כמה פעמים קרה לכם שנעלתם את הדלת וחזרתם אחר כך לבדק אם נעלתם ואז נזכרתם, או ששמתם סיר על הכיריים ואתם לא בטוחים שכיביתם אותו? או שדאגתם לניקיון וסדר יתר על המידה? לרובנו זה קורה פה ושם. מה קורה כשהפה והשם הזה, הופך לתדיר, מציק ואף בלתי נשלט? כאשר זה קורה עולה האפשרות לקיומה של הפרעה טורדנית כפייתית המכונה באנגלית Obsessive-compulsive disorder - OCD.
בכל מקרה של לבטים, ספק מצוקה או אי נוחות בשל קושי זה אנו מציעים לפנות לשיחת ייעוץ ובירור על ידי איש מקצוע, תוכלו לפנות אלינו בכל עת ואחד מאנשי המקצוע של המרכז יישמח לסייע.
OCD היא בת משפחה להפרעות החרדה. ההפרעה מורכבת מ:
1. מחשבות פולשניות וחוזרות ונשנות (שאינן מרפות) בתחומים שונים.
2. קיום פעולות טקסיות באופן חוזר ונשנה וזאת, במטרה לגרש את המחשבות הלא מרפות והבלתי-רציונליות. האדם חש שהוא חייב לבצעם, באופן לא נשלט.
אנשים בעלי OCD, מדווחים כי פועל יוצא מהמחשבות הטורדניות הוא התקפי חרדה. במטרה להפחית את החרדה או להביא לשליטה בה, נעשות הפעילויות הטקסיות. ניסיון זה הינו רגעי. לאחר זמן, שוב משתלטות המחשבות הלא מרפות והחרדה חוזרת ושבה. בדרך כלל, היא שבה בעוצמות גדולות הרבה יותר. כאשר, הפעולות הטקסיות לא פותרות ולא מרגיעות מספיק, עלול להתפתח גם דיכאון .
מחשבה מטרידה יכולה לחזור אין סוף פעמים כמו " האם נעלתי את הבית?" מעוררת חרדה, זו יוצרת פעולה - בדיקה האם הבית נעול - בדיקה זו יכולה להיעשות עשרות פעמים, על מנת להפחית את החרדה (ללא הצלחה כאמור) ואז תחשב לפעולה קומפולסיבית.
אשה, שנוטלת את ידיה 7 פעמים לפני הארוחה ו-8 פעמים אחרי. גבר, שבודק 22 פעמים, אם הדלת נעולה. אשה, שבודקת 13 פעמים אם כבתה את האש בכיריים, גבר שבודק אם כבה את האור, 13 פעמים ועוד. כל אדם הסובל מההפרעה, הטקסיות שלו ברורה לו וחוזרת על עצמה בדיוק רב.
מחשבה מטרידה יכולה להיות גם סביב סדר וניקיון. במקרים אלו, אנשים עסוקים זמן רב בשמירה על הסדר והניקיון, שוטפים שוב ושוב ,ידיים או מנקים את הבית, לעיתים זמן רב במהלך היום.
מקורם של חלק מהמעשים, הם אמונות תפלות. מרבית הסובלים מהפרעת OCD, מבינים, שאין טעם בבדיקות חוזרות ונשנות ויודעים שהם נעלו את הדלת אט שאין באמת חיידקים והידיים מספיק נקיות הם מבינים, שהתנהגותם, יכולה להתפס מוזרה אצל סביבתם. אך אין להם שליטה על כך. בעקבות כך, רבים מהסובלים מההפרעה הטורדנית כפייתית, מתביישים בה ובעקבות כך - מסתירים אותה. דווקא התנהגות זו, גורמת להדרדורת המצב.
כ-2% באוכלוסיה סובלים מהקושי בעוצמות שונות, ללא הבדלי דת גע ומין. כן מדובר על השפעה גנטית (ויש לזכור, שבבתים, שישנה התנהגות OCD, זו גם התנהגות נלמדת). החוקרים, סוברים שההפרעה קשורה לרמה לא מאוזנת של הפרשת סרוטונין (כמו גם רבות מההפרעות הנפשיות האחרות). הטיפול התרופתי, מבוסס על תרופות, המעכבות הפרשת סרוטונין.
בקליניקה הקמנו צוות מקצועי האמון על מתן טיפול משולב ב- OCD, אנו מאמינים כי בעזרת הכלים שבידינו ובעזרת שיתוף הפעולה בין כל הגורמים ניתן לפרוץ את מעגל המחשבות והטקסים המאפיין קושי זה. אל תהססו והתקשרו אלינו עוד היום ונשמח לסייע.