מרכיב רגשי.

השיטה נועדה להביא להטבה במגוון מישורים: הטבה במצב הרגשי, הטבה בהתמודדות עם מחשבות טורדניות בסימפטומים התנהגותיים וגופניים. השיטה קלה ליישום ותוצאות הטיפול, לרוב, מורגשות כבר במפגש הראשון.

איך עובד טיפול EMDR

השיטה פותחה בסוף שנות ה-80 על ידי פסיכולוגית בשם ד"ר פרנסין שפירו בארצות הברית שגילתה כי תנועות עיניים מצד לצד (או גירוי בילטרלי אחר, כלומר גירוי של שתי אונות המח) עשויות להפחית את עצמת ההשפעה של זיכרונות קשים.

מאז, שיטת הטיפול נחקרה רבות וזכתה לתיקופים מחקריים וקליניים בכל רחבי העולם. במקביל השיטה זכתה להכרה בינלאומית, לרבות על ידי ארגון האומות המאוחדות וארגון הבריאות העולמי. גם בישראל, EMDR מומלצת כאחת משלוש שיטות הטיפול העיקריות בטראומה.

EMDR נשענת גם על גישות טיפוליות נוספות בעיקר מהזרם הקוגניטיבי-התנהגותי, אך יש לה מרכיב ייחודי והוא הגירוי הדו-צדדי (גירוי בילטראלי).

השימוש בגירוי זה (בין אם בתנועות עיניים ובין אם באמצעות גירוי שמיעתי או חישתי אחר) מאפשר עיבוד מחדש של חוויות שליליות במהירות רבה יחסית.

השלב הראשון של טיפול ב- EMDR מתחיל בהערכת צרכי המטופל ובהתאמתו לטיפול. בשלב זה מנסים המטפל והמטופל להבין מהם מקורות המצוקה, את אופיו של האירוע הטראומתי או החוויה השלילית. יחד עם המטפל, המטופל בוחר את האירוע עליו ירצה להתמקד בטיפול.

העבודה בטיפול EMDR הינה הדרגתית ומותאמת לקצב ולצרכים של המטופל, תוך שמירה על תחושת הביטחון והנינוחות שלו.

כבר בפגישה הראשונה או השניה נערך ניסיון קצר לראות את מידת החיבור של המטופל לשיטה, תוך ניסיון להתחבר למשאבים של המטופל ולהעניק לו תחושה של ביטחון ומוגנות.  

מספר הפגישות ישתנה בהתאם לאופייה של הבעיה ובהתאם לצרכיו של המטופל. ככל שהבעיה ממוקדת יותר, כך מספר הפגישות יהיה קטן יותר.

מה עושים בפועל בטיפול EMDR?

במהלך הפגישה, המטופל יושב בנוחות למול המטפל ומתבקש להניע את עיניו מצד לצד. פעולה זו נעשית תוך כדי פעולה אחרת של מעקב אחר תנועת היד של המטפל, תיפוף על הברכיים, במקביל לגירוי אחר, למשל גירוי שמיעתי כמו מוזיקה וכו.

בתוך כך, המטופל מתמקד בתוכן המטריד, ושם לב למה שעולה במוחו ללא כל מאמץ לשלוט בתוכן. המטפל והמטופל שמים לב לרצף המחשבות, הרגשות והתחושות הגופניות המתעוררות במטופל.

תנועות העיניים נמשכות עד שהזיכרון נהיה פחות מטריד. במקביל עובדים המטפל והמטופל על חיזוק הדימוי העצמי, האמונות החיוביות לגבי העצמי והשגת תחושה ניטרלית לאור זיכרון של האירוע.

טיפול EMDR מאפשר לראות שינוי ברמות המצוקה כבר במפגש הראשון. לאורכו של כל המפגש, המטופל הינו שותף פעיל  שערני למתרחש סביבו. חווית ההקלה היא לרוב מיידית ובמהלך פגישות הטיפול היא הולכת וגדלה.

בטיפול בטראומה, למשל, מתמקדים בחוויות שליליות לא מעובדות. טיבה של טראומה היא "להקפיא" את המצב הקיים ובכך לגרום לאי שקט ולתחושת מצוקה.

אנשים הסובלים מפוסט טראומה חווים סימפטומים של עוררות, חודרנות ולעתים רצון להימנע מלהיזכר באירוע הקשה.

מחקרים רבים מראים שבעזרת שיטת EMDR ניתן לסייע בעיבוד אותה חוויה טראומתית "שנתקעה" וכך להביא לשינוי מהיר ויציב ברמה המחשבתית, הרגשית, ההתנהגותית והגופנית.

במצבים של טראומה חד פעמית ניתן לסייע למטופל בטיפול קצר וממוקד יחסית, בעוד כשמדובר במספר אירועים יהיה צורך בטיפול ארוך יותר.

הן בטראומה והן בבעיות רגשיות אחרות, EMDR מהווה, לרוב, חלק ממעטפת הטיפול המוצעת. כך, המטופל ילמד גם טכניקות של הרפיה וויסות, יתבונן יחד עם המטפל על חוויותיו מתוך ניסיון לסייע בעיבודן מחדש. במידת הצורך, כמובן, שיתקיים שיתוף פעולה גם עם הצוות הפסיכיאטרי במרכז.


מתעניין בטיפול אישי? צוות המומחים שלנו ישמח לעזור צור קשר

אנחנו כאן בשבילך

לקביעת פגישה השאר פרטיך
ונחזור אליך בהקדם
שליחת פנייה